SM-uttagning i viltspår
Idag har Millie och jag varit iväg på något av det roligaste vi någonsin gjort !!!!  Nämligen deltagit i SM-uttagningen i viltspår.
Redan efter förra årtets uttagning fick jag höra talas om detta av Ewa Ahlberg och Ancki Strandberg som då deltog.   Själv trodde jag att det behövdes "speciella kvalifikationer" för att få vara med, men en 1:a i ökl är allt som krävs.  Såg det som en möjlighet att få prova på en annorlunda och spännande utmaningen även om jag varken trodde eller hoppades på att komma vidare till SM.


Efter en heldag i skogen med 7 avklarade spår och 7 hittade klövar är jag dock omåttligt nöjd och stolt över Millie, trots att våra poäng definitivt inte räckte till att slåss mot den Svenska Eliten (tack och lov)

Klockan 9.00 samlades vi ute i skogarna runt Haraldsbo. 5 ekipage och 4 domare. Vi drog startnummer 3 och fick därmed oxå starta vid station nr. 3.  Efter att ha åkt genom ett riktigt spöregn var det nu uppehåll, lagom svalt och fuktigt i skogen. Med andra ord ganska perfekt spårväder för hundarna !


Vi var enda ekipaget som aldrig deltagit tidigare och nu gällde det att glömma ALLT vad gäller ökl-spår och provregler. Här gällde det att på bästa sätt lösa en massa klurigheter som spårläggarna hittat på för att göra det besvärligt för oss förare. ;o) Min enda förhoppning var att vi åtminstonde skulle klara nå't spår så Millie fick lyckas hitta i alla fall en klöv.  Här kommer dagens insats station för station med början vid nr. 3 för vår del:


STATION NR, 3 :    

Här fick vi informationen att en älg var påskjuten och sprungit in i skogen.  Jägaren hade satt upp en snitsel i ett träd UNGEFÄR där han trodde skottplatsen var.  Lite osäkert även exakt åt vilket håll älgen försvann.

Det var bara att ta ett djupt andetag och sätta igång.  Släppte på Millie intill snitseln för att söka upp starten.  Det blev ett alldeles förfärligt ringande runt, runt, runt.  Kände mig lite osäker om vi gjorde rätt.  När vi cirklat runt (i mina ögon) ett bra tag tog jag tillbaka henne till snitseln igen och då fick hon fäste mellan ett par stora stenar straxt till vä om snitseln!!! Sen bar det av in i skogen.  Liiiite hög fart (men helt ok enligt mig som försökte hålla igen så mycket jag kunde). Hittade en "sovplats" och ett uppspark i en vinkel som jag inte vet om det hörde till spåret eller råkade finnas där ändå. Vi snirklade oss vidare och vips var vi vid klöven !!!!!!  Yeees, så himla bra det kändes att vi i alla fall kom till slutet på ett av spåren !!!!!!!!

Tyvärr blev det en lång dag så vi hann aldrig gå igenom alla spåren vid slutet av dagen.  Vi fick i alla fall 6 poäng av 10 möjliga !!!!!  Vet att vi fick avdrag för tempot !!!!!!  Allt ringande i början berodde på att spårläggaren helt enkelt hade cirklat runt med klöven flera varv runt skottplatsen. 


STATION NR. 4 :

Här fick vi informationen att ett rådjur var påskjutet och sprungit ut i skogen.  Skottplatsen fanns någonstans inom en snitslad ruta ca. 25 x 25 meter.

Släppte ut Millie att söka fritt i rutan och ganska omgående verkade hon få nos på starten.  Kände mig rätt säker på vad hon hade för sig.  Tyckte hon spårade snyggt och noga och var lätt att läsa av.  Efter ett tag blev det lite ringande innan vi fortsatte åt höger. Ytterligare ett par vinklar sen hittade Millie klöven !!!!!!!!!!!!!

Det här spåret visade sig vara lagt med spårskor. Starten var 1 !!!! droppe blod var 10:e meter, 4 ggr. sen var det oblodat ända till slutet då det återigen var 1 droppe blod var 10:e meter, 4 ggr.
Ringandet var vid en 45 gradig spetsvinkel och en återgång.

Vi fick 4 poäng av 10 möjliga. Vet inte vad vi fick avdrag för men vi fick beröm att Millie var VÄLDIGT spårnoga, men oxå "skäll" för att tempot är på tok för högt (jag som tyckte Lilla Illern var ovanligt sansad idag !!! )  Ett idealiskt tempo för en hund som ska vara med på SM är ungefär som långsam marsch i Fria Följet i lydnaden !!!!! Och det förstår ju var och en att det inte riktigt är Millies stil !!!!!!!  ;o)

Efter dessa två spår kändes det redan som vi fått jackpott och jag tyckte jag lärt mig mer än jag någonsin gjort tidigare. Så hur det än skulle gå fortsättningsvis var jag nöjd med vår insats !!!  Så det var bara att ge sig iväg till station nr. 1


STATION NR. 1 :


Här fick vi informationen  att en gammal farbror ringt polisen och meddelat att han kört på ett rådjur med bilen.  En vägsträcka på ca 50 meter var utmarkerad.  Enligt mannen försvann rådjuret till vänster, men ingen visste från vilket håll bilen kommit och det mesta av informationen var värdelös !!!

Släppte på Millie och började söka av den vänstra sidan av vägen. Tyckte inte hon markerade något speciellt förrän mot slutet av sträckan då vi hittade en röd cykelreflex och bakreflexen från en släpkärran.  (detta var utlagt som störning. Det var ju en bil som kört på framifrån !!!!!! )  Jag blev glad att hitta några spår som jag trodde var från "olyckan" (korkat av mig !!!) Straxt intill hittade Millie dock en spårstart där vinden låg på som visade sig vara rätt !!!  Hon spårade väldigt säkert och noga (tyckte i alla fall jag) till en början och spåret gick uppför ett brant berg. Inte helt lätt att ta sig upp men jag hade lite draghjälp av Millie ;o)
Väl uppe på berget bredde det ut sig ett enormt kalhygge !!!! Här uppe båste det dessutom ganska rejält. Solen gassade och det hade blivit riktigt varmt !!!
Millie ringade och snirklade i, vad jag tyckte en evighet (klev i samma myrstack säkert 4 ggr.) Sakta med säkert snirklade vi oss dock vidare.  Kände mig VÄLDIGT osäker om vi var på rätt väg och när vi började gå nerför berget igen och se vägen kände jag att vi behövde en kort paus (Matte var heeeelt slut !!!)  Det här var enda spåret jag glömde ta med vattenflaskan när vi verkligen hade behövt den !!!!
Efter en kort micropaus där vi lugnade ner oss lite och jag klappade om Millie satte jag henne på att söka upp spåret igen och vips var vi framme vid klöven !!!!!!


Spåret visade sig ha gått i en U-sväng upp på kalhygget. Bloduppehåll i hela svängen och i början av spåret hade det dessutom släpats en räv under morgonen.
Vi fick 8 poäng av 10 möjliga !!!!!  Avdrag för TEMPOT som fortfarande är alldeles för högt !!!!


Nu var vi rejält trötta men en station var kvar innan det var dags för lunchpaus !!!


STATION NR. 2 :


På den här stationen ingick även ett lydnads moment och maxpoängen var därför satta till 15.  Informationen vi fick var att en hjort var på skjuten och försvunnit in i skogen.  Skottplatsen var markerad med snitslar i en ruta ca 20 x 20 meter. 
Släppte på Millie att söka av rutan fritt. Sökte av rutan två gånger innan hon verkade hitta spårstart och vi kom iväg.  Efter en kort bit satt det en snitsel till vä som jag trodde var nå't fejk för Millie ville vidare, men efter en bit tog domaren tillbaka oss till snitseln där det var lagt en återgång in i snåren. (Millie hade haft alldeles för bråttom och slarvat lite så hon missade den)
Här blev det ett skott och lydnadsmomentet.  Hunden skulle sitta vid snitseln medan föraren höll i linan och ställde sig ca 8 m framför hunden. Skytten stod ytterligare en bit framför och sköt ett skott in i skogen. Därefter skulle föraren gå tillbaka till hunden där ekipaget skulle hålla sig alldeles stilla och tysta i 2 min.

Vid skottet reste sig Millie och gick fram 2 meter. Jag stoppade henne med en tillsägelse och satte henne igen. Sen klarade vi resten av lydnadsmomentet. 
Därefter släppte jag på henne på spåret igen.  Jag låste mig lite för mycket vid att jag trodde att spåret snart skulle vara slut eftersom domaren skjutit.  Det visade sig vara min stora okunnighet om jakt för ett djur kan tyligen springa väldigt lång även vid ett bra skott.

