Apportering


 


Oj vilket sommarväder vi fått. Ebba och jag gav oss iväg på apporteringsträning tillsammans med Gunilla och Svante, precis som vi brukar när det är fredag.

Även idag ville vi, pga vädret, hålla till vid en sjö istället för den inplanerade Svärtingeskogen.  Fick bli en tur till Sörsjön. Finns ju hur många bra ställen som helst i området. Idag valde vi att stanna i hästhagen utmed vägen. Planeringen var att lägga lite extra fokus på linjetag och då utan nå'n stig eller liknande. Istället ville vi ha en "gräsmatta" och det var precis vad som fanns i hästhagen.


Gunilla och jag gick först ut och kollade läget ner till sjön och utmed stranden tills vi kom till hästhagen. Där tittade vi ut bra platser både för markeringar och sök. Satte upp två "pinnar" i 90 graders vinkel för linjetagsträning ( den ena på 30 m avstånd, den andra på 50 m) samt lämnade kvar våra grejer för att sen gå och hämta hundarna.

Båda två var lite på tårna av att ha väntat i bilen men vi försökte samla ihop oss ner mot sjön. När de gick ordentligt (i alla fall något sånär när det gällde Ebba) fick de komma loss och rasta sig och bada. Bägge försvann i full fart !!! Inte för att hoppa i vattnet som vi trodde utan för att kolla upp vad vi Mattar haft för oss. När den värsta energin lagt sig blev det fotgående i koppel vägen bort till hagen i stället.


Började med linjetag vid våra "pinnar", först den på 30 m avstånd (fast vi började på 10 m) Först blev det godisskål med blodpudding så det blev direktbelöning för att springa rakt ut, ökade även avståndet.
När vi båda var nöjda med hundarna bytte vi till andra "pinnen". Höll oss på halva avståndet och nu var det dummy som skulle hämtas.
Supersnyggt jobb här av Svante som tydligen tyckte dummy var bättre än blodpudding !!  ;D  Nöjd även med Ebba som gjorde precis vad hon skulle.


Sen blev det paus och fika. MUMS !! Gunilla hade med goda äppelknyten. Tack för det !!!!! Efter fikat var det dags för jobb igen. Nu fick det bli markeringar med terrängbyte. Det fanns nämligen en liten skogsdunge i hagen som vi skickade hundarna igenom.
Det här var svårt tyckte Ebba som "fastnade" i gräskanten och hade svårt att ta sig ut från dungen på andra sidan (det såg ju faktiskt ut som den landade där) Men efter några gånger blev det riktigt bra !!!


Avslutningsvis fick hundarna ett sök där vi skickade från hagen in i skogen (terrängbyte igen).  La ut 6 dummy och 4 tennisbollar på ett inte alltför stort område där hundarna satt och tittade på när vi la ut.
Ebba försökte sen tjuva iväg när vi kom tillbaka så Svante fick börja ;o)  Skickade hundarna växelvis och allt kom in utan problem.  Sista som skulle in var en tennisboll alldeles framme i skogs / gräskanten. Där skickade jag Ebba som ett närsök som jag är SUPERNÖJD med !!!! Lyssnade bra på signalen och hittade den direkt !!


Riktigt, riktigt bra jobb av hundarna idag ! De är så himla duktiga tillsammans. Tysta och lugna och inga problem att vänta okopplade medan den andre jobbar och Gunilla och jag hjälps åt att kasta åt varandra. Trodde väl ingen av oss för ett halvår sen !!!!


 

Stadspromenader 


Den här och förra veckan har Simon gått teorikurs på körsskolan tisdag och torsdag.  Då har jag och Tjejerna passat på att promenera i stan. Nyttigt för oss lantisar och något vi gör alltför sällan.
Nu har det i alla fall alltså blivit av två gånger i veckan och idag fick vi dessutom sällskap av Gunilla med Svante !!! Alltid trevligt med lite sällskap. :D


Vi parkerade och startade upp vid krematoriet. Därefter gick vi genom parken och vidare nerför promenaden, förbi centralstation, genom Carl Johanspark och vidare Drottninggatan upp.


 
                                       Gunilla och Svante traskar på en ganska öde Drottninggata.


 
                                               Oooops, där kom en spårvagn förbi.


 
                                       Kaktusgruppen uppmärksammar SKTF i år.


 
                                         Älskar den vackra staden Norrköping !!!!!!!!


 


Promenaden gick vidare över Tyska torget, uppför Västgötebacken och därefter ett stopp vid Skvallertorget.


 
                                Hittade några roliga "stenpuffar" att sitta på..........


 
                                   ........... eller om man är en Millie........hoppa på....
Millie älskar att hoppa upp på ALLT när vi är ute på såna här promenader och att hoppa från den ena "puffen" till den andra, fram och tillbaka var jättekul.  Ebba däremot tyckte det var svårare, hon ville nämligen hela tiden hoppa ner mellan varje och upp igen..........


 
                        Svante och Gunilla ville förstås oxå prova. :D Laddar upp med lite godis. ;D


 
                                        En till som oxå helst ville hoppa ner först........


 
                                        ............innan han hoppade upp igen........


 
                                   Gunilla kämpade tappert för att det hela skulle bli rätt !! ;D
              .......och jag kan meddela att till slut lyckades både Svante och Ebba varsinn gång !!!!! 


