Apportering


 

Nu varvar vi friskt mellan lydnad och apportering.  ;o)  I apporteringen är det Ebba jag satsar lite extra med just nu. Har inte blivit så mycket för hennes del tidigare då hon varvar igång alldeles för mycket. Men vill man få det att funka gäller det att träna och det är precis vad vi håller på med just nu !!


Så idag hämtade vi upp Annelie med Martin för en tur till Sörsjön så här en torsdag eftermiddag.  Planeringen idag var sök, vattenarbete, lite skotträning och några markeringar.
Nu höll sig inte planeringen riktigt.  Ett par bilar fanns redan på plats innan oss så skjutandet la vi på hyllan direkt.  Dessutom hade vi inte obegränsat med tid idag så de avslutande markeringarna hanns inte med.

Då återstod bara sök och vattenarbete och det ena blev t.o.m. en kombination. ;D


 

Vi startade upp med ett sök i skogen. 8 dummy, ett par ganska långt ut.  Annelie skötte utlägget så jag kunde koncentrera mig på Ebba. Hon stressade knappt upp sig alls idag.  (det triggar igång mera när det kastas markeringar)
Eftersom Ebba inte gått upp i stress kunde Martin börja och Ebba hade inga problem att vänta på sin tur. Däremot hade jag inte så bra koll på hur det gick för dem när jag höll fokus på Ebba. Men Annelie var nöjd så jag antar att det gick bra och jag tror 7 av de 8 dummyna kom in.

Därefter var det Ebbas tur när Annelie gjort ett nytt utlägg.  Är verkligen supernöjd med Ebbas jobb idag !!!!!! 5 dummy kom raka vägen in sen var jag nöjd och avslutade. 
Skickade Annelie på de som var kvar och hon hade lite problem på den sista men det löste sig till slut. Hmmmm, kanske noskvalster på gång ha ha ha !!!!


 
                                        "cigarrgrepp" när den vita, som låg längst ut, kom in


Nu var det hög tid för fika och tillhörande babbel.  å så lite taktiksnack inför påföljande vattenarbete.  Som vanligt när vi sitter och spånar dyker det upp en del knäppa idéer som sen väldigt ofta visar sig vara alldeles utmärkta. Så blev det även idag.  Bestämde oss för att kasta ut en hel hög dummy på vattnet. Närmare bestämt ALLA vi hade vilket var 17 stycken !!!!!Nu skulle det ju inte kastas nå't idag så medan Annelie såg till att alla dummy kom ut i vattnet tog jag hundarna på en liten kisserunda.

För att inte få så mycket väntetid skickade vi varannan gång. Hur nöjd som helst med Ebba här !!!!! Hämtade sina egna kanonbra och hade inga problem att vänta när Martin hämtade sina. 
Därefter började vi även skicka när den andra var på väg in inga problem det heller. Dummyna kom in i snabb takt till börja med men det blev svårare och svårare.                                    Lite lurigt var det med dom som låg bland näckrosorna.                                                       ........... här kommer en.


                                                                     TACK !!!!
                               Idag levererades ALLA apporter i handen UTAN skakande innan !!!


Mot slutet fick vi försöka ta till lite dirigering men det har Ebba och jag gjort alldeles för lite för att det ska fungera när det blir för svårt.  Martin gjorde bättre ifrån sig och hämtade in ett par kluriga dummy med hjälp av dirigering. Bra jobbat !!!

Till slut fanns det bara en kvar som nu drivit iväg nästan till andra sidan sjön.  Alldeles för svårt för någon av hundarna och jag var den enda med badkläder så Annelie skickade iväg mig. ;o)


 
                                            Åhhhh, vad Matte är pinsam säger Ebba !!!

Inte gick det något vidare hellre utan vi simmade hela vägen över, kom på tok för snett och missade var dummyn låg. Det blev tvunget att ge upp och lämna dummyn kvar.  Kändes väl inget vidare men nästa gång tar vi båten och hoppas att vi hittar den där någonstans invid strandkanten.