Millie spårade vidare en bra bit, vindade en del och jag kände mig väldigt osäker om vi var rätt eftersom jag trodde spåret skulle varit slut för länge sen.  Men efter lite vinklar hit och dit hittade Millie klöven !!!!!!!!!

Här fick vi en hel del avdrag och slutade på 3 poäng av 15 möjliga.  Tempot förstås och att Millie reste sig vid skottet och att Matte hade dålig koll på läget, men är inte helt säker på allt som gav avdrag.

Nu var det dags för välbehövlig lunch och vila !!!!!!!!!!!  Tror nog jag var den nöjdaste av alla när vi samlades för korvgrillning och trevligt babbel.  Vi hade gått långt ifrån bäst bland de deltagande men jag tyckte Millie gjort superbra ifrån sig hittills !!!!!!!!!  Blev inte alltför lång lunch innan det var dags att ta itu med dagens två sista stationer.  Vi blev lottade först ut på station nr. 6


STATION NR. 6 :


Återigen var det en vägsträcka (ca 50 - 75 meter lång) som skulle sökas av. En älg var skadad av okänd anledning.
Dessa vägsträckor tyckte jag nog var svårast att veta hur man gjorde bäst. Jag släppte i alla fall på Millie utmed den vänstra sidan och hon var ute en bit in i skogen och snirklade runt utmed vägen men det kändes inte alls som hon fick något bra fäste i något spår. 
Efter ett tag gick vi ut på vägen igen och började söka av högra sidan i stället. Millie vindade lite och sen verkade hon få nos på spåret. Efter ca 30 meter vindade hon till vänster bakom en bergknalle och där hittade hon en klöv !!!!!!!!!  Hmmmmm......... hon har hittat en klöv, är det våran eller någon annans, undrade jag !!! Jodå det var vårt spårslut men millie hade vindat in den från vägen och bakspårat i spårläggarens fotspår ut från spåret.

Här blev det förstås 0 poäng av 10 möjliga, men Millie hittade i alla fall klöven !!!!!!!!!!!! ;o)  (ytterligare en hund gjorde precis samma sak)
Det riktiga spåret hade gått utmed den vänstra sidan av vägen där Millie varit först för att sen korsa vägen och gå i en stor cirkel i skogen fram till slutet, men Millie tog alltså en genväg !!!

Så var det avslutningsvis dags för dagens sista spår.  Här blev det lite väntetid så Millie och jag fick en välbehövlig paus.


STATION NR. 5 :


Här var informationen att en jägare hade suttit i ett jakttorn på ena sidan av en grusväg och skjutit på ett STORT vildsvin i skogen på andra sidan vägen. När grisen sprang iväg visade det sig stå en mindre gris bakom som ev. oxå kunde vara skadad.  Skottplatsen var någonstans inom en 20 x 20 meter stor snitslad ruta.


Släppte på Millie i rutan och ganska snabbt verkade hon hitta spårstarten.  Snirklade oss iväg och vinklade åt höger för att sen börja komma tillbaka mot vägen igen. Efter en bit blev vi stoppade av domaren som tog tillbaka oss. blev tillsagd att hålla MYCKET kort lina (1,5 m) och hålla igen rejält på farten !!!!!  Nu satte Millie noga näsan i backen och hittade klöven 10 m fram gömt i en rishög.
Här fick jag skäll över att Millie har på tok för högt tempo !!!!!! och även att jag tillåter henne att köra på i full fart. Fick en ordentlig "föreläsning" om hur viktigt det är att vi får ordning på tempot och hur vi ska träna vidare och fixa det här desto bättre till nästa år !!

När klöven var hittad hade jag selat av Millie och avslutat arbetet med att belöna henne när jag kom på att det ev. faktiskt var ytterligare en gris som kunde vara skadad.  Nämnde att vi kanske egentligen även borde söka efter den andra grisen.  "Hur skulle du gjort på riktigt ??" fick jag till svar. Självklart börjat om och letat efter den andra oxå !!! " Då gör vi det !!, sa domaren.
Så på med sele och tillbaka till startrutan igen. Var lite orolig att Millie skulle köra samma spår en gång till men hon sökte upp samma start och spårade sen rakt fram rätt ut i skogen tills hon hittade ytterligare en klöv !!!
Åhh, vad matte var stolt över sin duktiga spårtjej  nu !!!!!!!!!  7 spår på en dag och 7 klövar hittade !!!!!

I sista spåret var det som gick rakt fram blodat med 1 droppe !!! blod var 10:e meter medan det som snirklade var ganska välblodat och gick i serpentiner och korsade det andra spåret 2 gånger.
Här fick vi 9 poäng av 15 möjliga.


SUMMA :      30 poäng av 70 möjliga !!! 

Det gav som sagt var inte någon SM plats men vi var nog ändå dagens gladaste ekipage !!!!  Vann gjorde Ann-Marie (i mitten på dagens bild) med sin 9-åriga Springer Spaniel på 54 poäng. Tvåa (och reserv) kom Marianne med 51 poäng.  Trea blev Åsa med 37 poäng. Millie och jag fyra med våra 30 poäng och på femte plats Lina med sin 9-åriga labbetik på 25 poäng.

Som sagt detta var något av det absolut roligaste vi gjort och nästa år ska vi göra ett nytt försök får vi se om vi lyckas bättra på poängen lite !!!                                    
                                                   Glada och nöjda efter dagens insats !!
                                                    Dagens deltagare från vänster :
   Jag och Millie 4:a, Åsa 3:a, Anne-Marie årets 1:a (och även förra årets), Marianne 2:a (reserv), Lina 5:a

Lydnadstävling     


Idag bar det av till Söderköping. Lydnadstävling och start för Ebba och mig i klass I . Hoppades naturligtvis att vi äntligen skulle få ihop till vårt Lp.  Var inte alls lika nervös som senaste tävlingen i Linköping och efter den fina programträningen på kursen i onsdags kände jag mig ganska trygg med att vi borde fixa detta.


Tyvärr visade det sig att Ebba och jag inte tyckte likadant utan vi fick även idag nöja oss med ett andra pris.  Ebba fick, helt utan anledning, för sig att ställa sig på platsen !!! och det bara sekunder innan det var dags för förarna att återgå. 

Måste erkänna att jag för första gången blev grymt besviken.  Visste att våra moment inte riktigt skulle klara 10 poäng rakt igenom och därmed fanns det inga chanser till ett 1:a pris idag.  Hade faktiskt mest lust att packa ihop och åka hem !!!  Men nu har vi ju haft en del småsaker som krånglat ibland och träning är alltid nyttigt så jag bestämde mig för att köra igenom programmet.

Ebba gjorde ett riktigt fint program även om jag inte tyckte hon var med så bra som hon brukar kunna vara. Här kommer dagens resultat.


Dagens Protokoll :      Domare : Katinka Ryttse


Platsliggning :      0 p     står


Tandvisning : 
     10 p


Linförighet :        7,5 p  
Fin start, ut i sväng, pendlar ngt. efter i språng


Läggande :          7 p      ss framföring,  lägger sig fint, Dk upp


Inkallning :        10 p     Bra tempo, utmärkt in


Ställande :          8 p     Framföring, steg


Apportering :     10 p    Utmärkt


Hopp över hinder :    10 p  Utmärkt hopp, fint in


Helhet :                 8 p          Fint framförande !


Summa :             146 p  ett andra pris och sjätte plats av tolv startande


Nu har vi inga mer tävlingar inbokade för tillfället men vi ska allt se till att få vårt Lp så småningom !!!!!Lydnadskurs


Idag har det varit kurs igen för Ebba och mig !!!  Tävlingslydnad var vad som gällde idag.  Det är sällan vi är samma som kommer varje gång. Några är borta, några går igen vilket gör att det blir nya mixar.  Jättebra träning och vi känner ju de flesta andra som i vanliga fall kursar på andra dagar.
Brukar faktiskt vara riktigt roligt att få ses ibland. Ebba verkar tycka likadant och reagerar inte på förändringar i gruppen.


Idag var vi några med stundande tävlingar framför oss så vi fick köra programträning.  Ann med Nemo och jag kompade ihop.  Ebba gillar verkligen alla dessa Berner som tränar för Ingela och Nemo är en riktig snygging !!


Efter genomgång och uppvärmning körde vi igång. Ebba och jag körde först. Blev kommenderade av Ann genom hela klass I.
Tyckte det mesta gick VÄLDIGT bra !!!!!!  Linförigheten går bättre och bättre även om jag inte är helt nöjd ännu.  Ställandet godkänt men med något steg.  Kunde varit något bättre tempo på inkallningen.  Tävlingsmässigt var det i alla fall helt klart inom ett 1:a pris !!!!


