Påsk

 
 
 
Även om jag jobbat torsdag och söndagnatt har vi haft en skön solig påskhelg !!! :D  Andreas har varit hemma hela helgen och det uppskattas av hundarna. Påskafton fick kameran komma ut och lufta sig.
Vi får väl räkna detta som dagens "Off-road"-träning. ;D
 
 
 
                                                     Det som göms i snö.............
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                         Sorkarna lever farligt i Gårdeby !!!
 
 
 
                                                    Gott om snö på sina ställen !!!!
 
 
                                
 
 
                          
 
 
                  
                                                       Grannens lammungar växer och frodas
 
 
 
 
 
              
                                                              Så himla söta !!!
 
 
 
 
 
 

Långfredag

 
 
 
Idag samlades vi ett ganska stort gäng för apporteringsträning här ute i Gårdeby. :D  Vi har fortfarande en hel del snö kvar men oxå en hel del fina snöfria ställen. Vi parkerade bilarna nere i grustaget och när alla kommit startade vi upp med gemensamma småövningar, fotgående och inkallningar. Ebba fick vara med på den gemensamma övningen även om Millie oxå var med idag.
 
 
När vi kände oss uppvärmda startade vi med grabbarna så Millie och Ebba fick vänta i bilen medan jag följde med som kastare. Tyst i bilen medan jag var borta. :D
 
Ebba fick komma ut i andra omgången. Vi hade rekat innan och det fanns en hel del övningar utmed vägen som man kunde anpassa efter sin egen hund. Första stoppet var en ganska lång markering uppför en slänt. Den hoppade jag över med Ebba, istället stod vi och bekantade oss med Theos kullbrorsa Love som kommit på besök från Stockholm. Alltid roligt och trevligt med nya bekantskaper tycker både Ebba och jag.
 
Nästa stopp var i björkbacken och här ville jag ha en kort, lätt dubbelmarkering för att fortsätta den träning vi påbörjat.  Två stycken dubbla blev det som jag var helt nöjd med. Ebba hade full koll även när den ena hamnade bakom ett träd. 
 
 
                      
                          Redo för dubbelmarkering, här är det Ebba som hamnat bakom ett träd. ;D
 
 
 
 
 
 
                                                 Vet att den ligger där bakom trädet !!! ;D
 
 
 
                                                             Japp där var den !!!!!
 
 
Nästa övning var en form av minnesmarkering.   Vi stod på vägen och fick en markering ut i terrängen, sen gick man fot och rundade en stor en, klev över diket och skickade därifrån på markeringen. Funkade jättebra!! Det Ebba hade svårt för här var fotgåendet runt enen. Tror hon mest gick på tvären för att hålla koll på den kastade markeringen. Minns faktiskt knappt att vi har haft en sån övning någon gång där vi flyttat oss efter kastet. Vända-om övningar och liknande har vi gjort mycket men inte någon fottransport vad jag kan minnas så det var nyttig träning som vi ska göra fler gånger.
 
 
Därefter gick vi vidare för en övning på vägen utmed skogen.  Yvonne la ut ett linjetag ganska lång ut sen blev det markeringar utmed vägen med ökat avstånd. (Ebba fick tre stycken) för att till sist skicka på linjetaget allra längst ut.  Det här är en övning som vi gjorde en hel del förra året och Ebba kan den riktigt bra.
 
 
                               
 
 
Hade även planerat en övning på tillbakavägen men då det var en hel del stress och ljud när de andra jobbade valde jag att gå ifrån och försöka fokusera på lite annat. Vi passade på att köra bakdelskontroll och sitta fint. Det gjorde att Ebba varvade ner och blev lugn och avslappnad så jag valde att avsluta för idag.
 
 
Efter fikapaus var det till slut Millies tur att komma ut i sista omgången. Hon fick starta upp med den lite längre markeringen i slänten. Lite på tårna och lite tjafs vid inleveransen på de två första så Annelie fick rycka ut (precis som det brukar vara hmmmm.....) men vi gjorde om och gjorde rätt för hon vet ju precis hur inleveranserna ska vara, egentligen.... ;D
 
 
                               
                                                                    Jätteredo !!!!!!!  ;D
 
 
 
 
 
Nästa övning för Millies del blev "minnesmarkeringen" även hon hade liiiiite svårt med fotgåendet runt enen. Fort och rätt blev det i alla fall.
 
 
 
 
 
       
 
 
Därefter gick vi vidare och det var dags för linjetaget med markeringar. Nu gick jag själv och la ut linjetaget eftersom Millie ibland har lite svårt att sitta kvar. (fick sätta tillbaka henne en gång)  Därefter kastade Yvonne fyra markeringar med ökat avstånd. Vid den första markeringen bad jag Yvonne att stå mitt på vägen och kasta alldeles framför fötterna för att kunna hejda Millie om hon (som jag misstänkte) skulle springa direkt till linjetaget. Hon försökte göra precis det jag trodde men Yvonne hann inte stoppa henne, däremot lyssnade hon när jag stoppade henne så markeringen kom in istället för linjetaget. :D
Ytterligare en markering stod Yvonne på vägen men sen kunde hon stå vid sidan av och Millie struntade i linjetaget som sen fick hämtas allra sist. Sen råkade visst Yvonne tappa en dummy på tillbakavägen så det blev ytterligare ett linjetag ;D
 
 
 
                       Jodå, det går att strunta i linjetaget där borta och ta markeringen istället !!!
 
På tillbakavägen blev det även ett stopp i björkbacken för ett par dubbelmarkeringar. Millie hade full koll och det var inga problem alls.
 
En riktigt härlig dag även om en isig snålblåst bet i kinderna och solen lyste med sin frånvaro större delen av tiden !!  TACK Annelie för de fina bilderna och den goda kakan !!!!
 
 

Simning 28

Simning idag igen !! Den här veckan blev det istället tätt mellan gångerna vilket Millie inte har något emot. ;D
 
Ebba fick följa med och miljö / passivitetsträna.  Innan vi gick in passade jag på att väga båda två när nu Ebba ändå var med.
Ebba vägde 29,3 kg vilket är ungefär där hon brukar hålla sig. Millie vägde 26,5 kg vilket oxå är ungefär vad hon brukar ligga på.
 