    
                                               En mur kan man oxå hoppa upp på. :D                         Varmt sommarväder i slutet på september. På alla utecaféer var det fullt.         En och en halv timme tog den trevliga turen. Då var det dags att hämta upp Simon och åka hem 
          för att hinna till jobbet.  Nu är teorikursen slut men vi ska nog försöka ta oss in till stan
           emellanåt ändå.Kurs


                   


Kursdags hos Ingela igen. Inspirationen under veckan har, när det gäller lydnaden, varit lika med noll !!! Av våran läxa från förra veckan (klicka in ett Hoppstå till inkallningen med ställande) har vi endast fått till TVÅ !!!! pass.
Hundarna blir ju aktiverade med annat så för deras del spelar det ingen roll men själv är jag just nu väldigt mätt på lydnaden vilket gör att inspirationen ligger på bottennivå.
Tack och lov är det alltid kanonbra och peppande hos Ingela, så dom timmarna får vi i alla fall en liten skjuts.


           
                                  Badar är sån't vi gör mycket istället för lydnad denna varma höst. :D


 
                                   Bad och apportering samtidigt, kan det bli bättre ?!?!?!?


 


                                                        Vatten i örat !!!!!!!!!!   ;D


 
                                                        Fler som gillar att bada ...........


               
                                                    ............ och apportera !!!!!!!!! 
                                            Ibland bara på bus och för skojs skull ;D


Åter till dagens kurs.  Först uppvärmning 15 min. med ingångsövningar och mycket ptande i grunderna i Fria Följet. Nöjd med Millie. Hon har bra "stjärtteknik" dvs. bakdelskontroll och tycker det är kul när vi nöter på steg för steg i Fria Följet.  I andra moment blir hon annars lätt uttråkad om vi "tjatar" för mycket.

Efter dessa 15 min. återsamling och genomgång av dagens huvudmoment som var Rutan, apporteringen och inkallningen (den som vi inte jobbat alls på sen förra veckan).
Ingela visademed apportbocken lite övningar hur man kan lära hunden ta och hålla utan att få tugg. Därefter eget arbete i dessa momentmedan Ingela gick runt till var och en.

Jag började med apporteringen. Gjorde några repetitioner av alla delar av momentet samt det Ingela gått igenom på samlingen. Tycker momentet går framåt hela tiden även om det är en bit kvar tills det är en 10-poängare.
Svårast idag var den nya ingången vi börjat med. Millie är inte så snäv runt mig och hamnar för långt ut. Fick hjälp av Ingela och efter lite olika test tror jag vi hittade en lösning. Ska verkligen försöka träna på det till nästa vecka !!!
Gjorde även några skick till rutan som Ingela var nöjd med (och jag oxå förstås)

Hann oxå med att jobba med inkallningen. Eller egentligen det vi skulle ha gjort i läxa hemma, nämligen klicka in hoppstå.Tyckte vi kom en bit framåt och kunde börja få till det i rörelse.
Sen var det dags för fika. Blev VÄLDIGT mycket babbel idag (fast nog så viktigt tycker jag) så vi blev sittande lite länge.

Vi hann i alla fall ett avslutande pass Fritt Följ. Två och två med kommendering 4-5 min. var.Jga och Ing-Marie körde ihop. Ing-Marie och Milla först där Millie gick med mig under kommenderingen. Sen vår tur. Millie går bättre och bättre ju längre vi går, och då helst med väldigt lite belöning (konstigt nog när det gäller henne) Lite problem med hö.halterna till att börja med. (Millie hängde inte riktigt med och satte sig inte) men det fick vi ordning på.
Mot slutet när Ingela kollade in oss gick hon riktigt bra !!! (stor skillnad mot förra veckan)
Mest nöjd tror jag dock att jag är med att jag nu äntligen börjar få ordning på mina egna fötter. Ett resultat av allt tjat och tragglande Ingela lagt ner på oss med torrgående och detaljträning.Till slut ger det resultat även på en så'n som mig !!!  ;D


 
                          till skogen smiter vi oxå ofta för att slippa köra lydnad :DHalsband                        


För ett tag sen deltog vi i en tävling på Popix.se där man kunde vinna ett broderat reflexhalsband.  Jag brukar ALDRIG vinna och därför brukar jag väldigt sällan delta i tävlingar.
                           MEN DEN HÄR GÅNGEN VANN VI !!!!!!!!!  och jag valde Millies namn på halsbandet.


 
                                          Nu kommer Millie lysa fint i höstmörkret !!!! :D


Ungefär samtidigt hade Popix även specialerbjudande på beställning av halsband så jag passade på att köpa varsitt nytt till båda Tjejerna.  Nu har även dessa kommit och jag är VÄLDIGT nöjd.  Mycket välgjorda och prisvärda !!! Nu är bägge tjejerna så fina så !!!


 
                    Ebba fick ett "pojkfärgat" halsband eftersom jag tycker hon passar så bra i blått !!


            
                                                        JÄTTEFINT blev det !!!!!!!!!!!!


 
                   Millie tycker jag passar så bra i grönt så det fick det bli på hennes halsband. :D


           
                                                        Blev jättenöjd även med det !!!!!!!"valpträff"


 


Idag hade jag bjudit in Annelie, Yvonne och Maria på sopplunch med smågrabbarna i skogen. Vi har länge pratat om att ses så nu blev jag samordnare av det hela.
Tiden i skogen var vikt till Theo, Spike och Abbe så mina tjejer fick stanna hemma.

Först var jag ute ett par timmar tidigare och la ut varsitt viltspår till grabbarna. 3 korta , raka spår. Det ena ca 20-25 m, övriga något längre. Gjorde, enligt de nya rehlerna, inget uppspark i starten.

Vi samåkte i två bilar upp i skogen. Medan jag fixade fram dagens lunch, morotssoppa och källarfranska, rastade de andra valparna och gjorde lite kontaktövningar.