Därefter fick Ebba vila i bilen medan jag kommenderade Ann och Nemo genom hela Elitklassen.  Roligt, men mycket att hålla reda på för mig som inte riktigt har koll på alla Elitmoment.  Ingela dök upp ibland och såg till att det hela blev rätt ;o)  Bra jobbade de i alla fall och jag passar på att snappa åt mig en del tips och idéer.  (tänk att man kan ha nytta av igelkott i lydnaden !! )

Efter programträningen blev det fikapaus och efter det körde vi gruppmomenten. Först "sittande i Grupp"  (tror det var 2 min.)  Ebba känns stadig och bra i det momentet (som vi inte har nytta av förrän i klass III, och dit kanske vi inte ens kommer ha ha ha )  Därefter en platsliggning där Ebba låg KANONBRA !!! Om jag minns rätt var det 6 hundar.  Ann körde dold och gick bakom planket. Övriga stod synligt.  Någon hund reste sig och jag tror några var framme och belönade. Ebba låg stadigt med hakan i backen HELA tiden !!! 6 min. tävlingsmässigt utan belöning.


Sedan jobbade vi med de saker som inte känts riktigt bra under programträningen. Jag jobbade med inkallningen (tempot) och ställandet
Väldigt nöjd med dagens träning och det känns väldigt bra inför kommande tävling för nu vill vi verkligen ha vårt Lp !!!!!!!


Rallylydnad 5

Idag har vi haft näst sista gången på vår Rallylydnadskurs.  Väldigt vad fort gångerna har gått.  Superroligt och en massa nya saker har jag fått med mig varje gång !!!!!! Så även denna !!


Idag fick Ebba följa med. Tycker det är lite extra nyttigt för henne med alla kontakt, koncentrations och följsamhets övningar vi jobbar mycket med.  Kanonduktig är hon och håller full fokus på Matte i stort sett hela tiden (även när vi tar lite paus ;o) )

Startade upp med uppvärmning och mycket kontakt och följsamhet. Jobbade även vidare med olika grundövningar. Vi kollade även in hoppet innan det var dags för fika. 
Hoppet finns egentligen inte med i Nybörjarklass men Monica ville ändå att alla skulle få prova på och hade även med det i dagens bana.
Inget nytt för Ebbas del så vi fick visa både ett lydnadsklass I och II hopp.  I Rallylydnaden ska dock hoppet tas så att hunden går fot och hoppar samtidigt som matte går bredvid hindret sen sluter man upp igen efter hindret och går fot igen.


En annan ny övning på dagens bana var "Åttans fretelse"  Dvs. två koner som man går runt i en åtta samtidigt som det till höger och vänster ligger något "frestande"  (i det här fallet en skål med korvbitar och en repboll)


Efter lite fika var det så dags för dagens bana som först startade med banvandring utan hundar.  Hela 16 skyltar (inklusive START och MÅL) var med idag !!!

DAGENS BANA :  

START - HELT OM HÖGER - 270 GRADER VÄNSTER - STOPP, SITT, GÅ RUNT HUNDEN - SVÄNG HÖGER - HOPP - SVÄNG HÖGER - 8 FRESTELSE - STOPP, 1STEG, STOPP, 2STEG,, STOPP, 3STEG - 270 GRADER VÄNSTER - HUNDEN SITT FRAMFÖR, INGÅNG HÖGER - SVÄNG HÖGER - SPIRAL VÄNSTER - STOPP, SITT; SPRING - MÅL


Ebba och jag blev sist ut då vi började med minsta hunden först pga av höjden på hoppet.  Tyckte nog att banan gick ganska bra.  Lite förvånad vid "8 frestelse" att bollen lockade mer än godisskålen.  Sen fick matte för sig att vi skulle springa mot hindret men det var ju gå man skulle göra. En del nosande vid "spiralen" oxå men det gällde de flesta hundar så där fanns det kanske lite goda dofter.


Alla hundar var riktigt, riktigt duktiga och när vi var klara undrade Monica om vi ville köra igenom banan en gång till eller om hon skulle gå igenom en ny övning med oss.
Jag ville gärna gå igenom något nytt att träna på hemma medan några tyckte hundarna var lite för trötta för något nytt och hellre tog det nästa gång och istället körde banan igen.


Det hela slutade med att vi BÅDE körde banan och gick igenom den nya övningen och därmed återigen drog rejält över tiden (som vanligt).
Andra gången gick banan MYCKET bättre !!!!! Trots att vi började bli trötta var Ebba bättre koncentrerad och även jag skärpte till mig lite extra och rättade till de fel jag gjorde under första rundan.


Den nya övningen vi fick med oss hem var en form av Klickervariant av Rapport fast tanken var att den, i förlängningen, skulle användas att träna in hoppet.  En rolig övning som Ebba snappade snabbt så den ska vi köra här hemma tillsammans med Maria och Bella som inte kunde vara med idag.


Kennelträff

Idag har vi varit på Combines årliga kennelträff som gick av stapeln för 10:de gången.  Med som resesällskap hade vi Annelie och Martin.

Som vanligt blev det en alldeles fantastiskt trevlig tillställning med en himla massa hundar !!!!  Tusen Tack Lena m.fl. som fixar med detta varje år.  Drygt ett 40-tal hundar var på plats. En del långväga ifrån, tror både Tyskland, Finland och Norge var representerade.

Efter samling och lite fika startade Ebba och jag upp med att springa vänstervarv.  Som vanligt är det exteriörbedömning av alla hundar.                                    Ebba och jag försökte visa upp vår bästa sida !!                 .............och domaren kollade och kollade........ MYCKET köttbullar gick det åt !!!!!!!!                                  
                                                              MYCKET springande blev det
                         
                                                   Matte verkar tro det är dans på gång !!!


Tror vi ändå lyckades rätt så bra där inne i ringen för vi blev kvar ganska länge och slutade alldeles utanför rosettplats på en 6:e placering.   Domare i tikringen var Camilla Boquist.

Dagens kritik :   Välprop. 4 årstik. Välmejslat huvud. Mörka ögon + ögonkanter. Ngt ljus nosspegel. Saxbett. Välplacerad skuldra, bra längd på överarmen men ngt rak. Välformad bröstkorg men i aningen högt hull. Utmärkt bakställ. En aning öppen päls men bra m. behäng.  Rör sig m. ngt. knapp steglängd bak. Ngt. hastrång. Rör sig bra i fronten. Mycket välvisad m. en härlig attityd.

När vi var färdiga i vänstervarvet blev det mer fika och mingel.  Hälsade på de syskon som var på plats. Fyra ur L-kullen kom idag.  Saknades gjorde Kössi från Finland, Tetris från Norge, Vinna som var hemma och inväntade valpning samt Glimra som inte heller kunde komma.                                   Syskonen ur L-kullen som var på plats idag. Från vänster :
Eddie (C.Limited Edition) med Husse Mats, Tin Tin (C.Limelight) med Matte Siw, Ebba (C.Lady in Red) med Matte Lena, Roxy (C.Like a Fantasy) med Matte Sandra. Liggande framför : Mamma Magda (C.Flames of Fantasy)

                                     
                                         Brorsan Eddie och Matte Ann-Sofie väntar på att
                                                        få komma in i ringen.

                         
                                                            Syrran Roxy  (lika är de systrarna)

                       
                                                             Söta Brorsan Tin Tin                                            Alla "Magda-barnen"  med Mamma Magda framför


I år var det även funktionsbeskrivning av både P-kullen och Q-kullen.  Landdelen hann vi inte se alls men vattendelen efter lunch hann vi kika lite på !!! Annars blev det som sagt mest fika och mingel hela dagen.  Lite blandade bilder från dagen finns HÄR !!!                 Vissa hamnade bakom galler under dagen och såg väl inte ut att ha allt för roligt !!!
                På vägen hem blev dock ett stopp i Sörsjön där de fyrbenta fick springa av sig och 
           bada medan vi mattar stoppade i oss det sista av matsäcken, trötta och nöjda med dagen.
lydnadskurs

Då var det fredag igen och dags för Millies lydnadskurs.   Brukar alltid bli liiiite stressigt när vi måste komma iväg redan innan 14.00.  Hinner inte riktigt någon långrunda med Ebba när vi sover fram till lunch så idag fick hon följa med.

Det är snart tävlingsdags för båda två så det gäller att få till all den träning som behövs. ;o)  Ebba fick dock inte göra så mycket.  Uppvärmning med "klockan" kontakt och fotgående samt en kommendering 4 min. linförighet var allt som blev för hennes del. Ja, så fick hon vara med vid fikat oxå...... Fast vi har varit duktiga och tränat på här hemma. Små minipass lite nu och då av "hakan i backen", linförighet och annat smått och gott.


Men idag var det Millie som jobba mesta tiden.  Efter uppvärmningen startade vi med Gruppmomenten. Först sitt i Grupp 2 min. och dold platsliggning 4 min (tror jag) 
Idag var det bara Carina med Athena och jag som var ordinarie.  Nancy kom och gick igen en gång. sen var även Lorna och Agnetha med.  Viska deltog oxå i grupp momenten så 6 hundar totalt.