Vi körde samma upplägg som i måndags eftersom jag tyckte det funkade bra. Vi kom in några minuter tidigare så vi började med 12 min uppvärmning i ökat tempo utan flytväst.
Sen blev det någon minuts paus medan vi tog på västen och körde igång Jetstreamern. Idag hade vi den på direkt och det blev :
 
Streamer   2 min. på
                2 min. av
                2 min. på
                2 min. av
                2 min. på
 
Därefter en kort paus för att ta av västen innan vi avslutade med 10 min nervarvning där vi passade på att cirkla runt i hela bassängen.
 

Alpha Ohm 4

Idag var det dags för Ebba att springa i TreadMillen på Alpha Ohm igen. :D  Knappt en vecka sen sist så den här gången blev det lite kort mellan gångerna men Ebba börjar tycka det är rätt trevligt att åka dit.
 
Själv tycker jag hon gör stora framsteg både att springa på bandet, ligga på vibben och i miljön men även här hemma märker jag stor skillnad. Kanske inget som andra ser när vi träffas men jag ser stora förändringar. Känns verkligen som den här träningen passar Ebba helt perfekt och det är roligt att se en så snabb effekt.
 
 
Roligt var oxå att även Cissi (som tog hand om oss idag och som inte sett Ebba på nästan två veckor ) direkt såg att Ebba hade ett bättre steg och rörde sig bättre.
 
Efter lite uppvärmning i skritt på bandet blev det idag 9 min och 20 sek i trav. Ett par försök att hoppa upp med framtassarna på kanten idag (som hon inte gjorde alls sist) och hamnade även i passgång en mycket kort stund (vilket inte hänt tidigare) Annars tyckte Cissi att hon rörde sig bra i vattnet och tog i ordentligt.
 
Efter bandet blev det stretching och sedan upp på vibben 15 min. Idag var hon riktigt avslappnad.  Hon fick lite ryggmassage av Cissi som tyckte att hon inte var så spänd i musklerna längre. Nu dröjer det 1½ vecka till nästa gång men vi tränar vidare hemma fram tills dess.

Ebbas 3:dje träningvecka

                
           
 
Den här veckan blev lite kortare eftersom vi fått ändra tid till nästa besök på Alpha Ohm till två dagar tidigare.
Men sedan besöket i torsdags har Ebbas träning i alla fall sett ut så här :
 
Fredag 22/3 :  Idag blev det mycket träning. Vi började med en långpromenad på morgonen med vikterna på. Körde en hel del tempoväxlingar från sakta skritt till riktigt snabb trav ( så Matte fick jogga lite ) Stretch när vi kom hem.
På lunchen drog vi till skogen. Ebba fick pulsa i ett par dm snö både i skritt och trav. Backade upp på och över små stockar samt tränade på bakdelskontroll med sidosteg över olika grenar. Stretch när vi kom hem
På eftermiddagen blev det långpromenad igen. Vikterna på 20 min.  Sen backade vi i trappan hemma.
 
 
Lördag 23/3 :    Dagens Off-Road fick bli apporteringsträningen med Annelie i Marieborg. På eftermiddagen var det ridhusträning då vi passade på att köra lite "backa" och "sitt-fint" i pausarna.  Däremot blev det ingen träning med vikterna idag. Så himla bra att det råkade bli två gånger igår då !!!!! ;D
 
 
Söndag 24/3 :    Morgonpromenad med vikterna. Hemma i trädgården blev det sen några vändor över stegen, (höjden på pinnarna är numera 20 cm) tränade på att sitta fint lääänge (för att stärka ryggmusklerna) backa uppför trappan samt stretching som avslut.
 
 
Måndag 25/3 :    Idag blev det långpromenad med Katarina Off-road. Kvällspromenad med vikterna.
 
 
Tisdag 26/3 :     Morgonpromenad i snö där vikterna var på 15 min i skritt. På eftermiddagen var det dags för nytt besök på Alpha Ohm
 
 

Simning 27

Idag var det då äntligen dags för simning igen !!  Blev ingen simning alls på hela förra veckan, dels för att vi drog till Växjö och dels för att det var ont om tider som passade oss. men idag var det alltså dags igen.
 
Vi startade med 10 min. uppvärmning utan flytväst.  Kort paus på 2 min då västen sattes på. Därefter körde vi med streamern   av och på 
 
Först    2 min avstängd
           2 min på
           2 min av
           2 min på
           2 min av
           2 min på
           2 min av         Därefter ett par min paus
 
Sedan avslutade vi med 8 min nedvarvning utan västen.
 
 

Träningslördag

 
 
Som vanligt blir det mycket hund när det är lördag och helg.  Idag var det dags för ridhusträning igen men precis som gjort ett par gånger tidigare träffades Annelie och jag på förmiddagen för att köra apportering samt framför allt aktivera Millie och Martin.
 
Vi bestämde oss för att ta en koppelpromenad från Annelie till Marieborg. Strålande solsken och vi riktigt njöt !!!!
Väl framme släppte vi fångarna loss ;D (det är ju ändå vår trots allt) Blev lite bus, strosande och pinntuggande medan jag och Annelie bara vände näsan mot solen och njööööööt !!!!
 
Sen var det dags att köra igång "arbetet". Med Ebba ville jag jobba vidare med lätta dubbelmarkeringar för att få till rutin och säkerhet i skicken. Tyckte nog Ebba var ganska oengagerad idag och hade inget riktigt sug efter apporterna.  Bra stadga och inga större problem att gå utt på första men väldigt ofokuserad och loj ut på den andra. Gjorde 3 dubbelmarkeringar som väll allihop gick ungefär likadant. Bytte ställe så vi hamnade där det var lite snö (och apporterna blev mycket synliga) Där fick vi till en dubbel som jag var riktigt nöjd med så där avlutade vi med en enkel "springmarkering" innan det fick räcka för idag för Ebbas del.
 