 
                                               Vita duken ligger på ute i skogen ;D


Efter maten var det så dags för viltspåren. Spike var först ut. Spike som tidigare bara gått ett par godisspår, tyckte först det här med blod var lite läskigt men med stöttning kom de till slutet. Även klöven var det viss tvekan över till att börja med men sen skulle den snabbt till bilen igen och visas upp för alla. :D

Abbe gick ut som nr. 2 och hade aldrig gjort något sån't här tidigare. Jisses vad duktig han var !!  Först följde han mina fotspår och därefter blodet, sakta men utan tvekan. Slickade på bloddropparna och tuffade på till slutet. Undrade först över klöven men blev jätteglad när matte berömde.


 
                                           Nosar i mina fotspår fram till starten vid snitseln.


   
                                                        Följer blodet i spåret.


                     
                                               Smakar lite på bloddropparna.


 
                                                Duktiga Abbe tuffar på ända till slutet !!


 
                                                            Har hittat klöven !!!


Sist ut var Theo som gick sitt sitt första viltspår förra förra veckan på en kennelträff. Kul att se om han mindes vad de gjort. Jodå, det här kände han igen !!  Efter att förra gången varit lite tveksam till blodet tuffade han nu på utan problem. Precis innan slutet vindade han ut mot skogen och voffade till (tror nog han ev. kände viltstörning där) sen gick han direkt till klöven som verkligen var en riktig skatt.
Eftersom jag skötte Annelies kamera under Theos spår har jag inga bilder, men gå gärna in och kolla Annelies Blogg där det finns en massa fina bilder.


Efter spårandet fick hundarna vila i bilarna medan vi tog en kaffe och kaka. Därefter blev det ett litet "personsök" eller mer lite kurragömma på kul.
Samma ordning på hundarna. Annelie gömde sig för Spike och gjorde lite "popup"  Uj, uj, uj Annelie var minsann läskig och fick lite skäll. Men sen blev de kompisar när det visade sig att hon hade en köttbulleburk.


 
                                          Vad händer därborta i skogen egentligen !?!?!?!


 
                                                "Gubben i lådan" bakom en sten.  ;D


 
                                              Shit, vad är det därborta som hoppar upp ???


                         
                                              Tror ni jag tänker springa ut dit alldeles ensam.


                         
                                       Glöm det !!!!!! Hon verkar ju livsfarlig !!!! ;D


             
                       Ok då, om hon bjuder på köttbulle kan jag kanske tänka mig bli kompis. :D


     
                                     ......men allra bäst gillar jag faktiskt min matte !!!!!!!!Jag gömde mig för Abbe och hade hans roliga boll med mig som han skulle springa tillbaka till matte med.  Hejsan, hoppsan vad kul det var !! HAn ville t.o.m. dela roliga bollen och försökte trycka in den i munnen på mig.  Så kul att han inte var helt säker på om han ville tillbaka till Matte !!


 
                                        Kolla, Här kommer jag med bollen Matte !!!


Theo, han fick leta upp roliga Yvonne och hade en repboll med tillbaka till Matte.  Det var så himla roligt att få se dessa tre små härliga killar !!! Inte utan att man blev rejält valpsugen, men jag passade på att njuta när inte mina hundar var med. :D


På eftermiddagen stannade Annelie kvar. Nu var det dags för de stora att få hitta på något roligt.  Vi åkte ner mot grustaget och tränade lite apportering på de nyslagna fälten.   Men först rastning och lek för att bli av med lite spring i benen. ;D


 
                                                               Försten vinner !!!!!!!!!!


 
                                                      Ebba fick tokfnatt...........


 
                               ............ och hade väldigt mycket spring i benen !! ;D


Sen var det dags för arbete.  Jag hade med tre pinnar som vi satte ut som en halvmåne. Från där jag skickade blev det drygt 30 m. tillförsta, drygt 40 m till andra och drygt 50 m till sista pinnen.
Först en markeringen vid 1:a pinnen och en kvarlagd dummy innan vi gjorde likadant vid nästa och sen även vid den sista. Avslutningsvis då 3 linjetag, ett till varje pinne, för att plocka in de kvarlagda dummyna.

Mittpinnen visade sig bli den klurigaste fast både Annelie och jag trodde den skulle vara lättast. Där ser man ibland är det inte lätt att avgöra vari svårigheterna ligger.


Därefter blev det några längre enkelmarkeringar över den lilla traktorvägen som vi använt oss av att skicka ifrån.


Mycket nöjd med Millies insats även om hon kunde lyssnat lite bättre på mig när vi skulle göra om när det blev fel.  Fast hon är ju envis och vill inte gärna ge upp ens när det blir lite tokigt. Ja ja, vet ju att det är så hon är min Lilla Iller, och jag tar inte så hårt på det när vi ändå inte ska ut på prov.  Huvudsaken att vi har roligt och det hade vi !!
Ebba hon fick inte göra något alls eftersom hon tjatade lite väl mycket i bilen att det minsann borde vartit hennes tur för länge sen. 
Eller hon fick faktiskt komma ut och följa med och gå fot och hämta in pinnarna vi använde.  Vet inte om det var riktigt det hon förväntat sig medan hon väntade.


 
                                           Hämtat in linjetaget vid en av pinnarna.


 


 
                                                        Ett till linjetag på väg in !!Sörsjön

  


Idag bar det av till Sörsjön tillsammans med Gunilla och Svante.  Hade först planerat att åka åt Svärtingehållet men det fina vädret gjorde att vi ville vara vid vatten.
Stället vi tänkte hålla till vid i Sörsjön blev upptaget av bärplockare. Då tänkte vi hålla till på lilla halvön men där var det översvämning så vi kunde inte ta oss dit, trots stövlar.  Fick bli i skogen där LRM höll till.