Är verkligen supernöjd med dagens träning så en förlorad dummy kan jag leva med !!!! (Annelie hade så himla många så hon skänkte entill oss)

Alla superfina bilder i dagens blogg är tagna av Annelie. Tusen tack för det !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kurs

Onsdag och dags för lydnadskurs.
  
Idag fick Millie hänga med eftersom det snart är dags för tävling för hennes del.  Har några tävlingar inbokade även om vi inte är helt klara med alla moment.  Framför allt behöver JAG komma ut på tävling som en del i vår träning. Tycker jag lär mig så mycket varje gång och får möjlighet att prova hur mina tankar och idéer funkar när det verkligen gäller.

Nå, åter till dagens kurs.  Yvonnes tur att köra så det var bara att hänga på. Jag var lite "Off". Kan säga att den här värmen inte alls passar mig. 
Nu var det dock VÄLDIGT skönt och svalkande väder när vi kom fram. HÄRLIGT, då piggnade jag till lite. 

Stort manfall idag. Det blev egentligen bara Yvonne och jag från vår grupp. En Malin, som jag inte träffat tidigare, dök oxå upp med sin Malle-tik för att vara med på gruppmomenten. Hon stannade sen kvar och körde sitt program i klass III oxå.
Lite senare dök även Linda upp med Lilla Drömma, Agnetha med Labelle och Micky Boy och även Lorna dök upp en stund och tjuvlyssnade på oss ;o)  Evelina och Hollie stannade kvar som vanligt förstås.

Idag blev det tävlingsmässig programträning vilket passade perfekt för vår del.  Här kunde man välja att utföra momenten på den nivå man ligger i träningen dvs. kör man med utlagd belöning i rutan var det bara att göra det. Jag valde dock att köra det hela tävlingsmässigt rakt igenom.

Evelina agerade tävlingsledare och det med den äran !! Tänk om man fick en så'n TL varje tävling !!!!!!!!! ....och då är hon inte utbildad, men såååå duktig !!!!

Tävlingsmässigt med lottdragning förstås. Vi fick nr. 1

Först ut Gruppmomenten.
Sitt i Grupp :  (är ju inte i II:an men har det oftast med när vi tränar)  1 min. och Millie satt kanonfint !!! Kändes väldigt bekväm idag, mycket nöjd där.
Platsliggning :  Dold 3 min.  Direkt vi lagt ner hundarna satte sig Millie upp så jag fick ge ett nytt liggkommando men det var jag som var otydlig och gjorde fel i kommenderingen. I övrigt låg hon bra och fint avslut. NÖJD !!!!


Därefter en snabb uppvärmning så var det vår tur.

Fritt Följ :   Kändes MYCKET bra !!!! Hon kan ju verkligen gå så himla fint !! Några smådetaljer enligt Ingela som var "domare". Något släpp i språnget vilket hon inte brukar.

Läggande u gång :   BRA !!!  Ett moment där hon oftast gör en 10:a

Inkallning m ställande :  Ett av våra moment som inte är riktigt färdigt ännu. Jag tycker det känns som Millie inte riktigt fått full förståelse för momentet ännu och vi diskuterade lite träningsupplägg.
Fram till tävling får det dock bli lite "akutträning" där jag får ta till ett Dk direkt så får vi troligtvis skapliga poäng. Ha ha ha ja , det lät ju som ett seriöst taktikupplägg ;D men så får det bli !

Rutan :  Lite dåligt tempo ut och en lov runt bakre konen men jag väntade ut henne och det blev rätt !!

Apportering :  Nöjd !  Som vanligt sämre tempo in men fint upptag och start tillbaka i galopp. Hon hänger dessutom i längre än vanligt men sackar ner något tidigt. Lite rull men bra avslut.

Hoppet :   BRA !!!

Fjärren :   INTE nöjd. Sega skiften och andra uppsittet gör hon inte alls trots trippelkommando !!!! Hon är inte helt bekväm i detta moment men idag kände det mest som hon bara struntade i det och inte ens bjöd till. INTE godkänt !!