 
 
 
 
 
Millie och Martin körde vi samtidigt, medan Ebba och Theo fick träna på att sitta fast i varsinn trädruska (inte kul om man frågar dem !!! )
Millie och Martin fick sitta och titta på medan jag la ut 7 dummy i en stor halvcirkel som de sedan fick varva att hämta som linjetag (eftersom vi inte hade någon kastare) Millie hade full koll på alla och Matte var nog lite halvslarvig i sina skick så då blir det som det blir ;D Inga raka linjer alls skulle jag vilja säga och inte alltid den som Matte peka på som kom in men pigga och härligt glada hundar så vad gjorde det ??!?!?!?! :D
 
 
 
 
 
Sen blev det en promenad tillbaka hem till Annelie för lite fika.  Millie fick stanna hos Martin medan vi andra drog vidare på ridhusträning.
 
 

Ridhusträning

Nu är vi redan framme på näst sista gången i NORF's ridhus. Idag var det Yvonne som höll i trådarna.
 
Som vanligt samlas vi utanför en stund innan för fika och genomgång. Johannas födelsedag och hon hade med sig små, underbart söta och jättegoda cupcakes med rosa glasyr !!!
 
Väl inne i ridhuset startade vi upp med kontakt, fotgående och lite "sitt-stanna-kvar"  Därefter ställde vi upp utmed långsidan och gjorde inkallningar en och en över ridhuset. Först utan störning och sedan med störning i form av en kastad dummy.
 
Därefter blev det en variant på en övning från tidigare gånger där man skickar på en markering förbi ledet. Här körde vi både utanför ledet men man kunde även välja att skicka hunden på insidan av ledet så man fick en smal korridor mellan väggen och ledet.
Nöjd med Ebba i alla övningarna. Hon håller sig relativt lugn och i stort sett helt tyst.
 
 
Avslutningsvis blev det en fotgående-övning med stor störning i form av utställda muggar där det fanns ett Frolic-halsband i varje. När man tyckte hunden gick fint fot skickade man hunden till en mugg som belöning. Kan väl säga att Ebba hade ett rätt så uselt fotgående under hela dagens tillfälle. Inte så att hon lämnar mig men väldigt ofokuserat och ser mest ut som hon strosar runt på en luktpromenad eller så.........
 
Nyttiga, roliga övningar och väldigt trevligt, som vanligt, är det i alla fall och en alldeles förträffligt bra miljöträning !!!!
 
 

Alpha Ohm 3

 
 
 
 
Idag fick Simon följa med som fotograf när vi skulle till Alpha Ohm och springa på vattenbandet.  Inte lätt att fotografera rörliga bilder inomhus men några blev det i alla fall !! :D
 
 
Idag fick vi träffa Pernilla och det var lite roligt eftersom hon inte sett Ebba på några veckor. Först blev det lite klämma, känna igenom.
Pernilla tyckte nog hon musklat på sig lite på lårmusklerna. Bättre i ryggen oxå men fortfarande lite spänd i musklerna, framförallt just där hon svankar lite men visst börjar det märkas tydliga framsteg och då är detta bara vårt tredje besök.
 
 
Sen var det dags att kliva upp på bandet. Riktigt nöjd och hon kliver på så bra så.  Inga försök idag att vilja hoppa upp med frambenen på kanten (även det ett framsteg) Sen får jag hålla lite med en hand framme på bröstet och hon vill gärna titta upp på mig, men så småningom är det ju meningen att hon ska springa med huvudet mer sänkt och skjuta upp ryggen. Jag tror det kommer mer och mer när hon blir vanare vid miljön.
 
 
 
                                                                       Travar på !!
 
 
 
                      Skvätter en del innanför glaset och lite immigt så inte lätt att fota där inte. ;D
 
 
Förutom upptrappning och nedvarvning blev det idag 9 min. i trav som gick jättebra och jag tycker inte Ebba alls blev lika trött som förra veckan.
 
Efter springandet blev det stretching och sen 15 min på vibrationsdynan.  Ebba är inte helt bekväm på den men idag kunde hon ligga ner och slappna av riktigt bra.
 
 
 
 
 
 
                                   Jodå, det gick att slappna av trots att det "darrar" ;D
 
 
Ebba brukar inte alls vara särskilt trött när vi kommer hem efter att ha sprungit på bandet. Snarare skulle jag vilja säga att hon är pigg och full av energi utan att för den skull vara stressad.  Känns som den här träningen passa Ebba alldeles perfekt !!!
 
 
 

Ebbas 2:a träningsvecka

Jaha då har vi avverkat ytterligare en träningsvecka för Ebbas del, ( oj vad tiden går fort ) och då pratar jag om den specifika extraträning hon får mellan besöken på Alpha Ohm.
I övrigt ser ju våra veckor ut precis som vanligt med promenader, träningar, kompisträffar och annat.
 
 
Fredag 15/3 :    Morgonpromenad med viktmanschetterna och idag ökade vi på vikten från 30 g till 40 g på varje ben.  Det är bara på bakbenen vi använder vikter och jag tycker nog det har byggt lite muskler.
På eftermiddagen träffade vi Gunilla och hundarna för en skogspromenad så det fick bli dagens Off-road.
 
 
Lördag 16/3 :    Idag var det apporteringsträff i Klinga så någon ytterligare terrängträning blev det inte idag. Innan det blev mörkt hann vi en promenad runt byn och passade på att ha vikterna. Lite bättre i steget vill jag nog tro att det är med den ökade vikten.
 
 
Söndag 17/3 :    Lunchpromenad med vikterna på.  Blev några varv på stegen oxå och idag höjde jag den yttrligare ca 5 - 10 cm. Stretch på det och sen har vi lite nu och då börjat med att backa uppför yttertrappan när vi ska gå in.  Ebba lärde sig det för ett par år sedan och jag tror knappt vi gjort det sen dess men hon kom ihåg väldigt bra hur man gjorde.
 