Gunilla hade önskemål om att vi skulle prova med lite vilt. Nu använder ju inte vi det men vill någon annan testa har vi inga problem med att hänga på. ....men innan vi satte igång tog vi fika ;D


Därefter introducerades Herr And.  Tror det är tredje gången för Ebba som hon får prova på vilt.  Varken Ebba eller Svante hade problem med fåglarna.  Vi la ut anden som ett kort linjetag på ca 10 m. på stigen  Först funderade Ebba på om den här fantastiska skatten bara var hennes men för varje skick var hon snabbare och snabbare tillbaka. Provade även att lägga den lite mera dolt ner mot sjön. Gick lika bra det !!


 
                                                        Ebba kommer med Herr And.


                            
 
                                                    Svante har hittat en and i skogen.........


 
                                                          Här kommer den Matte !!


 
           Millie var med som ett störande moment idag. Blev mest att sitta och vänta för hennes del.
                                    (men hon fick allt prova en liten ripa som var jättekul sa Millie)Efter fågelarbetet blev det även lite dummyträning.  Markeringar med kastaren uppe på ett lite berg.  Först ett par enkla men sen även en dubbel.
Första markeringen Ebba fick, sprang hon runt och nästan klev på dummy. Tror hon sprang runt och letade fågel. ;D  men när ingen sådan hittades hämtades dummyn in och sen gick det även bra med övriga 


Kameran ville inte nå't vidare idag i det alldeles för dåliga ljuset.  Istället blir det några fina bilder från förra veckan som Annelie tagit och nu skickade över.


 
                                          Apport i högt gräs var det när vi var i Vhenasjön.


 
                                                         På väg ut på en markering.


     
                                         Kära nå'n vad Matte blir glad när en dummy är på väg in.  ;D


               
                                                                        Tack !!


Avslutningsvis blev det en övning nere vid vattnet.  Oj vad svårt båda två hade att släppa fokus på vattnet.  Först en markering upp på land därefer helt om och en markering på vattnet. Därefter helt om igen och hämta in landmarkeringen och avslutningsvis hämta in den på vattnet.
Gjorde övningen två gånger och andra gången gick betydligt bättre.


Innan vi åkte hem blev det en promenad utmed sjön så alla hundar fick rasta, och busa av sig !!!


 
Nu kunde även Millie hänga på annars var det inte så bra idé att ta med henne. Ebba (och även jag) tyckte det blev lite hattigt och ofokuserat, men ibland blir det så ibland. Nästa gång får hon stanna hemma i alla fall.


                 
                                                                                      EbbaKurs 


Kursdags igen. Blev lite stressigt idag då Simon skulle hinna vara på körskolan innan jag skulle iväg.

Yvonnes tur att köra gjorde dessutom att jag inte fick med mig allt jag behövde av det som låg i min bil. Så jag missade att få med mig både leksaker och apportbocken. Nåväl både köttbullar, frolic och grisöronchips kom med. Sen lånade vi en rolig kong med snöre av Spike så det löste sig. :D


Efter regn hela dagen var det rejält blött på plan så det blev inga gruppmoment idag.  Efter uppvärmning körde vi igenom klass II tävlingsmässigt med kommendering men med ett Fritt följ på 4 min.
Yvonne och jag körde ihop. Millie fick sitta och ladda upp lite medan Spike provade på delar av momenten i klass I som de tränat på. Därefter värmde jag upp Millie. Redan hemma kändes hon inte riktigt "på" idag men jag tyckte det kändes bra när vi förberedde oss. När vi sen påbörjade programmet och Yvonne kommenderade oss blev det ofokuserat och inte alls så bra. Kände mig inte särskilt nöjd. Hon gör momenten men lite nonchalant och inte alls särskilt bra. Dessutom fick vi dåliga transporter mellan momenten. Genomgång med Ingela efteråt om vidare upplägg av träningen.


Därefter fikapaus. Avslutade sedan kvällen med att var och en fick hjälp med valfritt moment. Jag var sist i tur. Under väntetiden jobbade vi med apporteringen. Upptag, "håll-fast" och ingångar. Även några kast men planen var i blötaste laget.


Visste först inte vad jag ville ha hjälp med när det blev vår tur. Kanske för att jag känt mig ganska oinspirerad till lydnaden hemma senaste tiden och inte tränat något alls.
Det som inte funkar beror mer på att inte tränar än att jag inte vet hur vi ska göra.  Bestämde mig i alla fall för inkallning med ställande som jag fortfarande inte hittat något bra sätt att träna på och som jag tycker är det moment som Millie inte riktigt har förstått.


Vi bestämde att jag skulle shejpa in ett hopp-stå med klicker. Vi provade lite och Millie hängde på bra direkt så får vi se vad det ger.
Läxa till nästa gång var att komma så långt att jag har Millie sittandes 15 m bort.
Kallar in och får ett hopp-stå ca 1 m framför mig.
Ooops, då vill det att vi får till lite träning under veckan.  Går inte att matte försöker smita undan och hellre går till svampskogen då inte ;D


Höst


 


Nu är hösten här med härligt regnruskigt väder. :D  Det gillar vi !!!! tog en riktig långpromenad i skogen med kameran i högsta hugg.  MÅNGA svampar hittade vi även om de flesta nog tillhörde de oätliga. ;D
 
                                             Alldeles fullt av dessa väldigt ätbara Trattisar !!!!


      
                          Vi tränar på att sittmarkera Gula Kantareller och liggmarkera trattisar.  :D

              
                                                     Godaste svampen av alla !!!!!!!!!


 
                                                Ebba på span bland stock och sten.  ;D


                                             
                                               Blöt Ebba har gått genom hallonsnåren
                                                      och fått ett blad på nosen.  ;D


                                


          


          Hults Bruk 


Fredag brukar numera betyda apportering för Ebba och mig tillsammans med Gunilla och Svante. Idag åkte vi till Hults Bruk och Auroraparken.  Oj, vad länge sen vi var där, säkert ett par år och första gången för Gunilla.
Parkerade vid Yxbacken och började med att rasta hundarna och kolla terrängen. Började inne i "parken" då det blir mörkt snabbast där.

