Rally 3

Idag var det tredje tillfället på Rallyträningen i NORF's ridhus. Samåkning med Yvonne och Spike. Vi var där 30 minuter innan så vi började med en promenad innan det var dags att sätta igång.
 
Som vanligt en rolig bana. Vi turas om att ta med bana. Idag var det Karin som var banbyggare. Som tidigare hann vi köra banan tre gånger med lite extra träning på svårigheterna emellan. Klurigaste skylten idag tror jag var "sitt, stå, gå runt" men även "sitt framför" var lite svårt tyckte Ebba som gärna ville in i fotposition och få belöning.
 
 
Idag var även "hopp över hinder" med som ganska nära följdes av "sväng hö, sitt" som blev en extra klurighet.
Som sagt en rolig bana !!
                                         
                                                       Det här blev dagens klurigaste tror jag.
 
 
 Emellan gångerna vi körde banan tränade vi som sagt det som var svårt för dagen. För kontaktens skull blir det även annan träning emellan bl.a lite trix men även vanlig tävlingslydnad med fjärr och läggande under gång.
 
 
När vi var färdiga för idag och alla gav sig iväg stannade jag och Yvonne kvar några minuter extra och gjorde några inkallningar. Först en hund i taget medan den andre stod och prasslade med godispåsen. Det var svårt sa Ebba och sprang till Yvonne !!! ;D När det löst sig fick båda sitta kvar och vi kallade in en i taget. Sen blev det även inkallning samtidigt och inkallning där hundarna möttes. Båda två var riktigt duktiga !!!!
 
Efter både simning och rally på samma dag somnade Ebba snabbt på kvällen.
 
 
  

Frisim 2

 
 
 
Idag var det dags för vårt andra tillfälle på simmet själva. Även idag fick Millie börja. Mest bara för att jag ska ha lite bättre koll på hur mycket tid vi har kvar till Ebba.
 
Som vanligt blev Millie jätteglad att hoppa i badet.  Bara att simma på för hennes del.
Idag körde vi 8 + 9 + 8 min. med 1-2 min paus emellan.  Andra passet blev med några intensivare intervaller. Hade med en "ny" leksak idag som jag använde för att öka farten emellanåt. När det sen var dags för paus kastar jag alltid leksaken så hon får hämta den och simma till rampen. Det var bara det att den här leksaken sjönk till botten !!!! Och se då ville Millie inte alls komma upp utan leksak. Lyckades till slut locka in henne så vi kunde fiska upp leksaken med en håv. Millie ville i snabbt igen (för att kolla om leksaken fanns kvar skulle jag tro) så det blev bara en minipaus innan sista passet men hon orkade utan problem ändå. Tror minsann kondisen är tillbaka igen.
 
 
 
 
 
                       
                                                         Bläää att vänta på sin tur !! ;D
 
 
Till slut blev det även Ebbas tur. Vi började med en lina på. Idag var tanken att hon själv skulle få bestämma när hon ville simma till rampen. Vi började även utan leksak eftersom hon annars helst vill direkt till rampen och lämna den.
Väldigt svårt att få till något bra flyt i simningen och hon vill gärna försöka "klättra" på kanten för att komma till mig. Vi bröt ganska snabbt och plockade på två linor så hon inte kommer för nära kanten. Nu gick det bättre !!
 
Eftersom hon hela tiden vill till mig försökte jag hålla mig så lite som möjligt på långsidan bredvid henne. Istället stod jag på kortsidan så hon simmade rakt mot mig, så fort hon närmade sig och det var dags för vändning skyndade jag mig mot andra kortsidan och småsprang dit så hon kunde simma rakt mot mig igen. Samtidigt parerade Simon den andra linan från andra sidan så vi fick till bra vändningar. Puh, jobbigt träningspass för Matte det där !! ;D
 
 
Hon ville ganska ofta till rampen så det blev många korta pass men så fort hon är uppe på rampen vill hon i igen så det blev även många korta pausar. Ett par gånger tog vi lite längre paus tillsammans så hon fick varva ner lite.
Särskilt bra går det inte ännu men till nästa gång har vi lite nya tankar och idéer så till slut ska vi säkert få i ordning på Ebbas simning oxå.

Sökträning

 
 
 
 
Prat om snö och vinter på gång och andra aktiviteter under veckan gjorde att det blev "måndagsträning" den här veckan. Gäller att passa på så länge vädret tillåter.
Då jag inte var riktigt nöjd med senaste sökträningen ville jag helst inte avsluta så innan träningssäsongen är över, så planeringen idag var sök för Ebba och Theo. Millie och Martin skulle få lite markeringar sen faller mörkret fort så man hinner inte så mycket mer.
 
 
Hamnade någonstans i skogen utmed gamla Stockholmsvägen med fin terräng. Vi startade med att Ebba och Theo fick följa med och titta på när söket lades ut.  3 dummy långt ut i en ruta som var ca 20m i framkant, ca 30m i bakkant och ca 50-60m djup. En dummy i vardera yttre hörnen och en lite mer på mitten lite närmre.
Dagens fokus var att hålla sig i rutan och jobba ut på djupet.
 