Vid "Sitt i Grupp"  gick jag bara halva avståndet. Belönade vid två tillfällen samt att jag berömde med rösten då hon satt väldigt bra.  MYCKET nöjd här !!!! Millie brukar tycka detta är ett lite jobbigt moment och vill ibland lägga sig. Vi har tränat väldigt lite och jag skyndar långsamt med avståndet och belönar mycket än så länge (är ju ett tag kvar innan det kommer med på våra tävlingar)

Efter gruppmomenten körde jag Ebba, vilket gjorde Millie väldigt taggad tills det var hennes tur att köra Fritt Följ.  Blev kommenderad 4 min och hon gick suveränt bra !!!!!!!!!!  När hon är på det här humöret är 10 poängaren inte långt borta !!!

Körde inkallning med ställande tillsammans med Lorna där vi kollade varandra och hjälptes åt.  Delade upp momentet i två delar.  Tyckte det blev bra stopp idag och bra start på andra halvan, men jag har backat lite och momentet är egentligen inte alls färdigt trots att det snart är dags för tävling.


Hann även med hoppet och rutan. Hoppet tävlingsmässigt helt utan problem !!! Rutan körde jag bara raka skick på 20 m med boll.  Det går bättre och bättre så vi följer planen.

Avslutningvis var Ingela med och tittade på fjärren.  Idag gick den riktigt bra (bästa hitills när vi är någon annanstans än i vardagsrummet)  Liiiiite segt tyckte nog jag ibland men det tyckte visst ingen annan ;o) aaaningens hängsitt men Ingela sa att ser det ut så här blir det en 10:a. Däremot behövde Matte se över sina handtecken om det inte skulle bli DK !!!!!!!!!!!!!  jo men visst som vanligt är det Matten som klantar sig :D  men Millie gjorde t.o.m.bättre när jag rättade till mig.

Väldigt väldigt nöjd med dagens träning !!!  PRECIS så här vill jag att hon ska vara när det är tävling !!!!!!!!
                                    Hjääälp matte, det sitter en mygga på ögonbrynet !!!!!!!  :D

Lydnadstävling

Idag har vi varit iväg på lydnadstävling i Linköping.  Tyvärr blev det inget 1:a pris och Lp I som vi hoppats på. Är trots det väldigt nöjd (även om det självklart är ettan man vill ha)


Jag har varit fruktansvärt nervös inför den här tävlingen (utan att veta varför och helt utan anledning egentligen) Har nog aldrig varit så nervös någonsin tidigare. Ont i magen en hel vecka innan och  under dagen idag kände jag mig helt förstörd och ville helst sjukskriva mig och stanna hemma.

Nu efteråt känns det riktigt bra och jag kan inte alls förstå att jag var tvungen att stirra upp mig så alldeles.  Men det här var vår första tävling sen i höstas och jag behöver nog tävla oftare så nu är vi igång igen.

Testar mig fortfarande fram lite vad jag ska ha för förberedelser innan vi ska in på plan idag och idag kändes det som vi fick till det riktigt bra.  Väldigt nöjd där för det verkade passa både mig och Ebba.

Svalt och bra väder men VÄLDIGT blåsigt vilket störde Ebba lite.


Vi var 8 startande i klass I. Vi drog nummer 4 och det blev två platsliggningar.

Här är dagens Protokoll :    Domare : Anders Svensson   (mina kommentarer inom parentes)


Platsliggning :         10 p

Tandvisning :          10 p
         (MYCKET glad för dessa två 10:or !!!!!!)


Linförighet :              7 p        Tränger vä, sitter långt fram, släpper hö, ss   (kändes helt ok. Lite små
                                               missar som jag vet att vi har och som vi jobbar på)

Läggande:                 0 p        Ligger ej  (Här blev det lite konstigt då framföringen var VÄLDIGT kort,
                                               bara ca 5 m innan kommenderingen kom, så både Ebba och jag blev lite
                                               överrumplade så Ebba ställde sig)

Inkallning :               8 p         Något lågt tempo, ss   (tyckte det var helt ok, men är inte nöjd med ss
                                               som vi lyckats få bort på träning)

Ställande :                 7 p       Släpar transport, följer med knappt en längd  ( Även här en MYCKET kort
                                              framföring men nu var jag lite beredd. Ebba hängde dock inte riktigt med)

Apportering :             8 p      Lite förarhjälp, håller ej stilla  (japp, ungefär så det brukar se ut men vi 
                                              jobbar vidare med det)      


hopp över hinder :  8,5 p      sen reaktion, ss   ( här satt Ebba och var lite ofokuserad. Precis när jag
                                               tänkte ge ett dubbelkommando hoppade hon. INTE nöjd med ss
                                                                                                    


 Helhetsintryck :    8 p                                 


SUMMA :     146 p
      Ett 2:a pris och en 5:e plats av 8 startande

som sagt, hade hoppats på ett Lp och ville naturligtvis ha ett 1:a pris men är inte alls missnöjd med Ebbas insats !!!  Nu är det snart tävling igen. Då gör vi ett nytt försök !!!!!
Rallylydnad 4


                       


Idag fick Millie följa med på rallylydnadskursen igen medan Ebba låg hemma på soffan och slipade tävlingsformen.

Efter uppvärmningen blev det en hel del repetitioner av det vi tränat hemma. Vi fick visa hur långt vi kommit och hur vi ska gå vidare.   Millie och jag körde mycket frivilliga beteenden av "sitt" "ligg" och "stå" och jag jobbar nästan bara med Millie framför mig.
Märks att hon nu börjar hänga med på att man inte alltid ska in i fotposition.......Sedan jobbade vi två och två på att hunden ska lyssna vad Matte säger för ord och inte bara gissa vad den vill höra ;o)  Det här var en rolig övning som passade mig och mina hundar men som jag faktiskt i stort sett ALDRIG tränar på.
Jag och Maria körde ihop och den varianten vi gjorde idag var att man hade en godisskål (vi körde hundarna en i taget medan vi hjälptes åt) Hunden fick följa med ut och lägga en godis i skålen sen gick man tillbaka ca 20 m och skickade hunden på "varsågod"  . Inga Nej och ingen lydnad på hunden bara ett varsågod direkt.  När man gjort det 4-5 gånger (hunden följde inte med varje gång utan vi la dit godisbitar åt varandra)  var det dags att säga ett annat ord i stället för "varsågod" och då fick hunden INTE springa och ta godisen.  Fortfarande inga NEJ eller så utan om hunden inte lyssnade plockade medhjälparen bara upp skålen så hunden blev utan.
Bella fick börja och var jätteduktig !!!! Det tog inte många gånger innan hon visste vilket som var "rätta" ordet fast Maria försökte lura henne med samma tonfall och ett liknande ord (vattenkanna).


Jisses hur skulle godistokiga Millie klara detta ?!?!?!?!?!  Jag gissade att hon skulle springa en sisådär 20 gånger och hoppas hinna först :D
Men hon var minsann duktigare än matte trodde (eller rättare sagt SMARTARE) Däremot blev det först ett antal vändor (4-5st) innan Maria ens hunnit stoppa i något godis och jag inte hunnit säga något alls !!  Sen blev det några "varsågod" innan jag provade "vattenkanna" Det blev liiite för svårt och hon såg lite förvånad ut när godisskålen försvann.
Provade ett lite lättare ord "gurka" och den lätta gick hon inte på.  Då blev det "varsågod" och en godbit då snappade Millie direkt vad det gick ut på och det gick inte att lura henne med svåra ord. Det ryckte till lite i rumpan när det lät väldigt likt "varsågod" men hon satt kvar tills rätt ord kom. Duktiga Tjejen !!!  Här gick det åt mycket energi för en självständig liten iller, så det var bra att det var dags för fikapaus och lite teori för mattarna en stund.  Hundarna fick vila huvudet en stund i bilen.


Ett kort pass teori blev det där vi tittade på de olika poängavdrag som förekommer på tävling och vilka fel man inte får göra.
Efter fikat körde vi igång igen och nu delade vi upp oss i två grupper som jobbade med två av de lite klurigare momenten som finns i nybörjarklassen.


Den ena :  STOPP, SITT, LIGG, GÅ RUNT HUNDEN, MARSCH      Man gör alltså halt vid skylten, kommenderar sitt, kommenderar ligg och går sedan ett varv runt den liggande hunden innan man sen startar fotgående från ligg.  Det här var inga problem för Millie.  Vi var tre i gruppen och hjälptes åt och tittade på varandra så det blev rätt.