Först enkelmarkeringar till Ebba över bäcken. En med Gunilla synlig som kastare. Sedan samma nedslagsplats men Gunilla osynlig. Sist en dubbelmarkering med osynlig kastare.
MYCKET bra markeringsarbete av Ebba och bra jobb i den nya terrängen.

Svante fick tre enkelmarkeringar över bäcken. Ebba fick ligga lös bredvid mig när jag kastade, vilket är hur hon bäst klarar att hålla sig tyst och lugn när den andre jobbar.


Därefter blev det övningen med linjetag åt ena hållet varvat med markeringar åt andra. ( 4st. åt varje håll) När sista dummyn var kastad vände vi runt och tog sista linjetaget först innan sista markeringen plockades in. Bra jobb av Ebba där !!
Svante gjorde samma övning men där plockade Gunilla in den sista själv. (tror vi hade någon viltstörning inne bland träden vid sidan som båda hundarna märkte av)


Därefter var vi nöjda och avbröt för fika vid bilarna. Efter fika och lite bus samlade vi ihop oss igen. Jag ville utmana Ebbas fina markeringsarbete med ett par långa markeringar i det höga gräset i barnbacken intill.
Medan vi gick igenom och förberedde övningen skrämde vi upp en hare som skuttade iväg och försvann upp i skogen. Ebba såg den men brydde sig inte nämnvärt så vi började övningen.


Det fanns både lite kort gräs och väldigt högt gräs. Första markeringen hamnade i det höga gräset. Först gick Ebba ut för kort, därefter kom hon alldeles förlångt ut, fortsatte åt sidan och kom helt ur området. Tog in henne och skickade om men vi fick inte till det.
Gunilla kastade om och nu bad jag att den skulle landa i det lite lägre gräset men det hjälpte inte. Det blev bara tramsigt och inte bra så jag bröt övningen där.
Tänkte att vi tog oss vatten över huvudet och hade gjort en övning som var svårare än jag trodde.  Även Svante fick problem.


Efter lite taktiksnack ville jag avsluta med en enkel övning så vi ställde oss mitt emot varandra på det korta gräset vid parkeringen och kastade markeringar åt varandra växelvis som hundarna hämtade in utan problem !!!

Innan vi åkte hem ville Gunilla ändå ha en markering i det höga gräset fast på andra sidan. Jag tyckte Ebba var för trött och ville inte misslyckas igen. Men Gunilla var övertygad om att det var haren som störde tidigare och inte att markeringen i sig var för för svår.
Så vi provade och visst var det så !! Inga problem för någon av hundarna att markera i det höga gräset trots att de nu var ganska trötta.
Det blev ett bra avslut på dagens träning så därefter packade vi ihop och åkte hem.


Vhenasjön


 


Idag mötte vi upp Annelie med Grabbar för en date vid Vhenasjön. Märktes på hundarna att det var ett tag sen vi sågs senast. Mina hundar blir alltid helt tossiga när de träffar Annelie. :D
Fika och mys vid sjön men även apportering var meningen att vi skulle få till. Annelie hade dessutom med sig två dummy till mig som hon köpt med hem från Limmerhult (tackar för det). Kände jag behövde lite påfyllning bland dummysarna. Nu har jag flera olika sorter vilket känns bra.

Vi tog träningen först och busandet sen.  Tyvärr tror jag att jag hade fel inställning på kameran eller så var det regnandet som ställde till det. Urusla apporteringsbilder blev det i alla fall. :(

Ebba fick starta upp med ett par enkelmarkeringar. Den ena i kort gräs i en skogsdunge och den andra i höga gräset åt andra hållet. Kort avstånd ca 15-20 m. Sen blev det en dubbel med samma nedslagsplatser. Fin-fina markeringar och klagar väl inte på så mycket annat än greppet som, precis som vanligt, är lite löst och fibbligt. Verkar som hon helst vill hålla ute i bandet och därför flyttar den utåt medan hon springer, men vi jobbar på det så det löser sig nog så småningom.


Därefter blev det lite längre markeringar i den gräsklädda slänten ner mot sjön.  Bra stadga !!! och fina markeringar. Fick jobba in henne lite på tillbakavägen.  Kändes bra trots att hon idag var lite uppspelt och på tårna.


Sen blev det Martins tur och avslutningsvis Millie.  Millie fick samma övningar som Ebba men la även till två dolda linjetag på den gräsklädda vägen in i skogen.  Även hon lite ivrig idag men gör ett bra jobb !!!


  
                         Kunde inte låta bli att norpa en underbar bild på Millie från Annelies blogg. 
                                             Millie på väg in med ett linjetag i regnet.


  
                                             Dags för linjetag på den gräsklädda vägen.


 
                                                         Martin på väg in med ena linjetaget. 

Efter avslutat arbete drog vi oss ner till sjön för lite fika och strövtåg. Njöt för fullt och även solen tittade fram !!  Sen kunde vi inte hålla oss utan det blev lite tokigheter i vattnet för de stor. Lillkillen Theo fick mest hänga med de andra så gott han kunde ;D


 
                                 Ebba for runt så varken kameran eller Theo hann med !! ;D


 
                                                 En till tokglad så kameran inte hann med !!! :D   
                                                                 Fika dags !!


 
                                                  Soligt och skönt fick vi efter regnet.


 
                                            Martin tycker vi ska hitta på nå't kul i vattnet.


 
                                                        Upptäcksfärd högt upp på berget.


                
                                                               Sötaste Lillkillen !!!!