Medan söket "låg till sig" lite tog vi en uppvärmningspromenad med alla hundarna mitt ut i terrängen. Superbra för Millies tass att trampa på i den mjuka mossan
 
Theo blev först ut på söket och gjorde ett toppenjobb !! Därefter var det Ebbas tur. Hon hade suttit och laddat en del i bilen och var lite uppskruvad men jobbade bra. Ganska frisk motvind lite från sidan. Ebba tog vänstersidan rakt ut på djupet direkt och fick därmed hela rutan i vind. Apporten i yttre vänstra hörnet kom snabbt in. Därefter den på mitten. Skickade även på den sista. Bra jobb även här och det kändes väldigt bra att avsluta där.
 
Millie och Martin fick komma ut innan det var dags för fika. För deras del blev det markeringar med fokus på stadga och förflyttningar. Även en dubbel innan vi avslutade med ett linjetag. Bra markeringsjobb och stadga så jag kan inte vara annat än nöjd.
Efter fikat fick Theo och Ebba komma ut en sväng till för ungefär samma jobb som Millie och Martin fick, men nu började det nästan mörkna så vi kortade ner det hela lite. Bra markeringar och stadga i alla fall så nu blir det lite paus i apporteringsträningen. På lördag börjar vi kurs i jaktlydnad och kommer lägga mest tonvikt på det även på träningen här hemma framöver.

Drömgruvan

 
 
 
Idag hade vi planerat träning här hemma i Gårdeby men det visade sig vara älgjakt på gång. :( Så det blev att tänka om lite hastigt och lustigt. Bestämde oss för att åka till Drömgruvan. Bra träningsmark och länge sen vi var där.
Vi blev 4 stycken och 8 hundar (men två var förpassade till bilen större delen av tiden pga löp) Som vanligt startade vi upp med en kort promenad och därefter lite gemensam "lydnad" med lite kontaktövningar, inkallningar och stadgeträning. Nu blev det kanske inte så gemensamt men alla körde samtidgt så hundarna fick störning av varandra. Vi kastade även några dummysar kors och tvärs mellan oss som bara Mattarna fick hämta. Det klarade Ebba bra trots att det var jag som kastade och hon fick sitta en bit ifrån och vänta.
 
Sen blev det liiiite för mycket när Annelie gjorde en inkallning med Theo. Ebba hade ju väntat hur länge som helst på att få hälsa på Annelie så hon kom på direkten, helt säker på att hon hette Theo just då !!!! ;D
 
 
Därefter fick alla hundar vänta i bilen medan vi snackade ihop oss om upplägget.  Inga direkta svåra övningar utan mer fokus på stadga, vara okopplad och jobba tillsammans med andra hundar. Bra tillfälle när vi var flera, med en kastare kunde vi köra tre stycken samtidigt.
 
 
 
 
 
Först ut blev Millie, Spike och Theo. Vi började med att lägga ut tre dummy som senare skulle användas till linjetag innan vi började ute på kalhygget med varsinn enkelmarkering med dolt nedslag bakom en stock. Alla hundarna cirklade runt lite innan dummyn hittades. Vet inte om det var dåligt med vittring nere i svackan och med frost ute. Alla löste i alla fall uppgiften bra !!!
Därefter la Thina kvar tre dummy och gick sedan upp på en kulle där de fick ytterligare varsinn enkelmarkering innan vi skickade till de kvarlagda dummyna vid första markeringen. 
 
                    
 
 
Tyckte Millie skötte sig bra. Någon gång fick Thina plocka upp dummyn när Millie hade lite bråttom och inte riktigt kunde vänta på kommando från matte. ;)
Lite svårt med linjetaget oxå då hon fastnade lite på nedslagsplatsen för den andra markeringen men det löste sig bra till slut. :D
 
 
Därefter transporterade vi oss till de utlagda linjetagen. Kanske lite för lätta men jag backade och valde att ha lite längre avstånd.
 
Avslutningsvis transporterade vi oss till den lilla grusvägen för några lite längre enkelmarkeringar med fokus på stadga och passivitet.  Är så himla nöjd med Millie även om hon har lite bråttom ibland. ;)
 
 
                
 
 
Sen var det Ebba och Martins tur att få komma ut. De fick exakt samma övningar som de andra och jag tycker Ebba skötte både stadgan, passiviteten och fotgående helt godkänt.
Nu var det hög tid för lite vila för hundarna och fikapaus för Mattarna !!! ;D
 
 
 
                                                                 Ut på linjetag.........
 
 
 
 
 
Som vanligt blev det även ett pass efter fikat. Återigen var det Millie, Spike och Theo som blev först ut. Den här gången började vi på den lilla grusvägen med en "vända-om-övning". 1 enkelmarkering, helt om, 1 enkelmarkering, helt om, hämta första markeringen, helt om, hämta andra markeringen. Bra stadga och duktiga hundar gav inga problem !!!!
 
Andra "passet" avslutades med ett par hörselmarkeringar bakom kullen. Här blev det lite störning av en massa bilar som passerade, en jakthund som var ute på drev på avstånd och jägare som kom och frågade efter hunden, men jag tror mest det var Mattarna som stördes för hundarna verkade inte bry sig.
 
