Working Test

 


Idag gick "Höstcupen" av stapeln här hemma i Gårdeby.  Ibland får vi lust att hitta på något kul, Annelie och jag. Så över en fika i gröngräset en söndag för ett par veckor sedan satt vi ock klurade på någon rolig och lättsam aktivitet med hundarna.
Vi bestämde oss för att bjuda in lite trevliga människor på ett Working Test.


Några saker försökte sätta käppar i hjulet. Som att båda mina tjejer satte igång att löpa, att en del inte hade möjlighet att komma, att Annelie blev krasslig och att älgjakten var igång.  Men allt löste sig så
kl 11.00 idag samlades vi, 6 glada ekipage.


Lag I bestående av Annelie med Martin, Ewa med Wiktor och Thina med Bella körde först medan vi i lag II bestående av jag, ancki och Linda agerade domare och funktionärer.


                            
                                                      Vårt lag förbereder första rutan.


 
                                                  Lag I redo för start.....då kör vi igång !!!!!!!!


När lag I kört igenom de 5 rutorna blev det fika innan jag med Ebba, Ancki med Agnes och Linda med Wilja körde samma upplägg och Annelie, Ewa och Thina agerade domare och funktionärer.  Tyckte det blev ett ganska bra upplägg. Det var minst lika kul att vara domare och funktionär som att köra med sin hund. Vi var väldigt samstämmiga i vårt lag vid poängsättning och hur vi tyckte de olika ekipage jobbade. Tror det var likadant i andra laget när de bedömde oss.


 
                                     Lag I är klara och vi laddar med fika inför andra omgången.


Efter fikat var det alltså vår tur att sätta igång.  Då hade våra hundar fått vänta i bilarna ett par timmar så Ebba var kanske lite väl yster och ivrig.  Laget bestämde själv startordningen inför varje ruta. På 1:a rutan startade vi sist. Blev lite pip och skall medan vi väntade men bättre än jag trott efter omständigheterna.


Ruta 1 :  
Bestod av ett synligt linjetag och en markering. När man kom till startpunkten fick man koppla loss hunden. Därefter fick hunden se en dummy läggas ut ca 25 m bort på den gräsklädda "vägen". Därefter vände man 90 grader till höger och fick en markering vid stängslet i skogskanten ca 40 m bort som skulle hämtas först. Sen vände man tillbaka och skickade på linjetaget.  Poängmässigt var rutan värd 10 + 10 p.


 
                                               Här kommer först markeringen...............


 
                                              Åh vad jag var nöjd med Ebbas grepp idag !!!!!!!!


Vägen fram till startpunkten kändes inte bra !!  Ebba stretar för mycket i kopplet och lyssnar dåligt då hon är för ivrig och vill fram.  Men när kopplet åker av samlar hon ihop sig bra och har mycket fin stadga. MYCKET nöjd med den genom alla rutorna!!!! Ingen tendens till knallning idag. :D
Hon noterar linjetaget bra, låser sig inte där utan tar markeringen först utan tvekan. Lite slarvig vid avlämningen så jag tappar dummyn och får den inte i handen.

På linjetaget sprang hon aningens åt vänster och hamnade ett par meter bredvid men vinden låg så hon tog den direkt. Bra inleverering.


 
                                                         Här kommer linjetaget !!!


Det jag tog med mig mest från den här rutan var att trots att Ebba var så uppe i varv hängde hjärnan med vilket brukar vara ett problem annars när hon stressar upp sig. Samt att greppet satt perfekt på både markeringen och linjetaget.  Här fick vi 17 poäng totalt men jag vet inte delpoängen för varje moment.


Ruta 2 :
Här fick man välja på en vattenmarkering eller en landmarkering längs med vattnet en bit upp. Rutan var värd 20 p.
Eftersom Ebba löper valde jag landmarkeringen. Mycket bra markerat som hon tog direkt !!! :D
På tillbakavägen blev visst vattnet liiiite för lockande så det blev en liten böj och jag fick "harkla" till. ;) Då ändrade hon tanke och jag fick en bra avlämning.


 
                                                 Siktet inställt på nedslagsplatsen.