 
                              Nu måste det väl ändå snart vara dags för lite skoj i vattnet !?!?!?!

Jodå, jag kastade markeringar och Annelie fotade mest på bus men roligt hade vi både hundarna och mattarna. Norpade åt mig en helt underbar bild även på Ebba som Annelie tog där vid vattnet. 


   
                           Ebba på väg in med en markering, och riktigt bra grepp dessutom :D

Några härliga, roliga timmar blev det innan det var dags att vända hemåt. Två hundar sov gott när matte åkte till jobbet på kvällen.


Kurs


                  Kursen idag startade upp med 10 min. uppvärmning med fokus på ingångar och "klockan". Det är mest aktuellt om man har ingångar till vänster. Så jag och Millie som har ingång från höger jobbade istället med träapporten där vi håller på att byta från avlämning framifrån till avlämning vid sidan. Det går bättre och bättre. Fibblandet i munnen har minskat betydligt. Körde även upptag, "håll-fast" och fotgående med apporten i munnen.


Därefter blev det gruppmomenten.
 
Sitt i Grupp : Ett tramp med vä.tass. Är mest nöjd med att hon numera verkar bekväm i momentet och sitter stadigt. Vet inte tiden men det känns alltid VÄLDIGT länge när man kör hos Ingela. ;D

Platsliggning :  Vippade över på ena skinkan en gång, ett nos och flyttade ena framtassen. Men även här är jag nöjd att hon ligger stabilt. Tiden var en bra bit över tävlingsmässigt.


Efter gruppmomenten var det dags för de tre momenten Fjärren, Rutan och Apporteringen precis som förra veckan. Vi jobbade två och två framförallt för att man ska ha någon stå bakom vid Fjärren och även annat där man behövde hjälp. Evelina och jag kom ihop och körde allt tillsammans. Först rutan där vi la ut belöning åt varandra osynligt. Gjorde tre skick med Millie där alla blev bra !!

Fortsatte sedan med Fjärren där jag fortsatte träna med externbelöning. Ibland låste det sig lite men vi har fått ut bättre avstånd och fick till några riktigt bra skiften.
Evelina fick oxå traggla lite så plötsligt var det dags för fika och apporteringen hanns inte med.


Efter fika, babbel och en underbart god prinsesstårta var det dags för andra halvlek ute på plan. Nu var det Fria Följet som gällde. Vi kommenterade varandra 10 min. var. Evelina och jag körde fortfarande ihop. Millie och jag blev först ut. Millie gick riktigt bra men vi behöver jobba igång oss för att få bra flyt. Vi hade även med stegförflyttningar, vändningar på stället och långsam marsch. MYCKET nöjd förutom ett par småmissar av Matte. Trots att vi inte tränat ett endaste pass lydnad (bara en massa annat som känns roligare just nu) hemma senaste tiden sitter grunden tillräckligt bra ändå.  Däremot hade vi tappat en del i språng marsch så det får vi se till att jobba upp igen.

Kändes som ett mycket bra pass idag där Millie var alert och fokuserad !!GRATTIS !!!!


Hemma igen


 


Ja då var semestern slut och vi är hemma igen.  Skönt att åka bort några dagar men lika skönt att komma hem igen. ;D
Idag bestämde vi träff med bästa vännen Katarina och hennes Musse.  Hämtade upp dem vid lunch och åkte vidare mot Drömgruvan och Rolandssjön.
Härligt soligt väder och vi vandrade utmed sjön längst bort i andra änden.  Hittade en härlig plats att stanna på. Fikade och babblade. Hundarna busade, badade och mina tjejer fick även lite apportering.


              
                                                             Söta Lilla Musse.


 
                                             ............ blev lite tokglad i skogen. :D


 
                                                       En till som blev lite skogstokig


 
                                                  En en härlig plats att fika på.


Efter fika, bad, bus och babbel var det dags för ett par apporteringsövningar.  Lilla Musse håller inte på med sån't men vi passade på att använda Katarina som kastare.  Katarina har inte heller hållt i en dummy tidigare men hon lydde och gjorde som jag sa så det gick så bra så.  ;D
Först fick Ebba en ganska kort markering (ca 20-25m) i hög ljung men med en stor tall som referenspunkt.  Inga problem alls !!  Därefter en likadan markering och därefter ett dolt linjetag (ca 10m) rakt åt vänster utmed vattnet. 
Linjetaget hade jag lagt ut i förväg utan att hon visste om det. Först for hon iväg i full fart och höll på att springa förbi men lyssnade på min närsökssignal, slog på näsan och hittade den direkt. Nöjd !!!  Avslutade med en dubbelmarkering som inte heller ställde till några problem.
Millie fick samma övning. Plätt-Lätt sa hon om det !!!

Båda två fick även ett par vattenmarkeringar var.  Millie har liiiite svårt för stadgan i vattnet. Annars bra av båda två med fina avlämningar.


 
                                            Skönt i vattnet tyckte hundarna !!! ( i alla fall mina) 
                                                           En som INTE gillar att bada.


 
                                                   Ebba spanar ut över vattnet.
                          
                                                                  Mattes sötnos !!


 
 
                Efter några timmar var det dags att säga tack för idag och ge oss av hem igen.


Fredag 


..........och sista dagen på vår lilla minisemester. I morgon bär det av de 50 milen hemåt igen.  Solen lyser fortfarande med sin frånvaro större delen av tiden men vädret spelar mig ingen roll vi har det skönt ändå. Jag älskar ju det där med höstrusk.
Idag var det dessutom min födelsedag. Det firades inte så mycket men god tårta och några paket blev det i alla fall.


Hundarna och jag började dagen med en alldeles egen tur till skogen.  Vi plockade varken bär eller svamp utan roade oss med de småsaker som dök upp.
  
