Lördag

                    


Idag fick det bli en riktig hemmalördag.  Inte så ofta vi har det utan oftast brukar det vara träning med Annelie inplanerat.  Dock inte idag.
Hade en tanke om att åka till bruksa och träna lite lydnad när jag ändå hade ärende i stan att uträtta.  Nu blev det inställt och vi har ju en alldeles egen apellplan utanför huset så vi bestämde oss för att stanna hemma.
Skönt ibland att slippa ut och fara med bilen stup i ett.  (syns minsann på bensinräkningen att vi är ute och far alldeles för mycket)


Började dagen med morgonpromenad och ett lydnadspass redan innan frukost.  (heja oss). 
Ebba fick börja med en belöningstät linförighet med mycket fokus på kontakt.  Bra !!!  Jobb med vä-halter/svängar som var läxa från veckans kurs.  Hon överarbetar lite där men det gör inte så mycket när hon har rätt vilja och attityd.

Därefter blev det läggande under gång med externbelöning som funkade kanon !!! Det här med externbelöning funkar verkligen kanon med Ebba. Har helt missat att köra med det då det inte funkat så bra med Millie. Men nu är de ju två helt olika hundar.........

Inkallning där jag tycker vi fått ordning på tempot !!  (även när vi länkar till ingången)

Sen bröt vi av med några rutanskick.  Här går det framåt och vi avslutade med lekbelöning innan vi övergick till ställande under gång.  NÖJD !!!  Tror faktiskt allt funkade som jag tänkt med Ebba det här passet !!


För Millies del blev det Fritt Följ och jobb med vänster-vändningarna.  Rutan skick och sen fick vi även till Inkallning med ställande med externbelöning som blev sååå bra !!!  Även Millies pass funkade precis som det var tänkt !!!

Nöjda med morgonens insats blev det frukost och sen fick hundarna märgben ute i trädgården medan jag satte igång med en välbehövlig storstädning.


           
                                              Även "Kotte" fick lite frukost, vilket uppskattades.....


                                
                                                        Den goda kattmaten tog snabbt slut.
                                  (3 igelkottar är det som bor under vårt hus, undrar om det kommer
                                                       dyka upp små ungar så småningom? )                                             Ebba med sitt märgben som räckte hela dagen.

                                     Millie rullade in sitt ben innan det dök att mumsa på.                                                                         MUMS !!!!!!!!
På eftermiddagen dök Yvonne med Ziggy upp på "vår Apellplan" och var sugna på lite träning.  Så vi tog en paus i städandet och bentuggandet och körde ett pass till.
Nu när vi fick sällskap blev det gruppmomenten. Först "Sittande i Grupp" för Millie och Ziggy där Ebba var med som störning.  3 min.  Millie kan tycka det här är ett jobbigt moment och vill lägga sig ibland men idag satt hon fint och jag belönade 3-4 ggr. under de 3 minuterna.
Sen flyttade vi fram några meter och körde  platsliggning 4 min.  Nu med Ebba och Ziggy där Millie var med som störning. .........och lite störning blev det då hon la sig på tvären framför de andra och tog en paus.


Sen jobbade vi på med lite olika saker där jag ville ha hjälp med kommendering av läggande under gång.  Läggandet gick toppenbra med sen låste sig Ebba alldeles vid uppsittet.  Låg alldeles bergfast och hade minsann alldeles glömt vad "sitt" betyder. Tragglade ett flertal gånger där Ebba ståndaktigt låg kvar (undrar om hon trodde vi tränade omvänt lockande)  Till slut lyckades vi i alla fall lösa upp det hela !!
Sen hjälpte jag Yvonne med ställande under gång.
Innan vi avslutade blev det ytterligare en platsliggning. Nu med Millie och Ziggy. 3 minuter och dold för Millies del. Mycket nöjd då Millie t.o.m. la ner hakan i backen. Blev belöning för det, men efter belöningen låg hon sen resten av tiden med huvet upp Hmmmm...... Dock väldigt fast och bra så jag är nöjd !!
Tror inte det blev så mycket mer gjort.  Då det började regna kände vi oss nöjda för idag.  Lite senare tog vi en kortare promenad tillsammans och attans vad kallt det blivit då !!!!!!!! Hua ska det vara valborg ?!?!?! Struntade t.o.m. i majbrasan och stannade inne istället  (har väl inte hänt de senaste 30 åren)


                                      
                                    
                                                  Yvonne och Ziggy redo för träning.
               Så här ser vårt hus ut just nu. Snart kommer det byggjobbare och lägger nytt fint tak.