 
                 
 
 
Ebba fick köra andra passet tillsammans med Leva. Det blev stadgeträning där Annelie kastade dummysar åt alla håll. Ett par fick man hämta och några hämtade Annelie själv.
Pga av ett missförstånd drog Ebba iväg på en av Levas apporter och snodde den framför näsan på henne, men vi gjorde om så det blev rätt.
Vi skippade "vända om-övningen" men Ebba fick göra hörselmarkeringen som funkade bra.
 
 
 
 
 
                                Lite rolig bild.......Ebba hämtar en markering så barren flyger !!!! ;D
 
En riktigt härlig dag i strålande sol med duktiga hundar då man har den där sköna känslan av att allt gått bra !!!!
 
 
 
 
 
 

Frisim 1

 
 
 
Idag var det dags för vårt första frisim där vi skulle klara oss alldeles själva. Simon är med och hjälper mig tack och lov för vi har inte riktigt fått rutin på allt ännu. :D
 
Upplägget blev att Millie fick simma först.  Hon hade ju uppehåll sist och har inte simmat på två veckor så tanken var att köra 7 + 7 + 7 min som senast.
Hon blev sååååå himla glad att få bada igen !!! Hon simmade på för fullt och jag behövde inte göra ett dugg. Bestämde att öka på tiden lite när hon var så på hugget. Det blev 8 + 8 + 8 min med kort paus emellan.
 
 
 
                                               Sååå skönt att få simma igen !!!
 
 
 
                                     Vänstersvängarna går numera som på räls utan hjälp
                                                och det blir inte fel en ända gång !!
 
 
Andra "passet" eggade jag på lite extra så hon fick ta i ordentligt !! Sen avslutade vi med sista "passet" i lugnt takt då hon bara fick njuta. Herregud vad hon älskar detta att simma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
 
                                           Paus på rampen för gladaste Tjejen !!!!!!!! ;D
 
 
 
 
                                                          Varvar ner och bara har det skönt !!
 
 
 
                                                   När blir det min tur tro ?!?!?!?
 
 
När Millie var stretchad och klar hade vi en hel timme kvar till Ebba. Kändes skönt att inte behöva stressa.
Nu är ju Ebba inte alls lika bekväm med här att simma som Millie.
Hon är väldigt skeptisk och undrande till vad det hela går ut på egentligen. Inga problem alls att gå i vattnet. Det gör hon mer än gärna men sen verkar hon inte riktigt ha förstått att uppgiften bara är att simma fram och tillbaka, igen och igen och igen.
 
Hade med två egna leksaker. Vi började med ett flexikoppel och att hon fick ha en leksak i munnen medan jag använde den andra att locka med. Det gick skapligt bra och vi körde 4 min innan vi tog paus på rampen en stund.
Andra "passet" däremot gick inte alls lika bra. Vändningarna började strula och då ville hon till mig och började försöka klättra på kanten. Fick lite trassel på flexikopplet och tog in henne vid bassängkanten för lite vila och att trassla ut allt. Det här passet blev bara 2 min.
 
Bestämde att vi skulle köra med två linor för att försöka få lite flyt och förhindra att det strulade.  Nu funkade det mycket bättre och sista "passet" blev 5 min där vi fick lite rytm i det hela innan vi avslutade för idag.
Trots regnbyxor var jag totalt genomsur så till nästa vecka får det väl bli hel regnmundering på !! ;D
Men träning ger färdighet och nästa vecka provar vi lite nya strategier så ska vi nog få till det.
 
Simon försökte fota lite även på Ebba men jag behövde hjälp nästan hela tiden så kameran fick vi lägga åt sidan. Timmen vi hade kvar till Ebba försvann i nafs så innan hon var torkad, stretchad och klar blev det lite stressigt på slutet när jag skulle hinna städa. Skönt att Simon kunde ta på täcken och gå ut iväg med hundarna under tiden
 
 
 
                         Inte lätt att förstå sig på det här med att simma tycker Ebba..........
 
 
 
                           ......... med leksak i munnen drar hon sig gärna till rampen.
                                    Här är det dock dags för paus och sen åkte 2 linor på.

Onsdagsträning

Så var det onsdag igen och dags för lite träning mitt i veckan. :D Blev en sväng till Sörsjön tillsammans med Annelie och grabbarna. Länge sen vi var där nu och sen hade vi en tanke att vi nog skulle hinna med att ta upp Annelies båt. Borde vi ju ha räknat ut att träningen skulle ta all tid och sen var det snart mörkt. ;)
 
Sök och stadga stod på planeringen. Uppvärmningspromenad först som vanligt därefter la jag ut ett sök medan Annelie och Theo tittade på.
Idag blev det smalt (ca 20m) och lite djupare (ca 50-60m) Tre apporter utlagda. En ganska nära i vänsterkanten, en mer i mitten till höger och en längst ut.
Utan att vi tänkte på det hade man sjön ganska nära bakom sig när man skickade, vilket visade sig bli en liten störning när det var dags att jobba.
 