Totalt sett kändes det väldigt bra. Med lite detaljträning, lite tur och en uppskärpt Matte har vi alla möjligheter till ett 1:a pris.


Efter fikapaus och en del snack blev det detaljträning på det som inte riktigt hade funkat innan. För vår del blev det då inkallningen och Fjärren och planering för hur vi ska träna hemma.  Kändes riktigt bra när vi åkte hem !!


Apportering


                 


Idag bar det av för lite apporteringsträning tillsammans med Annelie och Martin.  Bestämde oss för att ta oss till Mariehovssjön idag igen.
Ebba var det som fick följa med och idag skulle hon dessutom få vara med och jobba.

Vi hade haft lite förberedande planering via telefon och tanken var att ha några olika "stationer"  Idag var Rebecca med som sällskap och kastare. Länge sen sist. Trevligt och väldigt lyxigt att kunna ha en kastare med.

Ebba blir lite upp i varv när det är dags för apportering och då är det alldeles perfekt att jag kan koncentrera mig på henne och inte behöver hjälpa till och kasta.


Ebba och jag fick börja. Först två enkelmarkeringar lite snett upp i backen. Liiite lätt i rumpan på den ena men jag är nöjd.  Sen två enkelmarkeringar på vatten.  Lite het på gröten, inte så snygga avlämningar coh efteråt blir hon alldeles tossig och ska skaka sig och rulla runt, TokFia.

Blev ett Linjetag utmed vattnet som jag är kanonnöjd med innan vi avslutade med ett sök.  Åtta dummy utlagda (trodde vi) Ebba fick hämta in sju. Den sista blev riktigt bra så jag kände mig nöjd och avslutade. Vilka himla tur att jag inte lät henne springa runt och leta efter en som inte fanns.


  
                                        Enkelmarkering på land ca 30 m avstånd (tror jag)


  
                                                Den andra kom oxå in utan problem !


 
                                                             Vattenmarkering.


   
                                      Mycket nöjd med dagens sök som vi tränar väldigt lite på.


Därefter var det Martins tur att göra samma arbete som Ebba.  Bra jobbat av både Matte och hund. men det märktes att de tränat på låååånga linjetag senaste tiden för Martin satte full fart utmed vattnet där dummyn bara låg 5-10 m bort. Bara göra om och göra rätt !!!


Även Martin fick plocka in sju på söket sen kände Annelie sig nöjd.  Då hade vi fortfarande inte upptäckt att, vad vi trodde var en åttonde dummy inte fanns därute. Efter avslutat arbete letade vi ett bra tag innan vi insåg vårt misstag. Att det ska vara så svårt att hålla räkningen. Vi som t.o.m. varit duktiga och markerat var dummyna låg.


  
                                          Martin iväg på väg vad han tror är ett lååångt linjetag.  ;o)


 
                                                           Bra jobbat på söket !!!!


När båda hundarna jobbat klart var det dags för lite välbehövlig fika !! Babbel oxå förstås sen blev det en promenad utmed vattnet så hundarna fick en paus och rasta av sig lite.                                                      Mattes finaste Ebba !!!!


 
                                      Oj, en liten, liten pinne har ramlat i vattnet !!!!  ;D                           


När vi kom tillbaka till fikaplatsen där vi lämnat kvar ryggsäckarna var vi sugna på mer arbete, vilket hundarna inte sa nej till. 

Ebba tar inte alltid spikraka vägen in med dummyna. Hon gör inga stora lovar visserligen men jag vill ha raka vägen in.
Efter lite taktiksnack ville jag gärna testa några tankar och idéer. Det blev ett flertal enkelmarkeringar på land för Ebbas del och jag tyckte det funkade bättre och bättre !!!!!!