Viltspår
Idag var det så dags att ta oss an viltspåret jag traskade ut i tisdags.  Ebba fick gå först redan på morgonen när jag kom hem från jobbet.  Då var spåret 38 timmar gammalt.
Alla bilder i dagens blogg är tagna när Millie spårade på eftermiddagen eftersom jag glömde kameran på morgonkvisten. 
Under natten försökte jag mig på att rita en "karta" över spåret medan jag var på jobbet.  Ritade även dit hur sen både Ebba och Millie tog sig fram. 
Tyvärr blev det inte helt rätt med proportionerna men, men........jag vet ju i alla fall hur det var i verkligheten....

Spåret är drygt 200 m långt.  Första sträckan är ca 50 m. Vid första vinkeln kommer det in ett släpspår (hare) från höger som sen går drygt 100m i stort sett rakt fram UNDER blodspåret.  Släpspåret tar sen slut i tomma intet och inget ligger där. Blodspåret går i överkanten och vinklar ner utanför släpspåret sista raksträckan som är ca 75 m fram till klöven.

Släpspåret är utlagt som en störning 7-8 timmar innan blodspåret men dessutom bjuder minsann naturen på egna störningar oxå under spårets gång.

På kartan ser man Ebbas väg brunpilad. (Millies väg är grönpilad)  Bra upptag och spårstart sen ser man ett par ringningar innan och ihop med första vinkeln.  Här var det en störning i form av något som verkade vara uppspark och nattlega av rådjur på flera ställen som Ebba kollade av.  Sen hamnade hon i släpspåret och höll sig där till slutet. 
Med några ringningar tog hon sig sen ut på blodspåret och följde det fram till klöven där hon började ringa åt vänster innan hon fick vittring och hittade den.
När klöven var hittad skulle det ju både smakas och rullas på den, vilket skulle visa sig bli en stor störning för Millie senare.

När Millie och jag kom till skogen på eftermiddagen hade denna skogskoja dykt upp i närheten av spårstarten och skogsmaskinen höll till i närheten. Tack och lov inte i vårt spår dock !!
Nu hade spåret legat 46 timmar.  Kameran fick följa med.  Brukar inte fota när vi är ute och jobbar då det är lätt att bli ofokuserad, men nu tänkte jag att egentligen ska man ju hålla sån hastighet att en jägare utan bekymmer kan följa med och skjuta ev skadat djur.  Millie brukar vara aaaaningens snabb i spåret så idag skulle jag vara "jägaren" som skulle klara att skjuta med kameran.  Funkade riktigt bra även om alla bilder inte gick att använda.


                      
                           Millie startklar medan jag kollar av vad som hänt vid spårstarten.

För att få en lugnare start har vi nu lärt in att Millie sitter kvar och väntar medan jag går fram och undersöker starten.  Funkar jättebra numera.  Var helt omöjligt förr då hon var alldeles för ivrig.  Se där hon lär sig hon med Lilla Illern.  Bra upptag och spårstart. Vindar lite till höger vid Ebbas första ringning och här har jag en misstanke om att det kommer in en viltstörning från höger som hon sen följer in i vinkel och vidare rakt upp ca 25 m innan hon inser att blodspåret är tappat.                                                        Kollar av uppsparket noga !!!                       ............. sen tuffar vi på mitt i spåret fram till vinkeln.  Lagom tempo !!!                                   Hmmmmm..........undrar om vi inte kommit lite fel nu ?!?!?!?!     Millie blir alltid lite stressad när hon upptäcker att hon kommit fel och får bråttom att ta sig rätt igen.                                                                  Tillbaka på banan igen !!!