Den andra skylten var : STOPP, HUNDEN SITT FRAMFÖR, INGÅNG VÄNSTER   Här skulle bara föraren göra halt medan man förde hunden i position sitt framför sig. Därefter skulle hunden göra en ingång på förarens vänstra sida och sätta sig i fotposition.   Det här blev väldigt svårt för Millie !! Vi har ju tränat massor på att jobba mittemot varandra. Svårigheten var att gå fram mittemot mig när jag gjorde halt.  Här hade man stor nytta av handtarget som tränat de senaste veckorna. Trots det hade Millie svårt att komma rakt framför mig tills jag kom på att jag skulle börja styra henne med min hand redan de sista metrarna innan skylten INNAN jag gjorde halt.  Nu gick det MYCKET bättre och vi fick till det hela precis som det skulle vara !!!!!!!


Som vanligt började vi nu dra över tiden så vi avslutade för idag.  Alla hundarna var totalt slut i hjärnkontoret !! Det var väldigt mycket hjärngympa och koncentration idag. 
Superkul är det och varje gång får vi något nytt roligt med oss hem att träna på !!!!!Hundlördag

Idag drog Ebba och jag iväg till Linköping för en träff med Charlotte och Bessie på Linköpings Brukshundklubb.  (alla bilder därifrån är tagna av Charlotte med min kamera. Tusen tack för det !!!!!)

När vi kom dit hade det just avslutats agilitytävlingar. stort GRATTIS till Linda och Inez som kom på en 2:a plats !!!!  Synd att vi inte kom lite tidigare så vi hann se dem "in action"


Började med en liten rastrunda. När vi kom tillbaka hade de flesta hunnit ge sig iväg och det hade hunnit bli ganska folktomt. 
Idag skulle det bli generalrepetition för Ebba och mig.  Körde igenom klass I tävlingsmässigt men utan kommendering.  Vet inte om jag känner mig så supernöjd så nu är jag ju inte mindre nervös precis !!!!  Ja, ja det är inte hela världen....flera tävlingar är redan inbokade. Vi får göra så gott vi kan och hoppas på det bästa.


  
      Platsliggning med Ebba och Bessie.  Ebba började bra med hakan i backen men sen kom det lite
      störande dofter så hon låg och vindade en del i luften för att sen slutligen rulla sig ett varv. Tack
      och lov hade klockan då redan närmats 3 min. (av totalt 4) så om det varit tävling hade det klarat sig                             
                                                 Uppvärmning utanför klubbstugan
 Fotgåendet kändes inte alls bra. Släpper då och då främst i helt om och hö-svängar.  Bilderna visar ju i
                       alla fall att det bitvis gick bra !!!  Det får jag ta med mig som minnesbild. 
                                        Läggande-under-gång var inga problem alls idag !!!!!!!
                                                             Nöjd med inkallningen !!!  
                                 Tempoväxling sista metrarna fram till mig men det kan jag ta   
                                Ställande-under-gång.  Ett par steg där så jag drog till med ett DK !                                         
                       Apporteringen kunde gått bättre !!!!  Lite nos och rullande blev det allt !!!!!! 
                                 Avslutningsvis hoppet. Ställer upp oss på lämpligt avstånd. 
                                                 Gräääänsfall att det blev tjuvstart !!!!!!!!!!!!!!!Efter lite fikapaus blev det punktträning av det som inte kändes riktigt bra.  Fotgående med fokus på kontakt.  Ställandet med externbelöning och lite annat smått och gott.
Hjälpte även Charlotte och Bessie så de fick prova på momenten i klass I.  Fast de inte tränar gick det riktigt bra även om Bessie fick lite tokfnatt ett par gånger, sötnosen !!!
En mysig dag med nyttig träning och trevligt sällskap.

När vi kom hem hittade jag lite färdig mat i frysen som jag värmde på innan Millie och jag gav oss iväg ner till kanalen för en promenad ihop med Annelie, Rebecca och Martin.  En helt underbar kväll med tokglada hundar.  Tog fram till Klämmans sluss innan vi vände hemåt igen.
 Ett par dummysar hade fått följa med i väskan så på hemvägen blev det lite spontan, oplanerad apporteringsträning.  Brukar bli den bästa träningen när vi bara får för oss att hitta på några roliga övningar.
Idag blev det dubbelmarkeringar och linjetag.

Först en kastad markering ut i kanalen. Sen helt om och en kastad markering en kort bit ut på ett upphöjt fält.  Sista hämtades in först och sen vattenmarkeringen. 
MYCKET nöjd !!!!  Millie var aaaningens lätt i rumpan och tänkte dra iväg ut i vattnet redan innan 2:a markeringen kastats.  Men hon lyssnade när jag sa till och fixade det hela hur bra som helst.

Sen körde vi en gång till. Nu ville jag ha ett kast på vattnet och ett något längre ut på fältet, sen skulle vattenmarkeringen in först och därefter landmarkeringen.  Den ute på fältet var svår. Dels satt hunden så nedslagsplatsen knappt syntes och inga referenspunkter alls.
Båda hundarna fixade det hela utan några som helst problem !!!!!!                                                          Vattenmarkering i Göta Kanal.


Därefter blev det linjetag där vi droppade de två dummysarna utefter vägen (utan att hundarna visste) Gjorde ganska långt avständ innan vi vände om och skickade.
Första gången tänkte vi lite fel i planeringen.  Apporterna kom in men om det kunde kallas linjetag kan man ju diskutera.
Gick vidare och gjorde en gång till. Nu gick det betydligt bättre !!!!!!!!!!!


  
                                                           Martin redo för linjetag 
                                                                         Iväg !!!!!!!!! 
                                                        Hittade den du Matte !!!!!!!!!


               Efter 2 ½ timme utmed Göta Kanal kände vi oss rätt nöjda för idag och åkte hemåt.


Lindängen
Nu har kossorna börjat komma ut på grönbete vilket innebär att vi blir liiiiiite begränsade vad gäller våra promenadvägar.
Hade tänkt ta mig ner till sjön idag då det var riktigt varmt och kvavt men vi hamnade bakom traktorn med en hel vagn full av kvigor. 
Det fick bli att svänga av ner till Lindängen istället.  Där nere stod en bil parkerad. Hur ofta händer det ?!?!?!?! Två gubbar med STORA fjärilshåvar kryssade över ängen.  De visade sig vara ute på uppdrag av Länstyrelsen för fjärilsräkning, men vi fick gärna vara där och bada ändå.
Hundarna hade bara bad i huvudet så det noterade knappt att vi inte var ensamma idag.                                        Simmar runt, runt, runt och vill helst inte komma upp.

 
                                                            Ebba hittade en egen liten ö.  
                                                                      EBBA 
                                                                    MILLIE


 
                                                     En som gillar att vara nere vid badet.                          
                                                        Här kommer Ebban !!!!!!!!!!!!  Lydnadskurs

Varmt, varmt, varmt har det varit nu ett par dagar.  Skönt vi har sjön att ta ett dopp i tycker hundarna som annars känns VÄLDIGT sega och slöa i värmen.  (matte nojjar stup i ett att de kanske rent av inte mår bra)


Känns bra att dagens lydnadskurs ligger på kvällstid (18.00 - 21.00) när temperaturen är mer behaglig.  Onsdag betyder kursdag för Ebba och samåkning med Yvonne och Ziggy.

Efter uppvärmningen skulle vi idag (för oss i klass I) jobba med de 3 första momenten två och två.  Dvs. Linförighet, läggande under gång och inkallning.  Yvonne och jag körde ihop och kommenderade varandra.

Linförigheten känns sådär. Tycker fortfarande inte riktigt vi hittat tillbaka till tidigare form, även om det blir bättre och bättre.  Lite ofokuserat blir det och Ebba tappar kontakten lite nu och då, men vi jobbar vidare och hoppas det löser sig.

Läggandet krånglade återigen en del.  Tror att jag krånglar till det så Ebba blir lite osäker. Känns som jag ändå vet hur jag ska göra så det blir rätt.

Inkallningen känns riktigt bra.  Fina ingångar har vi fått till nu !!!!! Liiiite avsaktning i tempot sista metrarna vilket ser ut att bero på att Ebba koncentrerar sig så på att få till ingången snyggt.  Ha ha ha ....lite Nalle Puh över henne Bebbisen !!! Hjärnan klarar inte för många saker på en gång.


Efter fikat jobbade vi vidare med momenten i vår klass och nu var det ställande, apportering och hoppet kvar.  Yvonne och jag fortsatte jobba tillsammans med kommendering

Ställandet  inga större problem.

Apporteringen  är som den är..........  lite nos ibland och lite rullande ibland.  Ibland blir det jättebra.  Lägger inte jättemycket krut på den träningen utan har börjat så smått med II:ans apportering.