Hann med ytterligare en fika.  Avslutade sedan med några markeringar på vattnet innan det var dags att ge sig av hemåt.  MYCKET NÖJD med Ebba idag !!!!  Tyckte hon kunde växla bra mellan arbete och sedan koppla av när det var paus även om det är lite jobbigt när Martin arbetar.                        
                                                            Väntar på en markering.                                                 Raka vägen in till Matte !!!


       
                              Blir lite laddad vid vattnet !!!  ;o)

kurs


       


Har blivit lite dåligt bloggande om våra kurser men de pågår för fullt.  Dock har sista gången varit i fredagsgruppen och jag valde nu att säga upp den platsen.  Vi har haft kurs tre dagar i veckan under våren, vilket har tagit upp både tid och pengar. Har inget överflöd av någondera så det gäller att prioritera.

Nu har vi bara lydnadskursen kvar på onsdagar och det känns bra så.  Kommer varva vem av hundarna som får följa med (eller båda ibland) beroende på vem som ev. har tävling på gång.  Dessutom kan jag på onsdagar samåka med Yvonne och Ziggy.


Idag fick båda hänga med. Först blev det platsliggning och då fick millie vara med. Tror det blev 5 min BRA !!! Vickade något på rumpan en gång men ändrade inte läge och ett nos.  Därefter blev det programträning med Ebba.  Nöjd med en del, mindre med annat. Det är inte tävlingsdags för henne just nu så det löser sig nog. Ebba har haft lite paus från lydnaden hemma nu ett par veckor.


Sen blev det Millies tur igen och det blev momentträning med mycket bus och lek.  Inkallning med ställande, Rutan och hoppet var vad vi fokuserade på idag.  Hann även lite annat och jag är nöjd men visst har vi en del att jobba vidare på.


         

Mariehovssjön

Idag hängde Ebba och jag på när Annelie, Annette och Johanna skulle träna apportering.  Annette visade ett, för oss, helt nytt ställe vid Mariehovssjön.  Trots att det inte är alltför långt för oss att åka har jag aldrig varit där tidigare.

Riktigt bra ställe och kul att kunna variera sig. Blir lätt att man åker dit man brukar. 
Man fick parkera en bra bit ifrån men eftersom alla bara hade en hund var spelade det ingen roll.  Det blev en lagom promenad att starta upp med.

När vi kom fram blev det upplägg och taktiksnack för de andra som skulle träna.  Ebba och jag var bara där för att titta på idag.


                                   
                                                    Dags att lägga ut ett sök.                                         Blev ett ganska stort sök i uppförsbacke.
                           Tre förväntasfulla som håller koll och väntar på att få börja jobba. 
                                    Ebba har oxå stenkoll men hon ska inte få jobba idag.


Ebba varvade igång lite väl mycket så vi valde att gå iväg på promenad en stund i stället.  Sen kom vi tillbaka lagom till fikat  (man kan ju inte missa det viktigaste!! )
Verkade som de andra var nöjda med dagens arbete och efter fika och eftersnack promenerade vi tillbaka till bilarna och åkte hem.  Hade med mig en ganska trött tjej hem som somnade gott.


Student

Idag har vi firat student när den sista i barnaskara gick ut gymnasiet.  Tänk att man nu bara har vuxna barn. Tiden rusar iväg, tyckte inte det var länge sen de var små.                                             Liten har blivit sååååå stor !!!!!!!!!!


                 
                                           Glad att tre års pluggande är över !!!!!!!!


   
                                                         Grattas av storasyster !                                             Bästa kompisar redo att ge sig ut i livet.
                                                         STORT Lycka till !!!!!!!                                    Dags för en biltur genom stan och sen hem och fira.                                             Anländer hemma på ladugårdsbacken.


 
                                                     Välkomstkommitén   !!!!   ;o)

     
                                                     Vissa fick diska gräddskålen.


        
                                                                         MUMS !!!!!!!!!!!


   
                                          Sen åkte finkläderna av och de blev lite kubbspel.


  
                                                       Yeees, där satt den !!!!!!!!!


                 
                                                           Lite mys och lek med 4-benta oxå


        
                                                 En härlig dag med underbart väder !!!! 