Vid andra vinkeln tar hon sig en snabb funderare och kollar av om det är höger eller vänster vi ska innan hon tuffar på mitt i spåret fram till klöven.
Här blir det mycket störning från Ebbas ringande samt rullande och smakande på klöven så även Millie är ute en hel del och ringar till vänster innan hon får vittring och hittar slutet.


                                             Är det Matte som snitslat spårslutet ?!?!?!?!
                                            (nej, bara skogsgubbarna som varit i farten)                                                    Häråt tror jag att det luktar klöv !!!


                                 
                                                             Det börjar brännas !!!                                                           Japp, där låg den !!!!!!!!!!!!!


                            
                                                 Kolla vad jag hittade !!!!


                     
                                                 ............ måste bara rulla lite på den..........


                    
                                                .............  och smaka lite    


         
                                                      Bytt klöven mot ett grisöra.


Idag var det Millie som gick snäppet bättre än Ebba, som faktiskt missade en del av blodspåret pga. släpspåret.  Är ändå nöjd med bådas insats !!!!!  Det är inte lätt med spåren när det är så här varmt och alldeles kruttorrt i skogen.  Däremot missade jag (som vanligt) att ta tiden !!!!!!!!!!  Får verkligen skärpa mig och se till att hålla koll på klockan i fortsättningen.  Kändes i alla fall som dagens spårande gick i ganska behagligt tempo med båda två.


       
                                                            Varmt i skogen idag !!!!!   


   
                                                                 Då är det gott med vatten.  


      Kurs

Idag körde även Millies tävlingslydnadskurs igång igen efter påskuppehållet.  Precis som med Ebba har det tränats lite dåligt under ledigheten, men vi har hellre ägnat oss åt annat och då får det bli så.
Gillar inte att känna mig "tvungen" att gå ut och träna. Då får det hellre bli ett par dagars paus.  Kanske tar det lite längre tid att nå resultat då, men det är inte det viktigaste för mig.  Vägen dit är roligast och aktiverar oss gör vi ju alltid på ett eller annat sätt ändå.


Efter uppvärmning blev det även idag jobb med Vä-halter.  Dvs. vändningar på stället till vänster.  Start på ruta 1 att klicka för minsta bakåttänk när jag börjar vrida min vä.fot för att sen jobba oss fram till ett kvarts varv till vänster och till slut även vä-om-marsch. 
Nöjd där! Millie har bra bakåttänk och bra bakdelsteknik. Jobbar vidare hemma under veckan.

Fritt följ med kommendering.  Ingela kommenderade oss första omgången. Jobbade på att Millie inte ska fokusera på belöningen utan på jobbet.  Gav resultat så det kändes bra.  Jag kommenderade Ann med Nemo och även Maria med Grimma innan vi själva blev kommenderade en omgång till.

Rutan-träning med boll både synlig och osynlig.  Börjar få till riktigt bra förberedelse till rutan nu !!!!!!!!  Bra fart rakt ut.  NÖJD !!!

Efter fikapaus blev det Inkallning med ställande där jag körde med externbelöning.  Idag funkade det jättebra. Ibland blir Millie lite låst vid belöningen, då funkar det sämre, men så blev det inte idag.  Fick till några fina ställanden.

Fjärren gick sisådär.  Blev lite att klura på där.  Ibland funkar det jättebra och ibland blir det segt och mer osäkert.  Här har vi en hel del kvar att jobba på.  Efter att ha tagit bort handtecken ett tag la jag på det idag igen. Blev bättre så nu kör vi så ett tag får vi se.  Tror Millie började bli lite trött så här mot slutet av kursen oxå.


Kurs


Så var det dags för lydnadskurs igen efter påskuppehållet.   Ska väl erkännas att det tränats VÄLDIGT lite under ledigheten (i alla fall vad det gäller lydnaden).  Nåja ibland kan det vara bra att vila sig i form oxå.........