Hoppet  här kan Ebba få för sig att tjuva !!! Annars har vi nu fått till fina ingångar så med lite skärpning bör vi få till en 10:a.  Ändrade lite på avståndet idag då Ebba ibland får en tuch i hindret, vilket vi inte vill ha !!

Känner mig ganska nöjd med dagens träning men snart är det tävlingsdags och matte börjar bli NERVÖS och vill att allt helst ska gå PERFEKT !!!!!  Ångrar mig varje gång jag anmält mig och vill ut igen varje gång jag tävlat men nu finns ingen återvändo så vi får se hur det går.

Rallylydnad 3

Efter att ha tillbringat större delen av dagen i spårskogen var det dags för Rallylydnadskurs framåt kvällen.

Eftersom Millie avverkat tre viltspår under dagen fick hon stanna hemma och vila. Istället fick Ebba följa med då jag kände att det skulle vara nyttigt med lite nya hundar och ny träningsplats för henne.  Som vanligt åkte vi sällskap med Maria och Bella.

Nu är det ingen större skillnad att ha med Ebba eller Millie på kurs och det dröjde t.o.m. en bra stund innan några av de andra ens märkte att jag inte hade samma hund med som annars ha ha ha ...... (nu är de ju inte så jättelika men golden som golden kanske)

Idag var upplägget så att före fikat var det uppvärmning och genomgång av hur det gått hemma med våra läxor. (Ebba har oxå fått tränat på Millies läxor under veckan) Sen blev det klickerträning av frivilliga beteenden till resten. 
Nyttigt för oss märkte jag då jag nog är lite slarvig med det där att köra frivilliga beteenden, framförallt på det vi redan lärt in. Vi skulle fokusera på sitt, ligg och stå idag. Korta pass med paus emellan.  Ebba skötte sig väldigt bra och det hela var mest nyttig repetition.  Några behövde mer hjälp och tid så Ebba och jag passade på att köra tasstarget oxå (VÄLDIGT länge sedan)


Efter fikat var det sedan dags att köra bana.  Vi körde en och en med de övriga som publik. Ebba och jag blev näst sist.   Började med Banvandring utan hundarna för att gå igenom skyltarna. (precis som på tävling)
En ganska lång bana med lite klurigt upplägg.

14 st. skyltar (förutom start och mål)

START - SPRÅNG MARSCH - LÅNGSAM MARSCH - VANLIG MARSCH - STOPP,SITT,GÅ RUNT HUNDEN - SVÄNG VÄNSTER - SVÄNG 270 GRADER HÖGER - SVÄNG 360 GRADER HÖGER - SVÄNG VÄNSTER - TVÅ STEG ÅT SIDAN TILL HÖGER - SVÄNG HÖGER - STOPP,SITT,LIGG - SLALOM - SVÄNG 270 GRADER VÄNSTER - SPIRAL HÖGER - MÅL

Ebba kändes väldigt följsam och bra!!! Själv kändes det mest som jag lockade, tjatade och stressade upp det hela så jag var inte nöjd med min egen insats. När alla hade kört igenom banan fick vi köra en gång till och försöka rätta till det som inte känts bra.  Nu tog jag det lugnare och peppade Ebba med mer viskande röst och det gav MYCKET bättre resultat för hon gick kanonbra !!!!!! (jag som trodde hon var för trött för att orka en gång till)  Alla tyckte i alla fall att det var jättekul så vi drog över tiden med mer än en halvtimme. Tiden går så fort när man har roligt !!!!!!!!!!!

Viltspår....viltspår....

Alldeles VÄLDIGT MYCKET viltspår har det blivit idag !!!   Ibland dyker det upp träningstillfällen helt oväntat. Vilken tur man kan ha !!!
Yvonne råkade nämna i lördags att de skulle ha avslutning på viltspårskursen hon hållt i. Vilket innebar att det under gårdagen skulle läggas ut ett antal anlagsspår här i "våran" skog.
Frågade om jag kunde få hänga på bak efter och lägga ut en egen klöv efter att de gått sina spår.  Det fick jag gärna.  Passade på att norpa åt mig hela 4 st spår som vi kunde använda idag.  3st. som jag själv gick med bakom och ett som Yvonne gick med.


Första spåret jag gick med var väldigt enkelt.  300m. tre raksträckor, två vä-vinklar, ett bloduppehåll. Dvs. som ett upp och ned vänt U.
Det andra jag gick med i var desto klurigare. Eller snarare, faktiskt, tekniskt fellagt vilket är himla lätt hänt när man inte känner igen skogen. Spårläggaren hade dessutom redan åkt hem så vi fick aldrig riktig klarhet i hur det skulle vara.  Klart var i alla fall att ganska snart efter start korsades spåret av grannspårets "slut".  Sista sträckan visade sig oxå dra iväg alldeles för långt åt höger och plötsligt höll på att krocka med den egna starten.  Som sagt ett rejält klurigt spår.


Bestämde mig för att Millie skulle få två spår direkt på morgonen när jag kom hem från jobbet.  Det första skulle bli det spår Yvonne gått som var utan mina doftspår och helt okänt för mig.  Jag visste var starten gick och på ett ungefär var slutet skulle vara samt att det var ett antal vinklar.

Om första spåret inte gick bra skulle Millie få avsluta med det lätta spåret för att få lyckas. Men gick det första bra skulle hon få ge sig i kast med det kluriga spåret.
Millie jobbade på bra i första spåret och hade inga större problem den första halvan.  Därefter blev det en del ringning och ett tag undrade jag om vi inte kommit alldeles galet men snitslarna Yvonne satt dit åt oss fortsatte att dyka upp.
Jag har ju tillbringat VÄLDIGT mycket tid i den här skogen under de 28 år vi bott här.  Det gör att jag kan den nästan utan och innan och efter 3:dje vinkeln tyckte jag att vi började kliva runt väldigt nära där vi redan gått.  Funderade ett tag på om Millie rent av bakspårade en bit när hon ringade och styrde runt. Men varje gång jag blev tveksam dök en snitsel upp så visst var vi på rätt väg.  Däremot insåg jag att det som gjorde det svårt för Millie var att spåret vinklat sig tillbaka och hamnat lite för nära 2:a raksträckan.
Millie löste problemet alldeles utmärkt och snart var vi i mål !!!!!  Idag lyckades jag även komma ihåg att starta tidtagningen.  11 min.  men spårets längd har jag ingen aning om.  Liggtiden var 22 timmar.                                                         Jajamen, vi kom till slutet !!                                                        En klöv fanns det oxå, Mums !!!!


Efter ett mycket bra jobb bestämde jag mig för att Millie även skulle få gå det kluriga spåret.  Så efter vattenpaus och lite vila flyttade vi oss med bilen längst upp i skogen.                     Väntar på startsignal vid spår nr. 2  medan matte är framme och kollar läget.                                                        Noggrann analys av uppsparket


Fick till en bra start.  Var ute och svajade lite på sidorna där störningen från grannspåret kom. Hade sen lite bråttom i första vinkeln och fortsatte något för långt rakt fram.  Insåg sitt misstag och letade sig snabbt tillbaka igen.  Vinkel två och tre inga problem.  Fjärde vinkeln hade jag blivit tvungen att markera med en bit tidning dagen innan då mina snitslar tog slut. Självklart kände Millie att det var annorlunda !!!                             Hmmmmmmmmmm, vad har du använt för konstigt här matte ?!?!?!?


Efter fjärde vinkeln började klurigheterna. jag visste att spåret drog alldeles för långt åt höger och 5 :e vinkeln inte skulle ligga mer än ca 20 m från spårstarten.  Millie snirklade sig runt de ca 150m mellan 4:e och 5:e vinkeln  och det dök upp snitslar som vi missat dagen innan.  Inser då att det redan krångliga (fellagda) spåret dessutom verkar korsa sig självt.  Det blev nå't att bita i för Millie !!!  Men hon kämpade på och se till slut kom vi allt i mål. 
Riktigt, Riktigt bra jobbat !!!  Gissar att spåret var ca. 500m långt och tiden blev 17 min.

                  Trött och svettig dök Millie ner i första bästa vattenhål som visade sig vara ett lerhål !!!                        Blev att avsluta med svalka och bad i rent vatten oxå innan vi åkte hem.När jag lämnat av Millie hemma skulle även Ebba få komma ut en sväng i spårskogen.  Valde att gå det lätta "U-formade" spåret med henne.  Inte mycket klurigheter under vägens gång.  1:a sträckan korsades av det blodspår och släpspår som jag lade för 1½ vecka sen.  Hunden som gick igår markerade det och var ute åt sidorna och kollade av läget men Ebba tuffade på rakt fram som på räls !!!
      
                                       Ebba väntar på att Matte kollar upp startplatsen.


                                                Lite risigt bitvis på andra sträckan.