Perfekt grepp utan fibbel även här och matte är glatt överraskad men träning kanske ger färdighet till slut. :D
Vi plockade ihop 13 poäng på den här rutan.Ruta 3 :
Här började det med ett ganska långt fotgående utan koppel och därefter ett närsök med 4 små minidummysar där hunden skulle hämta in 1.  Poängvärdet var 10 + 10 p

Är halvnöjd med fotgåendet. Det behöver bli MYCKET bättre men det går sakta men säkert åt rätt håll och jag lyckades att inte tjata alltför mycket tror jag ;D

Vid närsöket stod man ett par meter från en stor enbuske. Ebba for ut lite väl snabbt på ovansidan. Hejdade sig på närsökssignalen men tog en snäv lov runt busken innan hon fick tag i en dummy och gjorde en bra avlämning.


 
                                                        En minidummy hittad !!!!


Vet att tecken och signal vid närsök inte riktigt sitter ännu så jag är ändå nöjd med hur hon löste uppgiften !!
Rutan gav oss 6 + 7 = 13 poäng.Ruta 4 :
Här var det en markering (ca 40m) vid en björk. När hunden var på väg tillbaka lades ett dolt linjetag ut på samma ställe.  Även här var poängvärdet 10 + 10 p

Markeringen var inga problem alls mer än att jag fick stötta lite de sista metrarna in.  Bra stadga !!


 
                                        Här kommer markeringen in medans linjetaget läggs ut.


Linjetaget fokuserar Ebba för mycket åt vänster och låste sig lite på Ewa som stod där som kastare. Försökte skicka när hon fokuserade rakt fram men hon for ändå på tok för långt åt vänster. (även om linjen var rak) ;D
Vinden låg dock på bra från rätt håll så utan hjälp letade hon sig snabbt rätt och dummyn kom in.


               
                                                             Snett fast rakt blev linjetaget.
                                          Ebba kastar sig i alla fall iväg med stort självförtroende. ;)


Nja......även om jag tyckte hon jobbade bra och förhoppningsvis kanske t.o.m. lärde sig något av sitt misstag var det inte något vidare linjetag !!!!  Här fick vi 8 + 3 = 11 poäng.


Ruta 5 :
  
Dagens sista ruta bestod av två enkelmarkeringar. Först en ca 40 m. När den kommit in vände man helt om och fick ytterligare en ca 20 m bort.  Poängen här var som tidigare vid två uppgifter 10 + 10 p.


Tror kanske Ebba började bli lite trött nu för hon var lite okoncentrerade så det blev lite småstrul vid uppställningen då hon hade svårt att komma rakt i fotposition. Blev lite fibblande av mig där som jag tror drog ner lite på poängen.
Första markeringen var inga problem !! Sprang 1 -2 m förbi men slog på näsan och hittade den.


 
                    Första markeringen på väg in !!! Ooops, det var visst ett litet dike på vägen. ;D


Den andra blev det lite tekniskt fel vid kastet så den gjorde vi om. Bra markerat och härligt upptag men kanske började Ebba bli aningens okoncentrerad så här med dagens allra sista dummy för den halkade på sidan och hon började fibbla i munnen och fick sitt gamla vanliga taskiga grepp som vi inte sett på hela dagen.


 
                                                Ut och iväg på dagens allra sista dummy !!!!


 
                                            Här kommer den !!! Inga problem till att börja med......


 
                                                Oooops, nu börjar det hända något..............


  
                                            Här håller dummy på att halka på sne..........


 
                                                  ......... och då blir det ju alldeles tokigt !!! ;D


                    
                        ...men håller man inte ordning på munnen får man skylla sig själv !!!!

På den här rutan plockade vi i alla fall åt oss 7 + 6 = 13 poäng Summa summarum slutade vi på en totalsumma av  67 poäng vilket jag är kanonnöjd med !!!!
När allt var klart samlade vi ihop oss för grillning, poängräkning och prisutdelning. Lag II vann med bred marginal med siffrorna 200 p mot 119 p.


En lång , rolig dag blev det !!! Från min och Ebbas insats bär jag bara med mig positiva saker. Allra främst att hon trots en del stress gjorde ett toppenjobb genom alla rutorna. Att hon (förutom sista markeringen) hade ett toppengrepp som jag är kanonglad för !! Att stadgan satt till 100 %

Är nöjd även med allt det vi måste jobba vidare med, då jag såg förbättringar på alla delar. Tänk att det kanske är så att övning ger färdighet !!! ;D

Kändes inte som hon mattades under provets gång men tyckte nog koncentrationen försämrades något vartefter. Framför allt vid uppställningarna där det blev lite mer struligt för varje ruta.