Theo körde söket först och skötte sig kanonbra !!! Därefter dök Ancki upp och gjorde oss sällskap innan det var Ebbas tur på söket.
Ebba fick samma apporter som Theo men jag la till ytterligare 1 apport nästan längst ut i högerkant, samt att jag la ut en dummy som linjetag åt andra hållet.
 
 
Trots att rutan var välvallad och Theo jobbat där innan var Ebba ganska ofokuserad och hade väldigt svårt att hålla sig inom området. Gång på gång var hon långt ut till höger och gjorde en stor lov ända ner till sjön. Första gången sprang hon dessutom på det utlagda linjetaget och plockade med sig det in.
Plockade bort linjetaget och lät henne plocka in 3 st på söket innan jag hämtade den sista själv. Blev en hel del att klura på där för så här brukar hon definitivt inte bete sig på sök.
 
Skönt att ha några att bolla idéer med !!! Nästa gång blir det nytt upplägg.
 
 
Så småningom blev det Millies tur (när vi fått i oss lite fika)  Tränade vidare på stadgan. Två kastare ute. Först fick vi göra om några gånger eftersom Fröken var lite lätt i rumpan. ;D Visserligen är hon lättstoppad redan efter första galoppsprånget men minsta antyda att lätta på baken innan Matte gett kommando resulterade i att vi gjorde om och se sen funkade det kanonbra !!!!!!!!! avslutade med en dubbelmarkering och jag är supernöjd med min Lilla Iller !!!
 
 
Även Ebba fick komma ut och träna stadgan. Lite upp i varv men klarade att hålla ihop. Gjorde om en gång först då rumpan lyfte lite men sen satt hon hur stadigt som helst. Däremot kom det lite små små pip precis i starten så det får vi klura på vidare på.
Blev ett sån't där träningspass när man känner sig riktigt nöjd när man åker hem !!!!!!!!!!!!!!! Glömde t.o.m. plocka ut kameran från bilen. ;D
 
 

Träningsjaktprov

Idag har jag varit på träningsjaktprov men bara som funtionär. :D Redan klockan 05.00 ringde klockan. Inte riktigt min tid på dygnet en lördagmorgon men det var bara att ge sig upp.
Skönt i alla fall att slippa packa matsäck och massa annat. Bara att klä sig varmt och torrt och ge sig iväg. Hundarna fick tillbringa dagen tillsammans med Lillhusse och ingen var särskilt intresserad att följa med så där tidigt på morgonen, speciellt inte när träningsväskan inte var med. (de är lika morgontrötta som sin Matte)
 
Halv sju mötte jag upp Annelie och Gunilla i Norsholm sen var vi på väg mot Borensberg.  Mörkt och regnruskigt när vi kom fram men det var bara att sätta igång med förberedelserna. Jag fick till uppgift att ha hand om söket.
 
Så småningom började de startande och lite publik strömma till. 10 hundar kom till start varav 6 golden, 2 labbar, 1 flat och 1 tollare.
 
Provet började med en "demohund". Det var Tomas med Alice som visade hur ett prov går till för de som aldrig titta eller startat på prov tidigare.
 
Först var det två enkelmarkeringar med skott. En kråka och en duva. Föraren skickade själv när han ville bara markeringen landat och domaren kunde höra kommandot.
Därefter kom  söket. Ett ganska smalt men djupt sök. 5 vilt ute. 1 kanin, 1 trut, 1 fasan, 1 rqpphöna och allra längst ut 1 kråka. När tre vilt hämtats in avbröts söket för en dirigering på en and i motsatt riktning innan de två sista på söket skulle in.
 
Efter söket var det en lååång transport till vattnet där det var en ganska lång markering med en and. Först skulle hunden igenom lite vass innan den kom ut på blankvatten.
Efter vattenmarkeringen gick man upp till startplatsen och fick den öppna kritiken innan provet avslutades med passivitet vid nästa hunds första markeringar.
 
Jag tittade aldrig på nere vid vattnet utan när jag lagt ut mitt sök gick jag upp till samlingsplatsen och lyssnade på den öppna kritiken sen följde jag med och tittade på de två enkelmarkeringarna och söket innan jag gick upp till starten igen. Det blev en hel del metrar gångna under dagen !!! ;D
 
Trots regn och rusk hade vi en riktig kanon dag. Sååååå himla roligt, lärorikt och intressant det är att vara funktionär !!!!!!!!!!!!!! Roligt att se 10 olika hundar utföra samma prov och se hur de löser uppgifterna. 
Jag kollade även mycket på förarna och deras handling. 
 
MASSOR med tankar och idéer fick man under dagen och man blev verkligen träningssugen som bara den.

Simning

Idag var det dags för Norsholm och simträning igen.  Bara Ebba som fick följa med idag. Sista träningen med Lotta innan vi ska klara oss själva i fortsättningen.
Det kommer säkert gå bra men nervös är jag hur vi ska få till det.
 
Idag gick det i alla fall bättre än sist. Ebba gillar ju att simma men har inte riktigt kommit på att det faktiskt är just bara det vi ska göra, simma. Hon skulle nog helst vilja ha lite olika övningar eller att vi apporterade för hon har liksom inte riktigt kläm på att man bara ska simma fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka. 
 