Idag blev till att jobba desto mer i stället.  Stor frånvaro så det blev bara Linda med Inez och jag med Ebba (och så Evelina med Hollie som stannade kvar från kursen innan och agerade publik/störningsmoment/extra hjälp)

Vi startade upp med uppvärmning innan vi satte igång med lite hårdkörning av stillastående Vä-halter (eller vad jag ska kalla det för) som sen utvecklades till Vä om marsch.
Först tyckte jag Ebba verkade lite förvirrad över vad jag egentligen ville men det tyckte inte Ingela alls när hon tittade på oss utan Ebba jobbade på som bara den för att göra rätt.  När sen även Matte fick koll på ben, belöning, klicker och annat gick det ju alldeles utmärkt. 

Nötte på detta ett tag innan vi (för vår del) gick över till helhets träning där jag blandade klass I och delar av klass II då Ebba har en tendens att räkna ut i förväg vad som ska göras. 
Så jag körde Linförighet,  En framföring i läggandet som sen istället blev ett skick till Rutan, en inkallning, II:ans apportering och ett ställande under gång.  Nöjd med Ebbas insats !!!  Extra mycket lekbelöning idag.

Pillade lite med I:ans apportering oxå innan Ingela titta på vår Fjärr.  Ebba hade gått igång och suktat efter bullarna som låg i ryggsäcken så det plockades fram som extra god belöning.  Ebba blev alldeles till sig av längtan efter bulle. Då tar hon alltid till ett läggande där hon kastar sig i backen med hakan ner för att försöka tigga till sig det hon vill ha.  Blev liiiite låst i läggande så vi jobbade på uppsitten som gav Bullutdelning.

Sen blev det fika dags. Då hade vi jobbat på ganska intensivt i 1 timme och 40 min.  så vi orkade inte så mycket mer för idag.  Blir ju rätt mycket jobbande när man bara är två kursdeltagare.

Nya Bloggen


        


Nu har det gått snart en vecka sen jag startade upp nya Bloggen, sedan Blogtown strulat mer än lovligt mycket. 
Känner mig väldigt nöjd med hur den funkar !!!! Smidig och enkel att använda samt lätt att sätta in bilder så som jag vill ha det.  Bara lite småsaker i designen kvar som jag inte riktigt klurat ut hur jag ska fixa.  EVIGHETER sen jag höll på med det här med koder........men det löser sig nog vartefter.


Idag har hundarna slappat mest hela dagen medan jag pysslat med diverse annat.  Bl.a. traskat runt i skogen och lagt viltspår. Blev lite annorlunda spår mot vad de är vana vid så vi får se vad de säger om att gå det sen.
Började på förmiddagen med att lägga ett ca. 100 m rakt släpspår med hare.  framåt kvällen, 8 timmar senare la jag ett blodspår med älgklöv.  Två vinklar och tre raksträckor som bitvis gick samman med förmiddagens släpspår.
På torsdag morgon, 38 timmar gammalt, ska Ebba få ta sig an detta får vi se hur hon löser det.   På eftermiddagen, när spåret är 45 timmar gammalt, ska även Millie få prova på att gå samma spår efter Ebba.  Ska bli intressant att se hur det kommer gå.


Nu är detta spår inte säsongens första.  Även förra vecka viltspårade vi. Ett ganska kort spår på bara ett par hundra meter där grannen hjälpte till att lägga ut störning i form av två korsande spår med fårklöv.  Den gången fick Millie gå först efter 36 timmars liggtid och Ebba gå samma efter 48 timmars liggtid.  Kanonbra jobb av båda två. Millie gick mycket bra men Ebba gick ändå snäppet bättre.                                    Rallylydnad

Igår kväll började Millie och jag på en Rallylydnadskurs.  Har sååååå länge tänkt att jag velat gå en sådan. Så när Grannen Maria med Bella sa att de skulle börja hos Monica Mohlin-Sjödin på MMS Coaching i Östra Ryd hängde vi på. Passade ju bra att vi kunde samåka oxå.
Monica känner jag sedan flera år från ridskolan i Ekenberg men inom hunderiet har vi inte haft någon kontakt tidigare.


   
                          Nyfikna katten Whiskey hälsade oss välkomna när vi parkerade bilen.