 
Måndag - Onsdag 18/3 - 20/3 :  De här tre dagarna åker vi ner till Växjö. Så mycket annat än att sitta i soffan och bebismysa med Lilla Johanna blev det inte. Men en av promenaderna per dag var vikterna på i alla fall.
 
 
Nu har två veckor gått och jag tycker jag märker mer och mer skillnad på Ebba !!! Framförallt känns hon mer och mer "lösgjord" och känns rörligare på ett helt annat sätt.  I morgon är det dags för Alpha Ohm igen.
 
 

Lilla Johanna

 
 
 
 
Så kom hon då äntligen, det första barnbarnet.  Helt bedårande och alldeles underbart söt !!! Kan säga att Mormor smälte direkt. Oj oj oj vad bortskämd hon kommer bli Lilla Trollungen ;D
 
 
En vecka över tiden kom hon till världen fredag den 15 mars 3.400 g tung och 50 cm lång.  Efter ett par dagar för familjen på BB var det bråttom att få se Lilla Underverket så nu har vi varit och hälsat på under några dagar.
 
 
        
 
 
En snäll liten Tös som fått namnet Johanna.  En stor del av tiden tillbringades i soffan med att gulla och bebis-snosa. Kameran gick varm och idag är bloggen fylld med mormors favoriter !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
       
 
 
       
 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 
           
 
 
     
 
 
 
 
 
    
 
 

Lördagsträning

 
 
 
Idag var vi ett ganska stort gäng som samlades för att träna apportering. 6 förare och 10 hundar var vi som mötte upp på parkeringen vi Klinga golfbana. Lite taktiksnack och kissa hundar innan vi satte igång.
Först blev det gemensamma övningar på den stora snöfria parkeringen med fokus på stadga och inkallning. Ebba fick vara med eftersom det var alldeles för hårt underlag för Millies tass.
 
Först enkla inkallningar en och en, även med en störningsmarkering som kastades när man lämnat hunden men innan man kallade in. Gick allt bra kunde man sedan låta hunden hämta den kastade markeringen. Ebba skötte sig alldeles utmärkt och fick oxå hämta dummyn !! :D
Därefter körde Annette och jag samtidigt så att vi lämnade hundarna och korsade sedan varandra och ställde oss på mosatt sida. Därefter kastades två markeringar som hundarna skulle passera emellan när de kallades in snett över parkeringen. jag kallade in Ebba först och sedan kallade Annette in Stina. Sedan fick Ebba hämta den ena markeringen och Stina den andra.
Avslutningsvis körde vi likadant tillbaka men nu kallade Annette in först och sen jag. Inga problem där heller och Ebba fick hämta dummyn.
Supernöjd med Ebba i allt vi gjorde på parkeringen !!!!! Lite ljudande när de andra jobbade så när jag skulle hjälpa till att kasta fick hon hoppa in i bilen (inte för att det blev tystare där......)
 
 
 
                                       Inkallning snett över parkeringen med fokus på Matte !!! :D
 
 
Blev ett ganska långt pass på parkeringen så innan vi drog oss upp i skogen blev det fikapaus. ;D  Efter fikat körde vi ett par tre hundar i taget med de övriga som kastare.
Millie fick komma ut i första gänget eftersom hon fått väntat ett tag i bilen. Det blev enkelmarkeringar, (ett par på linje) och linjetag.  Seglade ut alldeles för långt på första så vi gjorde om. Jobbade mycket med ögonen men med nedslag in bland buskarna var näsan tvungen att slås på.  Första markeringen hos Ewa tjafsade hon lite på då hon släppte dummyn några meter innan mig för att hon hittade en godis (då var minsann näsan på !!!! :/ ) Förutom styret i början är jag mer än nöjd med Millies insats !
 
Med Ebba var tanken att köra dubbelmarkeringar men jag tyckte inte vi fick till det särskilt bra. Tror inte upplägget blev särskilt schysst.  Vi har inte grundat det här med dubbelmarkeringar ordentligt så det blev på tok för svårt. Ebba blev väldigt osäker vad hon skulle göra när jag skickade andra gången utan ett kast emellan. tror dessutom hon var trött i huvudet efter passet nere på parkeringen.
 
Innan vi åkte hem avslutade vi med en dubbelmarkering på öppen yta nere bredvid parkeringen. Korta tydliga kast där dummyna låg synliga och då gick det hur bra som helst !!!!! Kändes bra att avsluta där.
 
 

Skogen

 
 
 
Idag drog vi till skogs tillsammans med Gunilla och Lilla Älva och Svante.  Nytt ställe för oss. Jättemysigt, här kan man hitta på en massa skojigt när snön försvinner !!!!!!!
 
 
Gunilla var redan på plats och när vi hälsat tog vi en skön promenad mest för att hundarna skulle få röra på sig, och det gjorde dom !!! ;D Vi Mattar kunde masa på i lugn takt.
 
 
                    
                                                                      Söta Älva !!
 
 
 
                                                                 Ebba på språng !!
 
 
               
                                                                         Svante !!
 
 
 
                                                                    Millie !!
 
 
Efter att ha rört på oss var det absolut dags för fika !!!!  Tog oss upp på ett berg och satte oss mitt i solen, såååå härligt att känna vårsolen värma. För även om kylan kom tillbaka och det är svinkallt om nätterna, så värmer solen gott på dagarna. Ingen träning idag bara njuta av solen och sällskapet en låååång stund innan det var dags att vända hemåt.
 
 
 
                                              Mmmmmmm, fikadags säger Svante ! ;D
 
 
       
                                                                       Älva !!
 
 
 
                                                  Alla Guldiga Godingar på en gång !!!!!!!
 
 
 

Alpha Ohm 2

Idag var det dags för andra besöket på Alpha Ohm. (om vi inte räknar med när vi fick komma och prova på) Även idag var det Cissi som tog hand om oss.
 
Pratade lite om hur veckan har varit och Cissi kände igenom Ebba innan körde vi igång bandet. 
 