Hon simmar bäst med en leksak i munnen men samtidigt vill hon då gärna simma till rampen för att lämna av den och sen få hoppa i igen.
Vi provade lite olika idéer Lotta hade och jag kommer nog börja med att ha två leksaker, en som hon får ha i munnen och en som jag kastar i vattnet dit hon ska simma. Det funkade jättebra idag och vi fick t.o.m. till fina vändningar åt rätt håll. Så småningom när hon förstått uppgiften tror Lotta att det nog kan funka att jag står vid kortsidan och kastar en leksak som hon får simma och hämta och sen komma tillbaka med till mig, om hon nu kommer vilja lämna av i vattnet.
Men än så länge kör vi med en lina på och två leksaker i vattnet.  Idag körde vi tre pass på 3 + 3 + 4 min.
 
Nästa vecka kör vi på riktigt alldeles själva och hoppas det går bra !!!!

Torsdagsträning

 
 
 
 
Eftersom jag var upptagen igår och ledig resten av veckan blev onsdagsträning till torsdagsträning istället ;D
 
Vid 14.00 träffades Annelie och jag uppe vid Klinga. Lite nya saker stod på programmet, eller för våran del var det nog att damma av lite gamla saker som kommit i skymundan ett tag.
Hursomhelst var det fokus på stadga och även sökträning som vi inte gör särskilt ofta.
 
Allra först började vi med en uppvärmningspromenad i koppel på ca 20 min. Så viktig för alla hundar men har lagts till i träningen numera tack vare Millies rehab. Millie kommer alltid vara tvungen att göra detta för att kunna vara med med sin tass men det ger samtidigt så mycket andra nyttiga saker så vi borde egentligen börjat med det för länge sen.
 
När alla var uppvärmda och redo blev Millie först ut. (första passet blev det en och en för hundarna så vi kunde hjälpa varandra) Vi gick över på andra sidan vägen. Vi körde längst ner där terrängen var bäst för Millie.
 
Annelie var kastare och stod på samma ställe hela tiden. Det blev enkelmarkeringar medan Millie och jag rörde oss i en solfjäder runt Annelie. 
Idag skulle det vara stadga, stadga, stadga helt utan "luring" eller annan hjälp. Annelie kastade nära sig och plockade upp dummyn om det blev knallning.  Millie är ganska taggad nu när hon börjat få vara med på träningen så hon darrar av förväntan.
 
 
Ärligt talat var jag helt övertygad om att hon skulle dra direkt på första markeringen. Hon är ju så glad att få vara med så det gärna blir lite fort och fel och kan bäst själv. ;D Men inte då !!! Hon satt fint kvar medan jag sakta räknade högt till 5 och sedan skickade på ett jaa!! Tanken att räkna högt var dels att hon inte skulle dra iväg bara hon hörde min röst och dels att Annelie skulle höra så hon visste om hon behövde plocka upp dummyn.
 
Vi flyttade oss lite och nytt kast men nu blev det för lätt i rumpan och Annelie fick snabbt plocka upp. Hejdade henne även med rösten och då vänder hon tillbaka direkt. Blev ett par kast där vi fick göra om annars gick det över förväntan. Sista kastet gjorde Annelie lite extra retsamt med att purra och låta dummyn försvinna in bland ormbunkarna men Millie fixade det galant.  MYCKET nöjd !!! Hon kan ju det här egentligen ALLT hänger på att jag "släpper igenom" slarv alltför ofta, men nu får Matten skärpa till sig och sluta med det.
 
 
Ebba fick exakt samma övning. Hon har redan från början en bättre stadga och där kan det istället bli att hon sitter kvar på kommandot så jag fick trycka till med ett lite kraftigare jaa!!!! när jag skickade.  MYCKET nöjd även med henne och det hela hänger enbart på handlingen !!!!!!!
 
 
När alla hundar var klara blev det fika förstås. Så himla nyttigt och roligt att sitta ner och diskutera, klura och fundera hur övningarna gått.
 
Efter fikat blev det mer jobb för hundarna. Redan innan första övningen hade vi varit och lagt ut ett sök på andra sidan vägen. En "ruta" som var 40 m bred och ca 50 m djup. 7 dummy utlagda och nu fick hundarna komma ut två och två. Theo och Millie i första par.
 
Millie fick ligga och titta på medan jag hjälpte Theo och Annelie i starten. Det här är nytt för honom men kommer bli bra. Blir ju lite att klura på när det är nya saker, jätteroligt tycker jag. Dessutom tänker man till lite extra hur man själv och ens egna hundar gör.
Millie har inga problem att jobba längst ut utom synhåll från mig och hämtade in dummys därute. Däremot "fastnade" hon ett tag i framkanten. När hon inget hittade där såg hon lite undrande ut om vi kanske skulle hitta på nå't annat kul eller rent av bjuda på en godis ;D Jag varken sa eller gjorde något och då jobbar hon sig ut igen på egen hand.
 