                                   
                                          En stolt och glad Mamma önskar STORT lycka till i framtiden !!!!!Lindängen

Varma dagar som idag är det skönt att ta sig ner till Lindängen för lite svalkande bad.  Promenad och även lite lydnadsträning fick vi oxå till.
Men mest njöt vi av sol och fläktande vindar.  Vi är ju inte så mycket för den där stekande hetta hundarna och jag.   Oj, gräset har växt sig högt. Snart dags för Hembygdsföreningen att komma och slå med lie, tror jag.

                                                       Bästa badet tycker Millie.  ;o)                                             Idag fläktade det om öronen i vinden.                                                                Fiskar lite.                    
                                                                      Röjer lite vass.                                                            Nå't spännande där ute ?!?!?!


                    


                                   
                                                                      Soltorkar !!!!!!!   :D                                                       Bryter av badandet för en liten promis.


En härlig stund nere vid sjön fick vi innan vi blev avbrutna av.................................          ............... den här lilla otäckingen !!!!!! Snokar har vi sett tidigare men inte någon sån här !!!


Hundarna i vattnet, jag på land och ormen mellan oss.  Inte så svårt att få hundarna att stanna i vattnet tills den slingrat sig åt sidan. Sen ville jag snabbt få upp dem ur badet för att åka hem.  Det tyckte Millie var en usel idé, men upp kom de utan att ha närkontakt med Herr Orm.
                           Åkte hem och slappade i trädgården istället.  garanterat ormfritt  !!!

Vandring

Idag bar det av till Sörsjön för en långpromenad tillsammans med Annelie och Martin.  Åh, vad vi har saknat dessa turer !! Längesen vi var iväg på långtur nu.
Gav oss av frampå eftermiddagen  (härligt att det är ljust såååå länge) för några timmar utmed milspåret. Pga värmen parkade vi bilen och startade upp vid "Gölen" istället för vid Ekmon så hundarna fick börja med ett svalkande dopp.                                                Gänget redo att ge sig ut på tur !!!

En härlig runda där vi njöt i fulla drag.  Ingen träning, inga krav bara gå, fika och njuta av naturen !!!  Vi älskar dessa vandringar både hundarna och jag !!!!!!!


 
                                                  Vi ÄLSKAR att bara få vandra på i skogen !!!!


 
                                   Vissa njuter mer än andra av vad naturen har att erbjuda !!!!!


             
                                              En riktig "skitgris" !!!!!!! 

                                                                 
                                                                       ................ men en ganska nöjd sådan.....


              ........... som dessutom gärna lär ut till andra ALLT han kan om lerbad !!!!   ;o)


   
                                        T.o.m. "Fina Fröken" blev visst lite svart om tassarna :D


Märkligt att vissa väljer lerbad när det bara 10 meter vid sidan om finns en hel sjö !!!!!!!!!!!  Där fick det i alla fall bli ett rejält bad så vi fick rena hundar med oss när vi gick vidare.                                        Tur sjön låg alldeles intill så vi fick ordning på skitgrisarna !!                                                 En simtur så är man ren och fin igen !!!                                                   Nästan lite trollskt i skogen idag.
                         Torrt i skogen så balansera på spången behövdes egentligen inte.                                                              Ebba på spaning !!! 


      
                                    Millie hittade som vanligt varenda liten stubbe som fanns.  ;o)


                 
                              Hi hi hi,  matte fattar visst inte att jag bara försöker lura av henne godis !!!


         
                                                                 Mattes älsklingar !!!!!                                          Solen sänker sig och vår vandring närmar sig slutet......


 
                              ......men först ett sista bad och hämtning av några dummysar.


            
                                                                       "Lilla Sjöjungfrun"                                       Annelie och Martin avslutade med en vattendirigering.
                                                  Tack för en härlig eftermiddag !!!!!!!!!


Debut lydnadsklass II

Oj nu ligger vi efter lite i bloggen.  Dags att blogga ifatt. (men jag sätter ju rätt datum så det kommer inte märkas sen hmmm...)