Riktigt, riktigt bra sprang Ebba idag och Cissi ökade på tiden. Började i skritt för att sen öka på i trav. Det blev trav 8,5 min och sen några minuter nedvarvning i skritt.
Ebba blev rejält trött men blev inte "svajjig" i bakdelen på slutet (som sist). Idag märktes inte heller någon sidoskillnad när hon började bli trött så det känns som framsteg !! Därefter stretchade Cissi henne och tyckte allt kändes bra. Lite mer avslappnad idag men det kan ju oxå bero på att hon känner igen miljön nu.
 
Vi avslutade med 15 min. på vibben och idag låg hon ner. Visserligen för att jag sa åt henne men det märktes att hon var helt klart mer bekväm med hela situationen idag.
 
Vi ska nu köra vidare som tidigare här hemma men eftersom jag inte märker någon skillnad alls hur hon går med och utan viktmanschetterna bestämde vi att öka vikten från 30 till 40 gram på varje ben.
 
Nästa vecka ska jag försöka få med mig Simon som fotograf så jag får lite bilder från TreadMillen och Vibben.

Simning 26

 
 
 
Simdag igen. Ebba fick följa med och passivitetsträna. Hon höll sig riktigt tyst och lugn och lade sig ner och vilade (eller i alla fall väntade)
 
Lite slöa och slappa idag så då blev simningen det oxå !! ;D Körde 2 x 10 min utan flytväst och varvade ner med 10 min med västen på.
 
 

Ebbas träningsvecka

 
 
 
Då har Ebbas första träningsvecka gått sedan vi var på Alpha Ohm och snart är det dags för ett nytt besök.
 
Ebba och jag har tränat på ganska flitigt och gjort vår hemläxa ordentligt. ;D Känner att jag vill dokumentera vad vi gör men tror jag kommer samla ihop det veckovis eftersom det är ganska korta små träningspass och ändå ganska lika varje dag.
 
Onsdag 6/3 :   Första träningsdagen. Märkte ingenting från gårdagens spring på löpbandet i alla fall. Ingen stelhet eller träningsvärk eller annat vilket kändes skönt. Känns som hon har en ganska god grundkondition och att det oftast är huvudet som tar slut före benen.
Idag startade vi morgonpromenaden med viktmancshetterna på. Egentligen skulle det vara 5 min första gången men jag missade tiden så det blev 10 min istället. Ingen skillnad alls på Ebba utan hon går precis likadant som utan manschetter.  När vi kom hem blev det några varv över stegen och stretching.
 
Lunchpromenaden tog vi "off-road" i skogen 1 tim och Ebba fick även pulsa i skritt och trav i blötsnö. Några varv på stegen när vi kom hem och stretching.
 
 
Torsdag 7/3 :   Morgonpromenad med vikterna på 10 min. ( totalt är promenaden 1 tim. med uppvärmning och nedvarvning. Vikterna är på en stund i mitten av promenaden)
 
Sen åkte vi iväg på apporteringsträning tillsammans med Annelie så det fick bli dagens "off-road". På eftermiddagen hade vi bestämt skogspromenad tillsammans med Yvonne och Spike samt Cissi ridandes på hästen Vargas. Ebba var rätt trött men jag tyckte det var bra miljöträning att gå promenad tillsammans med en häst så det fick räcka att bara göra sällskap.
 
 
Fredag 8/3 :   Morgonpromenad. Idag fick vikterna vara på 15 min. och sen avslutade vi med stegen och stretching. Hemma i trädgården har vi påbörjat att träna på att lyfta bakbenet, men det är bara som ett roligt men ändå nyttigt trix och det går väl sisådär...;D
 
På eftermiddagen fick Ebba en egen skogspromenad eftersom Millie varit iväg på simmet. Vi var ute 1½ timme Off-road och roade oss bl.a. med att lära Ebba backa upp och ställa sig med bakbenen på nedfallna trädstockar, vilket gick jättebra !!! Vi försökte även att Ebba skulle göra sidosteg med bakdelen över mindre grenar och det funkade väl halvbra. Avslutade med stretching.
 
 
Lördag 9/3 :   Idag var det apporteringsträning samt ridhusträning så idag har det bara blivit 20 min med vikterna på under kvällspromenaden samt stretching.
 
 
Söndag 10/3 :  Vilodag och ingen annan träning än 20 min. med vikterna på samt några varv på stegen och stretching.
 
 
Måndag 11/3 :   Morgonpromenad med vikterna 20 - 25 min. Har börjat varva tempo mellan skritt, trav och snabb trav (så matte har blivit tvungen öka på till lite jogging) Stegen förstås och stretching.
På eftermiddagen kom Annelie och grabbarna på besök så det fick bli dagens "off-road"
 
 
Tisdag 12/3 :    Även idag fick vi besök, nu av Katarina och lilla Musse.  På kvällspromenaden blev det 20-25 min med vikterna samt stretching.
 
Så här efter en veckan kan jag tycka att Ebba har lite lösare och ledigare rörelser samt sträcker sig mer inomhus (när hon vaknar, kliver ur soffan o.dyl.) och rör mer på svansen. Om två dagar ska vi tillbaka till Alpha Ohm igen.
 
 

Träningslördag

 
 
 
 
Blev visst apportering hela dagen idag. ;D  Först startade vi upp här hemma i Gårdeby tillsammans med Yvonne med Spike och Gunilla som hade med sig Älva.
 
För min del var tanken mest att aktivera Millie eftersom Ebba och jag skulle iväg på ridhusträning på eftermiddagen. Samt förstås få njuta av solen och trevligt sällskap.
 
Vi tog bilen bort till Myrgården för att slippa bära så himla mycket och även spara lte tid. Koppelpromenad och rastning ner till skogen där vi började med att lägga ut ett sök. Ganska smalt och djupt med 12 apporter utlagda. Hundarna satt vid sidan om men såg och hörde att vi var där inne och grejade.
 
Tanken var att söket skulle ligga tills vi var på hemväg igen men Lilla Älva som bara är unghund fick hämta in några stycken direkt.  Jättefint sökmönster har hon den där Lilla Tjejen !!
 