Stort tack till er som kom och gjorde att vi fick en riktigt rolig och nyttig träningsdag där själva tävlandet mest var på skoj. Tack för god match och fina insatser allihop !!!!!!!

OCH TACK ANNELIE FÖR DE UNDERBARA BILDERNA !!!!!!! ...när min kamera låg kvar i bilen hela dagen....Mera löp


 


Jaha så var då bägge tjejerna igång med löpet. Ebba satte, som väntat, igång i helgen. Dessutom har älgjakten dragit igång under veckan, så det blir mycket koppelpromenader.  (Millie skulle mycket väl kunna tänka sig att leta upp en snygg hanhund just nu eller varför inte, sätta lite sprätt bland jaktlaget ute i skogen ;D När hon inte väljer att ligga i soffan och knappra praliner förstås !!!! )
Däremellan tar vi  cykeln och trampar iväg till någon fredad skogsdunge och roar oss med lite enkla apporteringsövningar.


 
                                En totalt misslyckad bild men ändå väldigt häftig tycker jag !!!!


 


 
                                                       Millie vill oxå vara med..........


 
                                              ......... och då får vissa sitta och vänta ;D


 
                                                        Blääää, vad supertråkigt !!!!!!! 


 
                                                       Tränade lite att hålla stilla !!!


 
                                                              lekte med pinnar !! ;)


 
                                              Hade lagt ifrån mig dummyna på en sten......
                                                   Tyckte Millie inte var någon bra idé


    
                                             Här matte !  Håll redan på våra dummy !!! :D


Mycket mer träning än så blir det sällan.  Träningslusten vill inte riktigt infinna sig även om den sakta smyger sig på ibland. Hundarna verkar i alla fall ganska nöjda med sakernas tillstånd och klagar inte.  ;D


                


 Apportering


 Idag kom vi iväg till Svärtinge till slut, Gunilla och jag med hundarna.  Letade oss fram till skogarna runt Lomgölen. Ett fint ställe med bra träningsmarker.


Tanken idag var att att jobba lite extra med närsök. Som vanligt började vi med en rastrunda. Svante är ju med Husse på jobbet under dagen och Ebba och jag har sovit hela förmiddagen efter nattjobb. Då är det VÄLDIGT roligt att komma ut i skogen med en kompis, så en rastrunda behövs att starta upp med. ;D
Nu visade det sig att vi nog passerade ett viltstråk där det dessutom, enligt hundarna, verkade ha gått något helt nyligen. Så det blev istället ett väldigt bra tillfälle att träna hörseln och fotgåendet.


När det sen var dags att sätta igång med dagens träning kändes hundarna aningens okoncentrerade och lite på tårna så det där med närsök fick vänta en stund.

Istället blev det stadgeträning och några markeringar. MYCKET nöjd med Ebba som idag kunde ligga tyst och okopplad i närheten av Gunilla och Svante medan jag gick iväg och kastade.
När lite spring i benen och okoncentration var borta blev det sedan dags för närsöksträning.


Svante och Ebba fick titta på medan jag och Gunilla gömde (nästan grävde ner) 8 tennisbollar på en liten cirkel (ca 2m i diameter) Vi stod kanske på 3 - 4 m avstånd och skickade varannan gång.
Jag kände mig ganska säker på att Ebba hade rätt bra koll på närsökssignalen och närsökstecknet men det visade sig att jag hade helt fel !!!  Jag måste helt enkelt bara haft en himla tur och blåst samtidigt som Ebba fått vittring tidigare.


Övningen idag blev nyttig men för svår. Nu belastades inte hundarna för det och vi Mattar fick se mycket sån't vi måste tänka på så jag tycker det blev en bra övning ändå.  En av tennisbollarna blev dock kvar, helt omöjlig att hitta trots att vi till slut letade alllihop. Där ser man, ibland är det inte så lätt som man tror. ;)


Efter lite fika avslutade vi sen med ett par dubbelmarkeringar för att lösa upp hundarna lite.  Nöjd med Ebba där men nu började det bli i mörkaste laget ute i skogen så sen fick vi packa ihop och ge oss hem.Extra kurs


   


Idag har vi gått igen kurstillfället vi missade när vi var på semester i Järvsö. Blev Ebba som fick följa med och få sig ett lydnadspass, det första på EVIGHETER.  De flesta i gruppen är från gamla fredagsgänget. Kul att se alla igen !!!
 Vi började med gruppmomenten Först

Sitt i Grupp : Vet inte tiden men Ingela brukar ta till en bra bit över tävlingstiden så jag gissar minst 2 min. Ebba satt stilla men kunde haft lite mer fokus på mig tyckte jag nog.  Eftersom det säkert var ett par månader sen Ebba gjorde detta senast valde jag något kortare avstånd och belönade några gånger under tiden.