 
Sen körde Martin och Ebba ihop. De är ju vana båda två så vi valde att skicka varannan gång så fick jag samtidigt lite nyttig passivitet när Martin var ute. Ebba hämtade fyra och Martin tre. Sista var den längst ut i vänstra hörnet. Bra jobbat av båda två !!!!!!!
Blev ett himla bra pass idag som tog ganska många timmar. Tror vi hade extra mycket att prata om och klura på men det är ju det roligaste av allt med träningen !!!!
 
 
 
 
 
 

Rally

                                         
 
 
Nu har hösten rallylydnad satt igång i Norf's ridhus !!!  Ja eller egentligen började vi för två veckor sedan men tror inte jag fick med det i bloggen.
Idag var det i alla fall dags för andra tillfället.  Ett helt gäng var det som ville vara med och träna när bästa Linda ordnade och fixade så bra att vi kan vara inomhus.  Guld värt Linda !!!!!!! 
 
Nu blir ett litet ridhus väldigt trångt för över 20 personer och ännu flera hundar, men bästa Linda fixade även det !!!! Nu är vi uppdelade i 3 grupper. "Tävlingsgruppen" (med de som tävlar och börjat komma upp i de högsta klasserna) tränar 1½ timme på ojämna onsdagar. "nybörjargruperna" (två st) delar på 1½ timme jämna onsdagar där första gruppen bygger banan mella 18-18.30 och sedan kör första halvtimmen mellan 18.30-19. Därefter kommer andra gruppen (där jag är med ) och kör andra halvtimmen 19-19,30 samt plockar undan banan.
 
Då blev vi 6-7 st i varje grupp vilket är helt perfekt. En halv timme är alldeles lagom då man orkar hålla fokus och blir samtidigt effektiv.
På den tiden hinner man gott och väl köra en kort uppvärmning, (förutom den promenad och uppvärmning man hinner ute innan man börjar) köra banan, punktträna några av momenten, köra banan igen och ställa lite frågor till varandra om man undrar nå't.  3 gånger brukar man hinna köra igenom banan och det räcker gott och väl.
Ja det hörs kanske att jag är mer än nöjd med upplägget !!!! :D
 
 
Förra tillfället var vi lite ringrostiga både Ebba och jag (trots att det var jag som byggt banan ;D) men idag tyckte jag att vi fick bättre flyt och hade bra koll på momenten. Märker att det mest hänger på att Matte är ordentligt fokuserad och tydlig !!!
Här är de skyltar som var med på dagens bana :
 
                                    
 
 
                                   
 
 
                                   
 
 
                                   
 
 
                                   
 
 
                                     
 
 
                                     
 
 
                                       
 
 
                                          
 
 
                                        
 
 
                                         
 
 
                                          
 
 
                                           
 
 
 

Svamp

 
 
 
 
 
Soligt och fint väder en liten stund idag och inga jägare i sikte !!!! :D  Så jag och tjejerna drog till skogen när vi vaknade för att förbereda morgondagens middag, trattkantarellsoppa. ;D
 
Ibland tänker jag att det är lite konstigt att det finns så gott om en svamp som är så god. Annars brukar det bara vara de okända / oätliga som finns i mängder. I mängder fanns i alla fall även trattisarna idag !!! 
Nu har jag varken tid, lust eller ork att ta hand om en himla massa på en gång. Det behövs ju inte heller när man bor alldeles intill skogen. Bara att gå ut och plocka det som behövs för dagen, passar mig perfekt ! :D
 
 
 
                                            I morgon blir det trattkantarellsoppa !!!! Mums !!!!
 
 
 
           Blir nog något gott av dessa oxå till helgen. Varma mackor på fredagkväll skulle sitta fint !!!
 
 
 
                                   .............. men idag puttrade rotmos i grytan !!!! ;D
 
 
 

Marieborg

              
 
 
Idag var det dags för träning, som vanligt på lördagar. Valet föll på fårhagen vid Marieborg. Gott om plats, bra terräng och garanterat jägarfritt. ;D
Ingen direkt planering hade vi med idag. Mest markeringar, några linjetag och gärna ett sök.
 
 
Först startade vi upp med en uppvärmningsrunda runt Marieborg. En mysig slinga som vi inte gått tidigare. Känns som det blir ganska bra upplägg nu när vi har anvisningar från Rehab att följa.
Tllbaka vid bilarna dök Ancki upp och hade idag med sig Agnes och Wiktor.
 
 
Millie och Theo fick starta upp dagen.För Millies del hade jag tänkt ut en övning som i teorin kändes bra om än lite klurig.  En dubbelmarkering, ta den andra markeringen först och därefter samma målplatser men nu ett dolt linjetag och en störningsmarkering där linjetaget skulle hämtas först.  Blev mest pannkaka av hela övningen då Millie låste sig helt på störningsmarkeringen. Här kunde jag tänkt igenom övningen bättre och gjort ett annat upplägg !!! Men vi fick ihop det till slut och gjorde sen om den senare delen på ett bättre sätt.
 
 
               
 
 
Lite för bråttom och lite väl mycket "kan själv" gjorde väl inte saken bättre, men hon är så attans glad att få vara med på träning igen så det gör mig inget. Jag är bara såååå glad att hon är återställd i sin tass. Det är några veckor sedan hon blev friskförklarad och vi börjar mer och mer komma tillbaka till vår tidigare vardag.
 