Därefter fortsatte vi ner till björkbacken som är snöfri. Jag ville träna vidare på dubbelmarkeringar med Ebba efter i torsdags. Sagt och gjort Ebba fick börja. Yvonne var kastare och ställde sig högst upp i backen men innnan hon kastade la jag ut ett linjetag till höger nere på vägen som Ebba skulle få ta sist.
 
Yvonne kastade först en markering till (mitt)vänster och sen en till (mitt) höger. Ebba fick välja själv vilken som skulle hämtas först och valde den sist kastade. Inga problem !! Sen ut på den andra, rätt riktining men dolt nedslag och svårt att bedömma avståndet uppe på kullen. Efter en hel del letande bestämde vi att göra om och köra en ny dubbel. Nu gick det bättre och båda kom in utan problem.
Även om det blev lite tokigt vid första försöket är jag nöjd att hon ändå hade full koll på riktningen på båda markeringarna. och jag fick träna på dubbelskick.
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 Avslutningsvis hämtades det utlagda linjetaget in. Plättlätt eftersom det var synligt men Matte behöver träna på att skicka tyyyyyyst :P  Trav in men Ebba gör ofta det och jag lägger ingen större vikt vid det.
 
Därefter körde Spike samma övning innan det var Millies tur. Även hon fick samma övning men nu glömde jag lägga ut linjetaget innan.
 
Inga problem med dubbeln uppe i backen. Hon valde den sist kastade först men hade full koll på båda. Sen gick vi lite åt sidan så Yvonne kunde lägga ut linjetaget (nu ut till vänster på vägen) utan att Millie såg.
Millie var VÄLDIGT fokuserad uppe i backen och hade inte en susning om att det låg ett linjetag på vägen. Inte lätt att få henne att fokusera åt ett annat håll men så fick hon syn på Yvonne som ställt sig lite vid sidan av borta vid linjetaget. Skickar och Millie springer direkt till Yvonne !!!!!  Hoppsan, det var ju inte riktigt meningen. Yvonne är snabb och plockar upp dummyn, sen gör vi om och nu blir det givetvis rätt när Millie har full koll på läget. ;D
 
 
                
                                                         Spike har hämtat linjetaget.
 
 
 
                                    Dubbelmarkering så öron fladdrar på en Liten iller ;D
 
 
 
                                        .......... och så linjetaget som blev bra till slut.
 
 
                     
                                           Även Lilla Älva fick hämta ett par dummysar.
 
Efter avslutat arbete satte vi oss i backen och fikade. Härligt solsken men attans vilka isiga vindar det blåste. Gott och trevligt var det i alla fall även om vissa tyckte det var lite snålt med utdelningen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På hemvägen var det sen dags för det utlagda söket.  Varvade att skicka Ebba, Spike och Millie. Ebba blev först ut dels för att hon skulle slippa sitta och vänta för länge och därmed varva upp sig men oxå för att hon är himla duktig på att komma direkt in med första, bästa hon hittar utan fundering på att byta även om det ligger MÅNGA dummy ute.
 
Miliie är oxå duktig på söket. Hon fick avsluta och även ta in de två sista. Vet inte riktigt vad hon styrde till med på slutet för hon flyt iväg väldigt långt utanför området och jag undrar om hon inte hade lite annat i näsan ett tag där. Men även det löste sig och den sista som låg allra längst ut i mitten kom in.
Väldigt nöjda med dagen släppte vi av Millie hemma för att dra vidare på mer äventyr............
 
Tack Gunilla för att du höll i kameran under apporteringen !!!!!!
 

Ridhuset

......... efter förmiddagens träning drog jag och Ebba vidare mot NORF's ridhus tillsammans med Yvonne och Spike.  Vi är redan inne på fjärde gången nu och alla börjar få vanan inne. Idag var det Annelie som höll i upplägget och återigen blev det lite stegring av svårigheterna, lite nytt och lite välkänt. Verkar vara lagom för Ebba att komma ut på förmiddagen först oxå så varvar hon inte igång alltför mycket inne i ridhuset.
 
 
Först samling med fika och genomgång ute innan vi satte igång, allt för att spara den dyrbara tiden inomhus. Därefter in och starta upp med kontakt och gemensamt fotgående. Blev fotgående på linje och lite kors och tvärs. Samtidigt kastades störningsmarkeringar i varje hörn för att befästa platserna.
Här kunde man oxå välja att skicka hunden på någon eller hämta själv. Jag lät Ebba hämta eftersom hon kändes ganska lugn och fokuserad.  tror jag utmanade ödet lite för mycket för lite på pin kiv valde det hörnet som vanligtvis brukar vara uppsamlingsplats för all hästskit i ridhuset. Idag var platsen visserligen tömd men Ebba vet så väl vilket Gottishörn det här brukar vara och en och annan smula kunde man ju alltid hitta !!! ;D Skickade på linjetag och Ebba sket fullständigt i dummyn för att istället smaska hästskit !! Ja ja där fick matte skylla sig själv..... skickade om, samma sak igen. Gick fram och lyfte på dummyn, skickade om, samma sak igen. Gick fram och lyfte på dummyn och även flyttade fram den en halvmeter och då fick vi till det precis som det skulle vara !!!!
 
 
Därefter delade vi upp oss tre och tre för att skicka linjetag ut i hörnen. tre stycken i bägge hörnen uppåt i ridhuset och de andra tre neråt i ridhuset. Bägge grupperna jobbade samtidigt.
Här valde jag att skicka Ebba till det andra hörnet till att börja med men innan vi avslutade kunde jag även skicka till "godishörnet". Mycket nöjd här och jag tror inte en enda av hundarna brydde sig om att den andra gruppen jobbade samtidigt i andra halva av ridhuset trots att vi allihop stod i mitten och skickade. Vi skiftade även håll och skickade åt andra hållet.
 
 
Avslutningsvis gjorde vi samma övning som sist där man står på led och skickar hunden på en markering förbi linjen.  Även den övningen gjorde vi åt båda håll.  Sen var tiden slut för idag och vi samlade ihop oss lite utanför innan vi åkte hem.
 