Mitt på andra sträckan kom ett ganska långt bloduppehåll på drygt 30m där Ebba höll sig mitt i kärnan hela vägen. Bra jobbat !!!!
I andra vinkeln blev det lite ringande innan hon bestämde sig för rätt väg och snart var vi framme vid slutet.
Missade alldeles att ha koll på klockan i Ebbas spår.  Liggtid 23 timmar.                                                     Jobbar sig igenom en vä-vinkel.                                                        Ebba har hittat slutet.                                       Liiite trassel blev det att försöka få fram klöven ur buskarna.
                                                   Nöjd Ebba tillbaka vid bilen för hemfärd.Tre spår tog nästan hela förmiddagen så både jag och hundarna stupade isäng efter lite frukost.  Klämde ihop oss raklånga i sängen alla tre och Millie hade inte rört en fena när vi vaknade fram vid två-tiden. Gissar att det tog på krafterna att ta itu med två spår på raken.
Nu var ju inte dagen slut i och med det, utan efter vi vaknat och fått lite i magen var det dags för Millie att även ge sig i kast med det sista spåret uppe i skogen.Nu var kl. 15.00 och det var ganska varmt ute.  Visste dessutom att sista spåret gick i rätt besvärlig terräng !!!(i alla fall för Matten)  Tog bilen upp till skogen och Millie var pigg på att jobba igen. Kanske t.o.m. liiiite för pigg.  Det här spåret hade Yvonne gått med Ziggy igår och jag hade gått med bakom så jag visste ungefär vad som väntade........


                          Som vanligt är Millie noggrann vid uppsparket och kommer iväg bra !!!                                                    Därefter blev det BETYDLIGT värre.
                  Jodå, hunden vet precis vart vi ska men hur i h*e ska Matte ta sig fram här ?!?!?!?!?


Genom tät, tät granplantering slingrar spåret.  Millie far som en vessla mellan snåren och tycker inte alls det är besvärligt att ta sig fram.  Farten är på tok för hög !!!!!! Matte har svårt att hänga med och linan trasslar.  Dessutom hakar jag upp mig på att snitslarna ska plockas ner !!!  Vet inte varför hjärnan låste sig totalt på det för det ställde till det ännu värre.  Skulle struntat i snitslarna och gått ett varv till efteråt och plockat ner dom i stället !!!

Hur som helst visste Millie precis var vi skulle och till slut var vi igenom. Tack och lov sa en genomsvettig matte.


                                
                                      När matte var helt slut bar det sen rakt upp för berget !!!När vi var i mål var det matte som var tröttast !!!!  Har ingen aning om längden på spåret och tiden blev den här gången bortglömd.  Liggtiden var 27 timmar
Även om farten var alldeles, alldeles för hög gjorde Millie ett bra jobb och hade inga problem att hålla reda på var spåret gick.  Matte får väl se till att skaffa sig lite bättre kondis !!!! 
Varmt var det i alla fall så det blev att svalka sig lite för Millies del innan vi åkte hem.

Oj oj oj vilket långt inlägg det blev och ändå var inte dagen slut här !!! På kvällen var det dags för Rallylydnads kurs men idag fick Ebba följa med medan Millie fick stanna hemma och vila.
Rallylydnaden får dock komma i ett eget inlägg för nu ska vi sova !!!


Träning


Idag blev det en heldag med träning, i alla fall för Ebbas del.  Började dagen kl 10.00 med att hämta upp Yvonne och Ziggy.
Först åkte vi till Venasjön för en promenad eftersom ingen av oss gått någon ordentlig morgonrunda.  Sen åkte vi vidare till fotbollsplanen i V-Husby för lydnads - och miljöträning.  På gräsplanerna får man inte vara men en jättebra grusplan finns det där vi höll till.  Blev alldeles perfekt störningsträning då det lite då och då dök upp enstaka hundar på promenad.  Blir ju VÄLDIGT intressant när det i övrigt är tomt och öde.  Både Ebba och Ziggy kunde fokusera bra ändå.


Med Ebba körde jag Linförighet,  läggande, inkallning och ställande.  Även apporteringen blev det. Både Klass I och klass II. Mycket nöjd med alla momenten (idag kom hon ihåg "ligg" på direkten).  Tandvisning fick vi oxå till på båda två.
Därefter tog vi paus och babblade lite. Istället för fika var vi nyttiga och åt frukt.


Sen fick Ebba hoppa in i bilen och Millie fick komma ut.  Millie och jag gick ner på grusparkering där vi var utom synhåll för Ebba så hon inte skulle stressa upp sig. Enligt Yvonne hade hon hållt sig alldeles lugn och tyst.
Med Millie blev det Fritt Följ, läggande under gång, inkallning med ställande (körde båda sträckorna) och Fjärren.  Mycket nöjd framför allt med FF och inkallningen.  Nåååågot sega skiften i Fjärren men då var det nytt ställe och grusunderlag så det fick godkänt.

Vid halv ett kände vi oss nöjda för idag och åkte hem.  Blev att lämna av Millie hemma, packa ner fikat och ge oss iväg ner till grustaget för Ebba och mig.  Några vänner hade redan hunnit dit för apporteringsträning.   Ebba och jag skulle vara med för att "anti-stressträna"  Ebba hamnar väldigt ofta på alldeles fel stressnivå vid apportering vilket gjort att vi inte tränat ihop med andra. Nu har vi lagt upp en plan för att se om vi inte kan få till det på ett bra sätt.                                   Ebba och jag fikar och tränar på att hålla rätt stressnivå !


Först parkerade vi bilen vid de andra  bilarna  (alla var iväg och badade utom synhåll för oss) sen gick Ebba och jag ut i kohagen där hon fick ett enkelt linjetag innan de andra dök upp för att träna markeringar.
Ebba och jag satte oss i skuggan med lite fika och tittade på.  Gick alldeles utmärkt !!  Även om hon gick upp lite i varv var det tyst.  Sen kom de andra oxå och fikade.  Lång fika och mycket prat blev det så innan vi gick till bilen var Ebba alldels avslappnad.
Sen fick Ebba vänta i bilen medan några svalkade sig i badet och sen blev det även hennes tur att få komma ut och doppa sig.  Lite fotgående oxå när vi ändå hade störning och nya människor på plats.  Är hur nöjd som helst och nu hade klockan redan hunnit bli 16.00. 
När alla åkt stannade Annelie och Martin kvar och vi tog en promenad nere vid sjön tillsammans.   En jättetrött Ebba hade jag med mig hem sen.


Medan maten sen stod på spisen tog Millie och jag en cykeltur så nu har vi även en jättetrött matte !!!!  Min kamera låg idag hemma men Annelies fanns som vanligt framme och tog dagens fina bilder !!!!! Tusen tack !!!!

Kurs......igen


Jaha,  fredag och dags för kurs igen.   Känns som vi kursar mest hela tiden !!! Men med kurs måndag, onsdag, fredag blir det så.  JÄTTEROLIGT är det i alla fall och vi behöver ju komma ut och vara lite sociala.


Idag var jag dock tydligen lite extra trött efter nattens jobb och sov liiiiite för länge.  Blev stressigt !!! Allt ska packas och Ebba rastas ordentligt innan vi lämnar henne ensam hemma.  Snodde först runt som en tok innan jag insåg att det var bättre att ta det lugnt och komma några minuter sent. Så jag skickade ett sms och meddelade att vi kom så fort vi hann.  Kände mig MYCKET bättre förberedd när jag inte behövde stressa och man hinner gott och väl träna ordentligt ändå när vi kör tre timmar.


Idag var det flera som snart har tävling framför sig och därför behövde programträning och lite genomkörning av vissa saker.  Lina som är ganska ny i gruppen och nyss startat upp sin Emil i klass I behövde en del hjälp av Ingela så jag och Millie pillade på för oss själva.  Vet ju hur och vad vi ska / behöver träna på så det är bara att köra på. 
"Inkallning med ställande",  "rutan" och "fjärren" är de tunga momenten vi behöver traggla på. 

Inkallningen har gått framåt och kändes bra idag.  Körde även sista sträckan separat (vilket vi nästan ALDRIG gör)  och den blev bara såååå SUPER att jag absolut inte vågade göra den en enda gång till idag eftersom det inte hade gått att få det bättre.


Rutan ökade jag avståndet en hel del och märkte att det blev lite vingligt när längden ökade.  Backade lite i upplägget så vi fick till även långa avstånd. Nu kör vi vidare så hemma.


Nöjd med Fjärren.  Liiiite segare när vi fick störning i form av att Ann och Nemo körde hopp-apport med metallen alldeles bredvid oss.  Tycker det är superbra med all störningsträning som blir när alla tränar tillsammans samtidigt istället för att man får egen tid en och en vilket brukar vara det vanligaste upplägget när jag gått kurs annars.  Det här passar mig MYCKET bättre. 