                                               Alltid lika roligt att komma till skogen  !!!


  


 
                                                 Millie hittade ett nedfallet träd att balansera på.


 
                                                   Fröken Smidig vill oxå upp  ;D


 
                                                              Titta det gick ju jättebra !!!


 
                                                       En gammal lada dök upp.


På eftermiddagen, efter fika och tårtkalas blev det en tur ner till älven och vår strand för ett sista bad i Ljusnan.
Kändes inte så inbjudande för oss tvåbenta men hundarna har varit i nästan varje dag.
Andreas gömde små tallkottar här och var i sanden som hundarna nosade upp. 
                                                        Så himla roligt att bada !!!


 
                                                Tror det luktar tallkotte här någonstans.


 
                                                     "Stopp !!!!!!!!  Här känner jag något"


  
                                                  Här verkar det finnas nå't !!!!


  
                                                 Tjohooooo, jag hittade den !!!!!!!!!!!


  
                                                     Sorry Ebba, Millie har redan hittat den.


   


                 Nu är semestern slut. Tack för den här gången. Vi återkommer säkert nästa år igen.

   
                                                          

Torsdag 


Bättre väder idag så mamma och jag tog bärhinkarna och hundarna med upp till skogen. Inte alls dumt att ha 150 m till lingonskogen.  :D  Gott om lingon och faktiskt några kantareller till middagen oxå. (har visst varit dåligt om gulingar enligt mamma)  
                                                                Nöjda med dagens skörd !!


Efter ett par timmar i skogen och lite gott fika när vi kom hem fick vi sedan strålande solsken på eftermiddagen. Då åkte kubbspelet fram.


 
                                                              Kubbspel i solskenet.


     
                                                 Kubb är URTRÅKIGT tycker Ebba !!!! ;D


 
                                           Motståndarlaget kämpar för fullt !!!!!                
                                          Ebba ger upp kubbspelandet och hittar en boll istället.


 
                                                    Bollar är roligare än kubb !!!!


 


 


Onsdag 


Idag vaknade vi till hällande regn.  Mamma skulle iväg på egna aktiviteter så jag och grabbarna packade in oss i bilen och åkte till Ljusdal för lite shopping.


    


På eftermiddagen fick vi lite uppehåll så jag och Tjejerna gick upp mot skogen och fick till lite apporteringsträning.  Brukar vara himla dålig att träna alls när vi är på semester. Det händer så mycket nytt ändå, men nu blev det i alla fall några linjetag var och några markeringar för Ebba.
Idag var Ebba den som inte hade svårt att vänta på sin tur medan Millie tyckte det var liiiite svårt att sitta still. ;D  (därför blev det ett par extra kast till Ebba som istället behövde träna på det här med greppet)


                         
                                                           Kul med dummy, sa Millie


 
                                                       Tjoho, vi tar en till !!!  :D


                                                                 
                                              Hmmmm.......när blir det min tur tro ?!?!


 
                                                         Jippiiiieeee,  äntligeeeen !!!!!!


                       
                                                 Så var dé det här med greppet !!


                       
                                                             Bättre så här ?!?!?!?   ;D


                                
                                                    Sådärja, då hann kameran nästan inte med.


Ruggiga kvällar och riktigt mörkt ute. Så på kvällarna åkte kortleken fram.  Vet inte vad spelet heter men roligt är det.  Vi hann några partier per kväll och jag tror nog jag hade de flesta vinsterna när vi summerade veckan. Men poängmässigt var det Simon som slog veckans rekord.Tisdag 


Semester då vi planerat att inte göra något alls mer än att ta det lugnt.  Vädret var inte det bästa. Regnskurar varje dag men även lite sol mellan varven. Dvs. härligt höstväder som vi gillar !!!


 


 

Vi behövde inte gå långt för att hitta på roliga saker.  Härlig trädgård,  stor vall att springa på eller försöka gräva fram sork och skogen alldeles intill.  Hundarna tyckte det var en toppensemester. ;D


 
                                                         Två som gräver efter sork.


                            

                             


                            
                                                                      Lerig liten sorkjägare.


                                 


På eftermiddagen tittade solen fram och vi tog en promenad ner till stranden för ett bad i Ljusnan (ja, inte de tvåbenta för det var alldeles för kallt men de fyrbenta kastade sig i med liv och lust)  Ebba hon blir lite smått tokig när hon kommer till en sandstrand.  Inser att vi faktiskt inte har någon strand där vi badar här hemma.


 
                                           "vår" strand. (där det inte fanns sork, bara grävare) ;D


  


 


 


 


  


  


  


 


 


                             Semester


                   


När jag vaknade vid lunch idag packade vi in oss i bilen, hämtade upp Andreas och begav oss ganska exakt 50 mil rakt norrut.  Närmare bestämt till Järvsö för en minisemester hos Kära Mor under veckan.


 Järvsö, dit jag åkte första gången för 45 år sen.  Järvsö, där mamma haft fritidshus i 37 år och bott permanent i 22 år. Nästan varje år har vi styrt kosan dit. De senaste två somrarna har det dock inte blivit av så det var kul att få till en liten semestertripp.

I år behövde jag dessutom inte köra hela sträckan själv utan det blev en del övningskörning för sonen.  Efter några stopp med hundrastning och mat under vägen var vi framme sent på kvällen i hällande regn.
Bara att snabbt packa ur, komma iordning lite och krypa till sängs.