Platsliggning :  Bra !! Har inte kört så många dolda med Ebba. Tror det var ca 4 min. Däremot satte hon sig innan mitt kommando på slutet.


Sen blev det programträning två och två. Jag körde ihop med Lotta och Zebban. Ebba fick sitta och vänta medan dom började. Kommenderade igenom dem i klass III. Kul att få gå igenom en klass man själv inte kör. Duktiga är dom !!!

Sen var det Ebbas och min tur att kommenderas igenom klass II. Nu är vi ju inte klara på långa vägar. Vissa moment har vi knappt börjat på och ingen träning har det bkivit de senaste månaderna. Valde vanlig inkallning utan ställande eftersom Ebba inte gjort det.

Ebba var lite uppe i varv efter att ha suttit och väntat.

Fritt Följ :  Kändes sådär. Bitvis går det riktigt, riktigt bra men bitvis tappar hon fokus och släpper. Jag har inte heller hittat rätta "takten" med henne och gör en hel del fel med fötterna hmmmmmm.....inte bra !!!

Läggandet :  KANON !!!!!! En 12 poängare enligt Lotta !!! :D

Inkallning : Bra !!

Rutan :  Här ville jag ha bollen utlagd i rutan innan vi började. Dessutom har vi ännu inte påbörjat något stopp i rutan utan bara belönat bra fart rakt ut.  Nu blev det lite tokigt för en av de andra hundarna snodde åt sig bollen vilket störde Ebba. Även om vi la tillbaka den blev det lite osäkert ut och till höger om konan och in från sidan.

Apportering :  Vi har aldrig länkat ihop hela momentet men hon fixade det riktigt bra !! Fick lite extra hjölp av mig vid ingången bara.

Hoppet :  Har vi inte heller kört hela tidigare.  Det blev lite ofokuserat i uthoppet pga störning från de andra så hon hamnade snett. Hjälpte till lite med återhoppet genom att flytta mig ett steg åt sidan så gick det bra.

Fjärren :  Bra !!!


Är trots allt väldigt nöjd då vi inte tränat lydnad sen slutet av sommaren  och precis påbörjat klass II.


Därefter blev det samling, genomgång och sedan länkning av tre moment där det moment vi ville jobba lite extra med låg i mitten.  Jag valde Rutan, Apportering, Hoppet.
Avslutningsvis fika och genomgång inomhus (där Lina bjöd på en underbart god Hallonpannacottapaj!! )
Blev allt lite peppad att köra igång Ebba igen då hon gick bättre och kunde mer än jag förväntat mig. Kanske varit bra med uppehåll och apporteringsträning för att tycka det är kul igen.


Oktober och löp 


Jaha, då var vi inne i oktober och mitt uppe i den underbart härliga hösten !!!!!  Idag dök Annelie och Grabbarna upp. Vi tog en tur ner till sjön för avkoppling och fika. Själv åkte jag ifrån både ryggsäck och kamera men det fixade Annelie som hade med sig goda bakelser och även skötte fotograferingen. ;o)  Tack för det !! Jättemumsigt !!


 
                                         En go' och glad Ebba som gillar att vara vid sjön !!


              
                                         En go' och glad Martin som vi gillar att ha på besök !!!


 
                Millie go' och glad hon med men med mycket spring i benen idag och mycket i näsan !


Det varma och lite fuktiga vädret gjorde visst att det kom fram en massa dofter för alla hundarna hade nosen i backen och skulle undersöka ALLT, överallt, heeela tiden....... och även rulla sig i tyckte vissa småttingar......


Det var så mycket att upptäcka idag att Martin knappt hade tid att märka att Millie satt igång sitt löp idag. Å andra sidan är det ju rätt så ointressant så här i början. ;D
Vi fick i alla fall några sköna timmar då vi fikade, snackade skit och smidde lite planer.......


 
                                             En och annan sten dök ju upp förstås !! :D


                   
                                                        Tar det långa steget före .........RSS 2.0