 
          
                                                     Taggad till tusen med örat på svaj !!! ;D
 
 
                             
                                                          Tjoho vad roligt det är !!!
 
 
 
                                 Lite sällskap som störning men dummyn ska till Matte !!
 
 
Därefter vila och hundbyte innan det var Ebba och Martins tur.  Ebba fick börja med en lång markering med dolt nedslag, samma som Theo gjort innan.  Inga problem mer än att hon är lite för het och tycker det där med stadga är överreklamerat om ni frågar henne.
 
 
       
 
 
 
Blev ytterligare några markeringer bl.a. med nedslagsplats bakom en kulle.  Kunde heller inte låta bli att köra några markeringar över en stor stock. Först tyckte Ebba det var helt onödigt att slösa energi på att hoppa men sen löste vi det med !!! :D
 
 
 
        
              Har Lotta på Rehab sagt att vi ska tänja och sträcka på bakbenen så lyder vi direkt !!!!
 
 
               
 
 
       
                                         tror jag smite vid sidan på vägen tillbaka !! ;D
 
 
   
                                               ............ men vi löste det med.
 
 
När alla hundar var klara behövdes det fika för oss två-benta !!!!!!!!!!!!!!!  Som vanligt var det dags för ett pass till efter fikat och nu var det dags för sökträning. 
Återigen fick Millie och Theo köra ihop. Vi lade ut ett sök på 7 dummy innan vi hämtade hundarna. 
Inga problem för Millie som fick hämta in 4 stycken. De 3 som fanns kvar blev till Thoe som gjorde sitt allra första försök någonsin. Superbra jobbat !!!!!!
 
 
Ebba fick komma ut tillsammans med Wiktor. Återigen var dummyna utlagda i förväg, 6 st den här gången.
Ebba hämtade i 2 Därefter en till Wiktor innan Ebba fick hitta två till.  Den sista hämtade jag själv.
 
 
Bra jobb av Ebba på söket och jag känner mig supernöjd med dagens träning även om det egentligen inte innhöll några direkta nyheter
 
 
 
     
 
 
 
            Fast egentligen vore det lättare om ingen annan var med så slapp man vänta på sin tur.

Uppkörning

 
 
 
 
Idag var det dags för "uppkörning" för att få vårt simkörkort.
 
 
 
Men idag hade jag bokat dubbeltid för att få en genomgång av Ebba oxå, så först blev det hennes tur. :D  Sedan Millie började på Rehab har även Ebba fått samma stretching och massage här hemma. Tycker då att hon känts "stel" i bakbenen. Jag har även ibland fått kommentarer av andra att hon har ett kort steg där bak.
 
Därför ville jag nu få en ordentlig koll innan vi kör igång frisimmet över vintern.  Mycket riktigt har hon ett kort steg och är stel/kort i den bakre lårmuskeln. Däremot trodde inte Lotta att det berodde på att hon har ont eller att något är fel utan mer att hon har ett sån't rörelsemönster som sedan blir lite av en ond cirkel där hon blir bekväm och inte sträcker ut ordentligt.
 
Vi fick med en del övningar hem att jobba med.
 
Därefter var det dags att hoppa i bassängen. De senaste två gångerna har Ebba varit med och tittat på för att miljöträna medan Millie simmat men nu var det dags att prova på riktigt för Ebba.
 
 
 
 
 
Ebba och Millie är två HELT OLIKA hundar så jag hade inte förväntat mig att det skulle gå lika smidigt med Ebba. Hon simmar och badar ju gärna men det här med bassäng kände hon sig inte riktigt bekväm med.
 
Lotta som alltid är positivt tyckte inte alls det gick så tokigt för att vara första gången. Jag tycket väl som så, att det var en väldans tur att vi inte simmade utan personal !!! ;D
 
 
 
                                              Simmar på med dubbla linor till att börja med.
 
 
 
                       Det där med svängarna var inte lätt, varken för två eller fyr-benta !!!! ;D
 
 
 
                                                      Liten paus på rampen..........
 
 
Idag körde vi flera korta pass med paus emellan uppe på rampen.  Simtiden blev 1½ + 2 + 2 + 1½ min.  Efter två simningar provade vi att hon fick simma med en leksak i munnen. Det blev sämre kontakt med mig och mer dragning till rampen men istället fick vi lugnare simning och bättre vändningar. Vi kunde oxå ta bort den ena linan så det kändes ändå som resultatet blev bättre. Känns rätt bra att jag bokat att ha med Lotta nästa gång oxå. ;D
 
 
 
                              Med badankan i munnen och en lina gick det mycket bättre !!! :D
 
 
När Ebba var duschad, torkad och stretchad var det dags för Millie och våran uppkörning.  Vi skötte allt själva och det var inga problem alls. Både Millie och Matte fick godkänt !!! ;D
 
Millie är som sagt en HELT ANNAN hund !!! Idag var det hennes 8:e gång i bassängen och hon simmar på alldeles själv fram och tillbaka. Det räcker att jag går bredvid och säger att hon är duktig. :D
Idag simmade hon 7 + 7 + 7 min.
Nu blir det lite vila för hennes del. Nästa vecka är det bara Ebba som ska simma men sen drar vi igång frisimmet och då får vi klara oss själva !!!
 