 
                       "vårt" hus med ladan till vänster och mamma boendes i stugan till höger. 
                                                         Tjejerna har koll på läget.  ;D
Tävling              Sörsjön


 


Idag hade Ebba och jag stämt möte med Gunilla och Svante igen. En tur till Sörsjön för apportering blev det.  Vi är ju där ofta då det är så vackert med fina träningsmöjligheter. För Gunilla var det första gången.
Idag blev vi ensamma på plats. (fanns en parkerad bil men inga människor syntes till så idag slapp vi köra iväg svampplockare ;D )


Vi började med träningen direkt efter en snabbrastning av hundarna. Höll till där Lilla Retriever mästerskapet gick i augusti.  Först blev det tre enkelmarkeringar var. Ebba började.  Bra markering och stadga !!! Liiite fibblig i munnen på vägen in men bra avlämningar. Nöjd ! 
Sen fick hon sitta vid sidan av och vänta när jag kastade till Svante.  Lite skall blev det men hon höll sig ganska lugn och varvade inte igång.
Bra jobb även av Svante !!!


 


 
                                                              Tack !!


 
                                                                  En till !!!


Efter markeringarna en enkel välkänd övning.  Tre utlagda dummy 10-15 m bort på en stig. Ebba och jag i mitten och Gunilla som kastare 10-15 m åt andra hållet på stigen.  Först en markering. helt om, Linjetag, helt om, markering. osv..... Funkade bra !!

Svante samma övning. Nu fick Ebba ligga bredvid mig när jag kastade och då var hon tyst och stilla. Bra !!!


 
                                                              Svante redo för arbete.


 


 
                                                           Här kommer den !!!


                
                                                 Tack !!!


 
                                                          Här kommer en till.Nu var både jag och Gunilla nöjda och hundarna varma och badsugna. Så vi gick över till andra sidan viken för bad, fika och babbel.


 
                                                                  På spaning.


 
                                                               En till som spanar.


 


 
                                                   Ebba gillar när det blir fikadags.


 
                                                  Tigger till sig en liten, liten bit.  ;D


 
                                                                  Badkillen Svante.


 
                                                             Man blir väldigt blöt !!!!


När vi fikat klart avslutade vi dagen med ett sök i den vattenfyllda vassen.  Passade på att lägga ut 4 dummy i kanten och på berget samt två dummy ute i vassen innan vi gick tillbaka till andra sidan och skickade genom vassen från samma ställe som LRM.  Det var betydligt mer vatten idag och Ebba försökte hitta bästa vägen i det höga gräset.
Vi skickade hundarna varannan gång där Ebba började.  Hon tog den närmaste och kom snabbt in igen. Därefter Svante som plockade in den andra som oxå låg i vassen närmast.
Ebbas tur igen. Oj nu kunde Svante inte hålla sig på mitt sökkommando utan båda hundarna gav sig ut. Genom vassen och upp på andra sidan. Svante hittade en dummy och vände hem. Då vände Ebba oxå hem tomhänt.
Skickade om henne och nu blev det en rasande fart ut. (var väl orolig att Svante skulle komma igen ;D ) Kom in med en uppe från berget och fick gå ut en gång till. Nu blev det en tvekan av okänd anledning (kanske var jag otydlig och hon trodde det var Svantes tur ?!?! ) Skickade om och hennes tredje kom in. Avslutningvis hämtade Svante in det sista riktigt, riktigt snyggt och både jag och Gunilla var nöjda med hundarna.


 
                                                                      Svante.


 


Oj vad tiden går fort när man har trevligt !! Tre timmar försvann i rasande fart och det blev dags att vända hemåt.  Märktes att hundarna kände igen varandra idag och trivs tillsammans. Leker gärna när man får men jobbar bra tillsammans.


 
                                             Dags för hemfärd.  Idag åkte vi gemensam bil.Skogsträff


 


Idag hade vi en liten hundträff i skogen här hemma.  Meningen var att två småfjuppar skulle få lära känna varandra men både stora och små fick följa med.
Först fick de små komma ut och bekanta sig med varandra och även prova på att bära dummy. därefter blev det fika och lite jobb för de stora. Konstigt nog var det nästan bara de små som kom med på bild. ;D


 
                                      Tänk vad roligt det är att träffa någon i samma storlek !!!


 
                                                       MYCKET bus blev det !!!!!  :D


 


 


 


 


 


 


Som sagt MYCKET bus men oxå lite allvar och ordning och reda. Varsinn liten valpapportering blev det innan det blev vila i bilen och dags för de stora. (ja, och fika för oss tvåbenta förstås)


              
                                                              En som är redo !!!!!!!!


 
                                      Duktig kille !!!!!!! Snart redo för de stora uppgifterna !!  ;D


 
                                                       Abbe fick oxå prova på !
                          Även om han och Matte kommer att hålla på med specialsök i framtiden.....


 
                                         ........ var det roligt med dummy.


 
                                                       Duktig kille han med !!!!!!


      
                                              Kanske kan man få en smaskig belöning !!!


                
                                                               Mattes duktiga kille !!!!!!!!


För de stora blev det markeringar men även ett uppletande av bortsprungna Mattar.  Ebba skötte sig bra trots att vi var flera hundar idag och vi inte tränar speciellt ofta tillsammans med Maria och Bella.
Gjorde en enkel, välkänd övning för hennes del. När hon sen skulle leta upp Annelie ute i skogen blev hon fundersam. Visst såg hon Annelie gömd där bakom en gran, men fortsatte leta helt övertygad om att Annelie gömt en dummy där någonstans.  ;D


Millie fick dubbelmarkering med två kastare. Gäller ju att passa på när vi är flera med ute i skogen.  Liiiite klurigt blev det men uppgiften löstes.


            
                                    Roligt i skogen idag sa Millie fast det blev mycket väntan för hennes del.


 
                                       Full koll från bilen vad de stora gör !!


 
                                Inget missades. Gäller ju att se och lära allt man kan !!!


                          
                                                      Abbe kollar på lite närmre håll.


                                
                                                                    Bella och Matte Maria.RSS 2.0