6 MYCKET blandade deltagare blev vi.  Sex olika raser, sex olika storlekar och sex olika nivåer på hundarna.  När det gäller lydnad var det bara Millie och jag som tidigare tränat olika moment. Några av hundarna kunde inte ens "ligg"  En del aktiverade sina hundar med andra saker, en del hade inte gjort något alls tidigare. 
Det ALLA hundar i alla fall kunde i utgångsläget var "sitt" och kontakt med sin förare.
Otroligt häftigt tycker jag att, trots det, få ihop en fungerande grupp där alla har utbyte av kursen !!! Det här kommer bli kanonroligt !!!!!!!!


                                    
                                               "Stora" Doris, som inte var så väldigt stor.


                                    
                                                     "Lilla" Doris, som var väldigt liten.


         
              Trulli, som var en blandning mellan bl.a. Papillon, Pudel och Dansk-svensk gårdshund.


                              
                                                                    Foxy.


                                
                                                       Belöning på väg till Bella


Först startade vi upp med en liten minirastrunda tillsammans där hundarna inte hälsade på varandra men fick möjlighet att kolla av stämningen lite.
En väldigt lugn och trevlig grupp där alla hundar gick lugnt och fint bredvid sin matte, nosade och kissade lite innan det var dags för oss förare att börja kursen med ett teoripass. (här fick hundarna vänta i bilen)
Efter  ett bildspel och genomgång om vad Rallylydnad innebär var det dags för praktiskt arbete med hundarna.


Idag blev det väldigt basic så Monica fick se vilken typ av hundar vi hade.  Kontaktövningar och följsamhet under baklänges marsch. 
Jag och Millie fick visa ett läggande under gång.  Nu blev vi ombedda av Monica att göra det, annars HATAR jag verkligen att visa upp oss på det sättet. Känns mest som man försöker stila och göra sig märkvärdig. Har ju inget som helst behov att "visa upp" mig.  Millie gjorde i alla fall en 10-poängare så nu vet alla hur "läggande-under-gång" ser ut  ha ha ha !!!


                         
                                                      Carina och Trulli under Baklänges Marsch.


                      
                           Millie och jag jobbar på kontakt och följsamhet under Baklänges Marsch.


Det här med att jobba med hunden mitt emot sig var MYCKET nyttigt för Millie och mig.  Millie vill gärna var snabb att komma i fotposition men i Rallylydnaden finns det en del moment som går ut på att ha hunden sittande eller liggande framför sig.  Det blev en av våra läxor att jobba lite mer på hemma.


Det blev oxå en genomgång av omvänt lockande som är något vi inte jobbat alls med innan.  (borde jag ju gjort för länge sen, så det var kanon att få en ordentlig genomgång !!!!! )  Här fick vi en del att jobba på till nästa vecka.                                            "Lilla" Doris demonstrerar Omvänt lockande.
Lite fika och prat hanns oxå med.  Då alla hundar faktiskt kunde sitt stanna kvar provade vi även "Sitt i Grupp" och inkallning både med och utan störning.
Två och en halv timme gick otroligt snabbt så vi drog t.o.m. över tiden en stund innan vi tackade för idag och gav oss av hem.


Vid sjön

Idag blev det en tur ner till sjön på eftermiddagen.  Först tog vi cykeln för att slippa gå på den tråkiga bilvägen. Sen gick vi resten av vägen ner.
Attans vad varmt det var !!!!! Hemma på vår kulle blåste det ganska friskt men vägen ner till grustaget var stekande het.  Tur det finns ett vattenstopp på halva vägen tyckte hundarna........


 


                            Njuter av utsikten på berget  (eller möjligen fågelskådning på gång)                                                             Sjöängen i vårskrud !!!!

Grillpremiär

Påskafton och sommarvärme då blev det grillpremiär här i Gårdeby.  Men först bar det av på utflykt till Sörsjön några timmar vid lunch tillsammans med Annelie och Martin.
Ett tag sen vi träffades nu medan Ebba löpt. Det är dock överstökat även om Martin inte var helt övertygad trots att både Ebba och Millie bestämt talade om att så var fallet.