Simning 25

 
 
Som oftast när det är fredag är det simning som gäller för Millies del.  Idag startade vi upp med 12 min uppvärmning utan flytväst med ökat tempo. 
Därefter satte vi på streamern 2 min innan vi tog paus och satte på flytvästen. Efter ett par min paus körde vi Streamern på 2 min, av 2 min, på 2 min, av 2 min, på 2min.  totalt 8 min.
 
Avslutningsvis trappade vi ner med 10 min "slappsimma" med västen på. Efter dusch och stretching, som vanligt, en nöjd och avslappnad hund som somnar gott i soffan när vi kommer hem.

Apportering

 
      
 
 
Ledig torsdag och vad passar inte bättre då än att åka iväg på apporteringsträning med bästa vännerna.
Halv elva hade vi bokat med Annelie och  grabbarna vid Händelö fårhage. Strålande solsken och alldeles snöfritt, åh vilken härlig träning det skulle bli......
 
 
Startade med en kort rastrunda. När vi gick där i godan ro och babblade saktade en bil ner på stora vägen och en ilsken gubbe sticker ut huvudet och vrålar : Koppla hundarna annars ringer jag polisen !!!!!!!!!
 
Men kära nå'n vad vissa kan reta upp sig. Visst var hundarna okopplade men alldeles i vår närhet på ett inhägnat område där vi visste att inget vilt fanns.  Lite paffa kopplade vi upp hundarna och funderade på vad vi skulle göra nu. Drog oss tillbaka mot bilarna och såg att bilen passerade igen, troligtvis för att kolla oss.
Vi ringde faktiskt själva polisen för att kolla om man verkligen inte fick vara i fårhagen och träna apportering med okopplad hund ?!?!?!?! .....och den trevliga polisen meddelade att nej tyvärr var det nog så att mannen hade rätt om vi inte hade tillstånd från markägaren och en stängslad fårhage räknades inte som inhängnat område. Vi fick nog ta och åka till en hundrastgård istället.
 
Jaha här ville vi inte stanna längre men i en hundrastgård ville vi då rakt inte försöka oss på någon apporteringsträning !!!!!
 
Så vi satte oss i solskenet, tog en fika, mumsade semlor och tänkte ut en ny plan. Bestämde oss för att åka till Klinga istället och jag tror det blev mycket bättre, så vi får väl skicka ett litet TACK till den ilskna gubben ;D
 
 
 
 
 
Väl framme i Klinga hittade vi ett i stort sett snöfritt ställe där vi stannade. Bestämde oss för ungefär samma upplägg som Annelie och Ancki haft för några dagar sedan.
Först la man ut ett linjetag till höger medan hunden tittade på. Därefter flyttade man sig en liten bit uppåt och fick en markering till vänster (ca 30 m ut) där ett linjetag lades kvar. Annelie förflyttades sig genom skogen och det blev en markering rakt fram. Även där lades ett linjetag kvar. Avslutningsvis blev det en markering snett till höger med ett kvarlagt linjetag. Sen togs det sist kvarlagda linjetaget först och sen i tur och ordning baklänges.
Allra sist togs det linjetaget som man lagt ut precis i början när hunden satt och tittade på.
 
Vi hade en hund ute i taget och körde varannan hund var. Ebba gick ut som nr 2 och Millie som nr 4
 
 
 
 
 
Ebba skötte sig bra. Inga problem med markeringarna och bra minne men lite svajjig på linjetagen. Skickade om varje gång hon svajjade iväg och inte gick ut rakt. Tror det blev ett omskick på i stort sätt alla linjetagen. (utom det allra sista) Känns som vi inte riktigt grundat det här med linjetag tillräckligt så jag tror vi ska backa i träningen och pilla en del med det för oss själva här hemma.
Fröken blev oxå rätt trött så uthålligheten behöver vi träna upp mera. Men som sagt duktig ändå så jag är nöjd.
 
 
            
 
 
 
 
 
Millie gick riktigt bra idag. Trots att hon var lite ivrig när hon kom ut som sista hund var det inga problem med stadgan.  :D  Kunde kanske haft näsan på lite bättre då hon gärna istället använder ögonen men det har hon alltid gjort. Tror visst hon i hastigheten först tänkte plocka upp en sten och något annat av misstag innan hon fick syn på dummyn. Så hade det inte blivit med näsan på....
 
 
         
                             oops, blev visst lite si och så med greppet, men in ska den !!!! ;D
 
 
 
 
 
 
När alla hundar var klara blev det fika för Mattarna och vila i bilen för hundarna.  Rätt så trötta allihop men vädret var ju så härligt och det var ju så roligt så vi bestämde oss för ytterligare en övning.
 
Nu blev det först ett linjetag utlagt till vänster (samma plats som vi använde tidigare)  Därefter kastades en dubbelmarkering rakt fram där första nedslagsplatsen blev samma som vi haft innan.
 
Nu blev Ebba först ut och Millie nr. 3 (eller sist igen för Martin skulle inte köra sista övningen)  Bra markeringsarbete av Ebba men jag märkte att jag inte har någon riktig rutin hur jag skickar på andra markeringen så där blev det lite otydligt från min sida. Det avslutande linjetaget blev riktigt bra
 
Millie skötte sig riktigt bra även på den här övningen och här märker man att hon har en helt annan rutin än Ebba. Inga som helst tveksamheter med dubbeln. Inte heller linjetaget ställde till några problem trots att jag la ut det innan jag hämtade Millie i bilen.
 
Summasumarum behöver Ebba träna på linjetag och uthållighet samt att Matten behöver träna rutiner vid dubbelmarkeringar med Ebba.
För Millies del kör vi bara vidare som nu, för att det är så himlans roligt !!!
 
 
 
                                    Man får väl en belöning när man varit duktig ?!?!?!?!?
 
 
                                                   Theo, en hejjare på llinjetag............
 
 
           
                              ........ vill oxå gärna ha belöning när man varit duktig !!!!!
 