 

Höst

 
 
 
 
Idag börjar älgjakten och då törs fasen ge sig ut bland skjutglada Gubbar !!!!  Istället drog vi till bästa vännerna och gick en riktig långpromenad på vandringslederna runt Strömsfors.
 
 
 
                                       Inga skjutglada Gubbar så långt ögat når här inte !! ;D
 
 
 
           MYCKET godis (läs leverpastej) blir det när Katarina är med, till hundarnas förtjusning !!!! :D
 
 
 
                                                                   Sötaste Musse !!!!
 
 
 

Solberga

      
 
 
Ebba och jag har tillbringat helgen i Gryts skärgård. Närmare bestämt Solberga som verkligen gjorde skäl för namnet, strålande sol hela helgen !!!!!
 
 
Vi var inbjudna av Gunilla med Svante och Älva till deras sommarstuga. 5 tjejer / tanter och 6 hundar + en valp för att träna hund, äta god mat, umgås och ha det trevligt.
Samlades kl 11.00 på lördagen och drog igång träningen ganska omgående.  Första passet blev en slinga i skogen med olika "stationer".
Vi delade upp oss och körde hundarna två och två i par. Vi körde ihop med Thorsten och Angelica.
 
Mycket fotgående, vilket var bra träning för oss. Annars inga komplicerade övningar Ebba och jag har mest fokuserat på att fungera i lite större grupp och nya hundar under helgen.
Tyckte nog Ebba var lite väl uppvarvad men löste sina uppgifter även om hon inte markerade något vidare inne i skogen.
 
 
 
 
 
När alla hundar var klara bjöd Gunilla på en jättegod gulaschsoppa och kaffe på maten ( ja för min del blev det självklart thé på maten) innan vi drog igång eftermiddagspasset.
 
Nu var det fält på planeringen. Vi bestämde oss för att köra hundarna tre och tre i en walk up. Vi hamnade tillsammans med Thorsten och Lilla Älva som bara skulle gå med och titta på så de andra två fick jobba desto mer. Det blev markeringar upp mot skogen och ut på gräset över ett diken åt andra hållet. Avslutningsvis linjetag tillbaka mot startpunkten.
Nu hade Ebba coolat ner, lite grann i alla fall, och jag är mycket nöjd med vår insats. Inga problem alls att markera nu även om stadgan kanske var lite si och så. ;D
Här fick vi även extra störning i form av att ett par andra sommargäster ville komma och vara publik men det brydde sig Ebba inte dugg om.
 
 
 
                                                     På "linje" med Lilla Älva i mitten.
 
 
 
                                          Redo för en markering med vår publik i bakgrunden.
 
 
 
                                                            Upptag och vändning i ett............
 
 
 
 
 
När vi var klara blev det promenad innan mörkret kom. Theo behövde ett bad så Annelie och jag valde att gå ner till vattnet och titta på solnedgången över Valdemarsviken, så vackert !!!!!  Jättekul, sa hundarna och tittade inte ett dugg på den vackra solen utan sprang som tokar på klipporna vid vattnet !!!!
 
 
 
 
 
 
                                                     Skönt med ett svalkande bad !!
 
 
Tillbaka vid huset igen började det mörkna. Medan Gunilla fixade med middagen Packade Annelie och jag upp oss i Lill-stugan där vi skulle campera ihop under natten. När hundarna fått kvällsmat och vi kommit iordning fick de gå och lägga sig medan Annelie och jag gick över till Storstugan.
Kvällen tillbringades sedan med en MASSA babbel, vin, snacks i trevligt sällskap. 
 
Kändes riktigt skönt att vi hade vårt egna Kryp-in så hundarna kundr koppla av under natten. Tror vi sov riktigt gott allihop hela natten.
 
 
 
 
 
Nästa dag körde vi igång träningen direkt efter frukosten.  Även idag blev det fält och tre hundar i taget, men nu satte vi upp "vita Pinnar" där det blev markeringar och linjetag med olika variationer.
 
Idag var Ebba lite tröttare och stressade upp sig lite väl mycket på vägen ner till fältet. Gjorde några lätta övningar med markeringar. Bra markeringsjobb !!! .....men lite svårt att komma in då det var tvunget att hoppa över ett dike med väldigt många roliga sorkhål 
 
 
En riktig toppenbhelg har vi haft och vi var ganska trötta när vi vände hemåt !!! Tusen Tack Gunilla för att vi fick komma !!!!!!!!!!!!!!!!
Trots det superfina vädret var tyvärr inte kameran samarbetsvillig !! :(  Av 358 st. bilder blev det inte många som gick att använda tyvärr !!!  Avslutar i alla fall med en del av mina favoriter.
 
 
                                   
                                                  Klara och tydliga instruktioner........
 
 
 
                                                                         Thorsten !!!!!
 
 
 
                                                            Svante.
 
 
 
                                                                            Astrid
 
 
 
 
                   
 
                       
                                                         Svante väntar på ut tecken !!!!
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
    
                                                           Stina !!!
 
 
 
 
 
   

RSS 2.0