En härlig tur blev det i alla fall som vanligt. Ebba fick lite apporteringsträning oxå  när hon inte fick vara med på fredagens träningsträff.  Nöjd med henne !!!!!! Mycket fina, raka snabba ingångar idag !!! där ser man vad lite träning kan göra.
Blev lite bollande med andra tankar oxå. Så det blir nog bra alltihop till slut.  Tänk vad bra att ha någon som kommer med goda råd, lyssnar och hjälper till att hitta lösningar.  (Tack, är så glad för dig vännen)                                            


Resten av dagen höll vi till hemma i trädgården.  Hundarna fick sina påskägg, grillen kom fram och vi slappade.                                                                                    Lite bollbus med Lill-Husse !!!!

                     Efter två intensiva dagar var det några som inte riktigt orkade hänga i till slutet.               
                                                                  


Träningsträff
Ifredags hade GRK Österg./Sörmland träningsträff härute i Gårdeby.  Perfekt för mig som jobbat natten och har lite svårt att hinna vara med annars.
6 st glada förare blev vi och lika många fyrbenta apportörer.
Först stannade vi till i "sjön" nere i grustaget och svalkade av hundarna lite. För rejält varmt och strälande sol var det idag.  Därefter bar det ut i kohagen för apporteringsträning.  (gäller att passa på innan kossorna kommer ut på grönbete)

Vi kom överens om ungefär lika upplägg men lite olika svårighetsgrad för hundarna.  Millie och jag blev först ut och jag ville ha det upplägg Annelie och jag hade senast vi tränade.  Alltså 3 målpunkter (idag markerade med vita pinnar) i solfjäderform. 1:a på 30m avstånd övriga 2 på 50m avstånd.

En lite skillnad idag i upplägget blev det då jag ville ha först en markering vid 1:an där det sen smögs ut en dummy som lämnades kvar. Sen en markering även vid 2:an och 3:an där det även lämnades kvar dolda dummys. Efter de tre markeringarna (som Millie skötte hur bra som helst) skickade jag på linjetag i tur och ordning. (inga som helst problem där heller) Är MYCKET nöjd med Millies insats idag !!! Bra fart både ut och in, fina upptag och avlämningar.  Stadgan höll sig oxå inom Godkänt. Resultatet kan väl nämnas som +-0..... en knallning, en kvarsittning och en samtidigt, ha ha ha ...... ja hon är lite ivrig ibland Lilla Illern.

Därefter jobbade de övriga en och en med liknande upplägg där vi hjälptes åt att vara kastare åt varandra.  Pigga, glada, duktiga hundar trots värmen. Jättekul !!!!

Innan vi avslutade för dagen blev det oxå en ganska lång dubbelmarkering.  Även här är jag nöjd med Millies arbete.  Bra markering och fart. Den ena blev lite klurig men hon höll sig i området och som vanligt jobbade hon på ihärdigt utan att ge upp.  Kul att se hur hon började väldigt nära för att sen jobba sig utåt i cirklar när hon inte fick korn på den. (verkar ha varit svårt med vittringen då fler hade problem här)  Så fort hon kom lite för långt ut jobbade hon sig inåt igen helt utan min hjälp.  (nåja. vet ju att jobba självständigt sällan är något problem för Lilla Fröken) och visst hittade hon den till slut !!!!


Efter ett par timmar med arbete, fika och en massa trevligt babbel avslutade vi dagen vid grustaget med några vattenmarkeringar så hundarna fick svalka sig lite igen.
Millie fick två markeringar och här är jag supernöjd över stadgan.  I övrigt har vi en del att jobba på när det gäller vattenarbete.  Ja, inte viljan att hoppa i vattnet eller farten men det där med att skaka sig och avlämningarna har en hel del kvar att önska...... men säsongen har ju bara börjat och det mesta brukar lösa sig på ett eller annat sätt till slut.
Även Camilla med labradoren Kina var med i dag som en katt bland hermelinerna. Av någon konstig anledning hade min kamera svårt att fånga svarta objekt idag så de kom inte med på bild.  (eller kanske berodde det på att det var jag som var kastare när de jobbade)  Kul i alla fall att vi blev ett alldelse lagom stort gäng som fick till en fin-fin träning.


Glad Påsk !!!RSS 2.0