 
 
 
 
 

Rallyavslutning

Idag var det dags för sista gången på rallylydnadens ridhusträning. Bara Ebba fick följa med idag och som vanligt åkte vi sällskap med Yvonne och Spike.
 
En rolig och lite klurig bana som t.o.m. innehöll en skylt från avancerad klass (som jag nu inte ens kommer ihåg vilken det var) samt ett par fortsättningsskyltar.
Nu är själva skyltarna och momenten i sig inte det stora problemet utan vad vi måste jobba med är fotgående och kontakt, kontakt, kontakt. Det är väldigt ofokuserat och en hel del nosande så även om momenten i sig oftast blir rätt skulle det bli VÄLDIGT mycket avdrag för det där "runt-i-kring" om det vore tävling.
Nu ska vi ju inte tävla men tror nog vi ska jobba upp både fotgåendet och kontakten för det behövs ju i det mesta man gör.
 
Så istället för att gå banan flera gånger nöjde vi oss med att köra igenom den en gång och sen istället fokusera på just kontakt och fotgående. Tror nog vi kan jobba upp det relativt snabbt om vi bara lägger lite krut på det.
 
Nu var det här sista gången i ridhuset för den här terminen men jag hoppas det blir en fortsättning utomhus under våren så det hela inte rinner ut i sanden. För även om vi inte ska tävla är det både roligt och nyttigt att komma ut på träning.
 

Alpha Ohm

 
 
 
Idag var det äntligen dags för Ebba att träffa Cissi på Alpha Ohm och få en genomgång och sätta igång hennes träning på Water Treadmillen.
 
Först blev det en himla massa kläm och känn. Precis som Pernilla tyckt tidigare har Ebba spända ryggmuskler och korta lårmuskler.
Så nu har vi gjort ett träningsupplägg för 4 veckor framåt till att börja med.  Varje torsdag ska vi in till Cissi och springa på bandet. Sen blir det en hel del övningar hemma där emellan.
 
 
 
                          Ungefär vid pilen och någon dm bakåt på ryggen är Ebba spänd och stel.
                                          Det ska vi nu försöka mjuka upp och träna bort.
 
 
När Cissi klämt och känt klart ver det dags att kliva upp på gåbandet.  Inga problem och vi kunde köra i både skritt och trav. Några gånger försökte Ebba hoppa upp med frambenen på kanten (precis som sist) annars klev hon på bra. Vi började i skritt en stund (vet tyvärr inte tiden) därefter trav innan vi saktade ner till snabb skritt och till sist vanlig skritt. Mot slutet blev Ebba trött och då kunde man se att hon började svajja lite med baken och även hade lite jobbigare med vänster sida än höger.
 
 
         
                                             Såna här fina viktmanschetter köpte vi med hem.
 
 
Nu kommer jag skriva varje dag vilken träning Ebba fått som en liten träningsdagbok så jag har koll på vad vi gör och hur det förhoppningsvis går framåt.
Så här kommer upplägget se ut de kommande 4 veckorna :
 
  • En gång per dag :  koppelpromenad med viktmanschetterna. (20 min uppvärmning utan manschetterna, öka 5 min per dag upp till 20 min med manschetterna på, avsluta med 20 min nervarvning utan manschetter). Streching
  • En gång per dag :  Promenad "off-road" i skogen. Balans -och kliva över-övningar. Spring i trav och galopp utan koppel. Streching
  • Efter varje promenad : Kliva ett par varv över stegen.
  • Träna in lite nya trix med fokus på bakdelskontroll
  • Varje torsdag :  Water Treadmill inne på Alpha Ohm.
 
 
 
                                              ....... allt under överinseende av Millie !! ;D
 
 

Simning 24

 
 
 
Idag delade vi en dubbeltid på badet med Gunilla och Svante.  Både roligt och väldigt praktiskt att dela simtid då man hinner mer samtidigt som man har trevligt sällskap. :D
 
Svante som inte hunnit träna så mycket i bassängen som vi gjort fick börja och simmade lite kortare pass än Millie, ca 4-5 min. Därefter fick han vilopaus medan Millie simmade 10 min. Så här vavade vi hundarna och när vi var klara hade Millie simmat totalt 10 + 10 + 10 + 5 min och haft paus emellan medan Svante simmade. Snabbt går det med städningen oxå när man är två. Perfekt !!! Det får vi försöka få till fler gånger.
 
Millie var mest nöjd med att hon fick låna Svantes roliga pipleksak. ;D
 
 
      
 
 
När vi var klara åkte vi hem till Gårdeby allihop, åt paj och babblade bort en stund. Mycket trevligt avslut på en skön eftermiddag. :D
 
 

Hundkalas

 
 
 
Idag var vi bjudna på Majkens födelsedagskalas. :D  Majken som fyllde 10 år häromdagen hade bjudit till kalas i Sörsjön.
Vi började med en promenad utmed en av lederna. Minns inte om det var 2 km eller 2,5 km spåret, men eftersom det tog ganska precis 1 timme får vi väl hoppas ett det åtminstone var 2,5 :an !!! ;D
 
 
                      
 
 
               
                                               Wiktor  hade fullt upp med tre brudar. :D
 
 
   
                                                          Millie hittade en godissten. ;D
 
 
 
                                            Undrar om vi inte ska åt andra hållet istället ?!?!?!?
 
 
Efter promenaden blev det fika och korvgrillning och hundarna fick smaska på tuggben.  Tack för de goda muffisarna Johanna !!!
 
 
 
                                          Sötaste Majken, dagens födelsedagsbarn !!!
 
 
 

Simning 23

 
 
 
Då var vi redan inne i Mars månad, tiden bara flyger iväg.  Startar upp månaden med att åka till simmet.
Idag fick även Ebba följa med men bara som sällskap. Blev bra passivitetsträning för henne som trodde att hon kanske skulle få ta en simtur. ;D
 
 
Dagens simpass :     12 min utan flytväst,  kort paus och på med flytvästen,  2 min Jetstream på,
                               1 min av, 2 min på, 1 min av 2 min på.  Avslutningsvis 8 min nervarvningssimning.
 
 

RSS 2.0