Idag (läs 1 juni) har vi i alla fall debuterat i lydnadsklass II på Norrköpings Brukshundklubb.  Alla dagens bilder är tagna av Annelie som var med och hejade på oss. Tusen tack för det !!!!
En hel del kända ansikten var på plats för att tävla eller heja i publiken.  Härlig stämning när "Team Ingela" är på tävling.
Däremot var det inte lika trevlig stämning nere bland bilarna ! Skällande hundar som gör utfall i bilburarna gillar varken Millie eller jag. 


Kände mig inte särskilt nervös. Vet att vi inte riktigt är klara med momenten utan ville bara komma ut och se hur långt det håller på tävling.  Millie var väl inte på topphumör utan lite störd över en del stökiga hundar.
Vi var bara 4 ekipage i klass II och jag drog startnummer 3.


Började förstås med platsliggning.  Millie la sig lite segt men på första kommandot.  Sen var det bara för mattarna att gå bakom planket och hoppas på det bästa.  Enligt Annelie låg alla hundar still men ingen såg helt bekväm ut. När det sen efter drygt halva tiden kom ett skott bortfrån skogen och dessutom en massa jubel från en fotbollsmatch vid Fyrby tyckte Millie det blev för mycket och tassade sakta och försiktigt bakom planket till matte.                                 
                                           Snart vår tur. Matte koncentrerar sig för fullt !!!  ;o)
                                                    ( vet inte riktigt vad Millie har för sig )


När det blev vår tur var Millie inte alls bekväm att gå in på plan. Matte fick jobba rejält för att få till det. Är ändå supernöjd att hon höll ihop genom programmet och fick riktigt bra poäng !!!


Dagens protokoll :     Domare :  Ulf Erlandsson   (mina kommentarer inom parentes)


Platsliggning :    0 p     Går till föraren


Fritt Följ :        8,5 p     Sitter snett, Växlar  (här kändes det inte alls som jag hade Millie med mig men
                                        vi jobbade upp oss)


Läggande :         9 p      Ngt. sakta        (själv tyckte jag det kändes bra)


Inkallning m ställande :   0 p  För sent ställande  (Här klanta sig matte rejält och fick för sig att Tl
                                                  skule kommendera oss i stoppet. Så när Millie kom i full fart hann inte
                                                   matte ge kommando)


Rutan :               9 p         Flyttar sig något (Millie tyckte inte hon stod riktigt i mitte utan flyttade sig
                                         ngt steg)


Apportering :     7 p         Ngt. tugg tempo  (är nöjd över att stadga funkar så bra !! men Millie vill helst
                                                                     trava in)


Hoppet :             7 p        Lägger sig   (Händer att Millie lägger sig på sitt kommandot men rättar sig
                                                             direkt med ett Dk)


Fjärren :            9 p         Dk  (fick ge Dk på andra sittet )


Helhetsintryck :   10 p


Summa :     117,5 p   Ett 3:dje pris och 4:de plats


Trots ganska usla slutpoäng är jag MYCKET nöjd med dagens debut !!  Platsliggningen hoppas jag går bra om vi slipper skott och inkallningen var helt och hållet Mattes fel !!!  Det är visserligen det moment som är minst färdigt så någon 10-poängare är det nog inte även om Matte skärper till sig nästa gång. ;o)

 
                              Full fart i inkallningen och Matte hinner inte riktigt med i svängarna ;o)
                                      Mitt i rutan måste man stå tyckte Millie och flyttade sig lite. :D                                     Hur det än går tycker Matte hon har världens bästa hund !!!!


                                   
                                           Nöjd över att fått till bra stadga i apporteringen !


                                                                          Visst ja, Sitt var det ju !!!!!!!!!!  ;o)                               Gick ju bra med återhopp även om man hamnat lite snett !!                                        MYCKET nöjd med 9 poäng på Fjärren !!!!!!!!! 

RSS 2.0