Tog lite småpausar emellanåt när vi kände att det behövdes.  Dessutom körde vi vittringsupptag vilket är något Millie tycker är jättekul och går igång och blir alert av !!!  Där har det verkligen gått framåt så nu är det dags att börja lägga på ingångarna oxå.


Fikapaus förstås där Adelia bjöd på fruktsallad med grädde för att fira deras 1:a pris i Eliten.  Efter fikat blev det en stunds jobb till innan vi avslutade för idag.
Egentligen gjorde vi inte så himla mycket idag men det vi gjorde blev himla bra !!!!!!!!!!  och det som inte blev lika bra löste vi hur jag ska jobba vidare hemma så jag är kanonnöjd med Millie och med dagen.  Vi kommer nog till start i II:an vi med så småningom !!!

Lydnadskurs


  


Oj, halvvägs hem från jobbet tidigt i morse möttes jag av ett riktigt snöväder.  Hundarna såg ganska förvånade ut när vi skulle ut på morgonrunda.
Här har man vant sig vid riktig sommarvärme redan i April och plötsligt hamnade vi mitt i vintern igen !!!


  
                                                    Full snöyra ut över hästhagen !!!!!! 
                                  Blommorna försökte lysa upp så gott de kunde i skydd utmed huset


Blev lite fundersam hur det skulle gå med kvällens lydnadskurs för Ebba och mig men när vi vaknade efter lunch var snön försvunnen igen !
Så på eftermiddagen blev vi upphämtade av Yvonne och Ziggy för vidare färd till Fyllingarum.  Ingen snö kvar alls men rejält blött och vattenpölar på plan.  Det blev till att kryssa runt lite där det var som bäst.


En del frånvaro idag.  Lotta kom och gick igen en gång. Ett avhopp har det blivit i gruppen så en ny tjej har börjat istället.  Totalt var vi 5 st. idag.


Efter uppvärmning körde vi själva Ebba och jag eftersom de som kommer nya behöver lite extra tid med Ingela i uppstarten.
Ebba och jag hann med några Rutskick som jag är nöjd med.  Mycket kvar men det känns som vi är på rätt väg så vi kör vidare på samma sätt. 
En lååång inkallning och som oftast ligger fokus på tempot.  Vi har jobbat upp tempot ordentligt men nu kör vi på att behålla det oxå. Nöjd !!!
Därefter läggande under gång där Ebba återigen verkade ha glömt vad "ligg" betyder hmmmm........ tragglade lite men kände inte riktigt att vi löste det hela. La det i alla fall åt sidan för nu var det dags att samla ihop oss och få dagens uppgifter.
Först Linförighet 2 och 2.  Jag körde ihop med Lotta och jag började kommendera. Sen var det min och Ebbas tur.  Jag ville ha mycket tempoväxlingar och en hel del vändningar (både hö oh vä)  Kändes väldigt bra.  Tycker vi börjar hitta tillbaka till vår tidigare fina Linförighet igen !!!  Vi tränar vidare efter samma upplägg.


Därefter skulle vi jobba enskilt med att länka ihop de fyra sista momenten i klass I. Dvs. Inkallning - ställande - apport  -  Hoppet, men göra det i den ordning som vi  bäst behöver och som hunden har svårt för. t.ex. om hunden har svårt med koncentrationen efter ett fartmoment så tränar vi på det.

Jag valde att länka inkallning  -  apporteringen (eftersom Ebba har lite svårt med "rull" efter fartmoment)  -  ställande  -  hoppet.   Tyckte alltihop gick bra och enligt planeringen !!!  Nu var Ebba lite trött så vi pausade och tittade på de andra.  Blir ju ganska intensivt med tre timmar så man hinner (och behöver) ta småpauser ibland. Pga av vädret valde vi idag dessutom att köra på i ett sträck och avsluta med fikat.


När vi vilat en stund och piggnat till provade vi "läggande under gång" som vi aldrig fick riktigt ordning på i början och nu hade det visst hunnit falla på plats för det blev minsann en 10-poängare !!
Därefter körde jag och Yvonne lite ihop och jobbade med hur man får till det när hunden kommer för långt fram. (som Ebba gärna gör i vä-svängar så jag ibland nästan snubblar på henne.)
Fick lite bra verktyg där att jobba med för att få till bättre vä-svängar


Därefter avslutade vi med fika och en MASSA babbel så vi t.o.m. drog över tiden !!! Hoppsan, där ser man hur det kan bli när man har trevligt !!!!


                             
                                          Vintern försvann lika fort som den kom.

Rallylydnad 2


Idag  (månd. 2 maj kanske jag måste skriva eftersom det inte riktigt verkar funka att tidsinställa inlägg. OGILLA) var det dags för andra gången i Millies rallylydnadskurs.
Sen sist har vi tränat en hel del på att jobba mitt emot varandra och millie känns ganska bekväm med det nu.


Idag var det riktigt uselt väder !!! Kallt, blåsigt, regn och hagel om vartannat.  Det blev mössa och vinterkläder på.  Kom dit i god tid så jag och Maria tog en liten rastrunda med hundarna innan det var dags att sätta igång.

Idag hade Monica byggt upp två banor som vi skull ta oss igenom.  Vi delade upp oss tre och tre där en grupp stannade hos Monica och gick en enkel tävlingslik bana där vi fick bekanta oss med några av de enklare skyltarna. Andra gruppen gick till en bana på baksidan med liknande skyltar där de tränade självständigt.

Millie och jag stannade först hos Monica och gick banan som tredje och sista hund.  Först uppställning vid START-skylten och sen var vi igång. 

10 skyltar totalt :  START   -   SVÄNG VÄNSTER   -   STOPP,SITT   -   SPRING   -   LÅNGSAM MARSCH    -   VANLIG MARSCH   -   SVÄNG VÄNSTER   -   SVÄNG 270GRADER HÖGER   -    SLALOM    -     MÅL


Alltså en väldigt enkel bana där Millie utan problem kan allting men det gällde ändå att jobba ordentligt HELA vägen igenom på kontakt och samarbete.  Vi kom in från fel håll i slalomen och startade om den.   Superroligt var det men det krävdes mer jobb än jag trott.


Sen bytte vi till andra banan.  Där var det lite mindre om plats så det blev trångt mellan skyltarna och lite klurigare upplagt.

7 skyltar totalt :    START   -   HELT OM MARSCH   -    STOPP,LIGG,GÅ RUNT HUNDEN   -   SVÄNGHÖGER 
-  SVÄNG 270 GRADER VÄNSTER   -   STOPP,SITT,SPRING   -   MÅL


Här hann vi prova ett par gånger var och det kändes som vi började få lite flyt i det hela.  Därefter bröt vi för fika. Inomhus tack och lov för nu regnade det ganska ordentligt.
Efter fikat ville Monica se oss allihop på "träningsbanan" där hon inte var med innan.  Först uppvärmning eftersom både vi och hundarna blev lite kalla i ruskvädret. Sen körde vi igenom banan en och en medan övriga var publik och hejade och applåderade.
Millie och jag blev sist ut och nu hade vi fått kläm på det hela och det gick kanonbra !!!!  Millie tycker det är superkul och svansen går hela tiden.


Innan vi avslutade för idag blev det genomgång av handtarget som kommer användas en hel del till de lite mer avancerade skyltarna.  Läxa till nästa vecka blev att jobba med det.

Besök


 


Idag fick vi besök av Annelie och Martin.  Vi möttes upp ner i grustaget för en tur ner till sjön.  Blåsigt och kallt idag (vart tog sommarvärmen vägen ???) så hundarna var inte särskilt badsugna. Istället hittade vi en skön plats i lä där fikat plockades fram.  Bullar och bakelse och inget nyttigt alls idag.
Trevligt babbel som vanligt och t.o.m. solen tittade fram och värmde oss. 


  
                                                 Ingen ville vara med på gruppbild idag


  
                                         Ebba var mest intresserad av fågelskådning................


  
                                                ...............Martin hittade sina lerpölar.........


                             
                                             ............och Millie tittade fram ur buskarna någon gång iblandEtt par timmar försvann snabbt och ingen träning alls hade vi fått till trots att några dummys hade fått följa med på turen.  Ofta brukar träningslusten av någon anledning rinna av oss där under fikat.
Men vi hade ju klurat på en del saker så vi fick ihop några små övningar på vägen till bilarna.  Ebba och jag gjorde en kort enkel markering för oss själva medan Annelie förberedde Martins övning.  Ebba fixade sin fint !!!
Sedan var jag kastare. Det blir inte alltid som planerat men vi gjorde om och gjorde rätt.  Sen lugn koppelpromenad till bilarna och åka hem.
Gillar när man får klura lite på lösningar och idéer, brukar alltid bli himla bra när vi klurat klart !!!!!!!!


          RSS 2.0