Simning 4

 
 
 
Idag hade vi bokat in morgontid på simmet så det blev till att gå upp i ottan. Hittills har vi ju haft eftermiddagstider på söndagar. Väldigt lugnt och skönt då allt är stängt och man är alldeles ensam.
Tänkte att det skulle bli mer störning med liv och rörelse på morgontimmarna en onsdag men tydligen var rehab stängd för vi var alldeles ensamma sånär som på två tjejer som städade i lokalerna. (dock inte inne hos oss där de redan var klara) Så det var faktiskt riktigt mysigt med ett morgonpass.
 
 
Som vanligt får Ronja och Millie varva sin simning och turas om med simpassen. Ronja började och fick sen köra totalt 7 + 6 + 6 min. i lite varierat tempo. Därefter blev det en varm skön dusch och torkning innan hon fick vänta medan Millie körde färdigt sitt sista pass.
 
Millie fick simma 7 + 10 + 20 min. med streamern på 4 min. i mittenpasset. Varm dusch, torkning och på med skönt täcke även för henne innan vi tog en rask kissesväng och åkte hem till Ebba.
Ebba som inte får följa med till badet utan hålla tillgodo med ett pass på cykeln och tillhörande promenad. Tror hon är rätt nöjd ändå. ;D
 
 
 
                                                           Håller koll på Millies simning.
 
 

Förmiddagsträning och eftermiddagsjobb

 
 
 
Numera jobbar jag eftermiddag varannan tisdag istället för natt. Men då jag inte åker hemifrån förrän kl 13.00 hinner vi med hundträning hela förmiddagen.
Idag var dessutom Yvonne ledig så vi tog bilarna ner till ängen vid grustaget.
 
 
Idag blev Ronja introducerad i "rutan" för första gången. Dessutom var koncentrationen på topp och då blir det så himla bra !
Nu körde jag ju inte hela "rutan" utan valde att utgå från pinne 1 och därifrån använda pinne 2 och pinne 4 så vi fick jobba åt två håll i vinkel. Startade med att lägga ut en dummy vid pinne 2 tillsammans med Ronja och skicka på linjetag. Vid andra utlägget fick hon träna på "sitt-stanna-kvar" och jag gick och lade ut dummyn själv.
Därefter samma sak vid pinne 4 innan vi avslutade med att Ronja fick följa med och lägga ut både vid 2:an och 4:an så fick vi in lite minnesträning.
Fina linjer, snygga upptag och fina avlämningar. Avståndet mellan pinnarna var ca 15 m. Det som vi nu ska lägga lite extra fokus på är fotgående och fotposition som behöver bli mycket, mycket bättre. Men man kan inte kunna sån't man inte tränat på ;D
 
 
Därefter fick Millie komma ut men innan vi satte igång hade jag lagt ut två dolda linjetag vid pinne 1 och 2 i Ronjas "ruta" medan Yvonne gick upp och ställde sig i tallplanteringen för att kasta markeringar. Linjetagen låg nu rakt till höger om oss.
Först en markering som hon fick hämta, sedan ett av linjetagen, ytterligare en markering som nu INTE fick hämtas förrän det andra linjetagen hämtats in. Och avslutningsvis ytterligare några enkelmarkeringar.
Markeringarna kastades omväxlande åt höger och vänster inne bland tallarna och om Millie inte hittar en markering direkt drar hon gärna iväg till andra sidan där det gått en markering tidigare istället för att ligga kvar och jobba i området, så det får vi träna mer på. Annars gjorde hon ett fint arbete både med markeringarna och de dolda linjetagen !!!
 
 
Ebba och Spike hade vi planerat att träna med på ett annat ställe men innan vi flyttade oss dit ville Yvonne köra några skick i Ronjas "ruta" när den ändå var uppställd. Blev ett bra tillfälle att även ta ut Ronja och träna passivitet. Tyckte hon skötte sig bra. Tyst och riktigt lugn även om hon nog gärna hade velat vara med och leka med Spike.
 
 
Till sist var det Ebba och Spikes tur. Vi höll till i det höga gräset i björkdungen. Jättebra terräng för Ebba som ska träna på att använda näsan istället för ögonen. Vi stod kanske på 40 - 50m avstånd från varandra och kastade markeringar växelvis. Provade även att kasta en markering när första hunden var på väg in. Ebba blev lite tveksam först men sen funkade även det. Vi bytte även plats och körde oxå över det stora diket så många markeringar blev det som hundarna skötte kanonbra.
Nu var alla hundar nöjda och jag kunde åka och jobba i lugn och ro. En bra dag !!
 
 

Måndag

 
 
 
Ny vecka och ny dag, en gråkulen sådan också. Mörkt mest hela dagen och man hinner nästan bara ut en, eller högst två promenader i dagsljus. Mycket promenader i koppel blir det när det är mörkt nästan alla dygnets timmar.
 
Idag tog vi i alla fall en rejäl promenad till skogen på lunchen. Ebbas mage ballade ur igår, tror det är lördagens festande på märgben som är orsaken. Pigg och glad så hon fick hänga på ändå.  Ett väldigt grävande efter tryffel blir det men inte lätt att undvika om inte kopplet ska vara på. Vi får se vad magen säger om det.
 
Försökte oss på några linjetag med Lilla Rövardottern men idag var det mycket spring i benen så lite okoncentrerat blev det ingen topprestation.  Dock fortfarande väldigt fina avlämningar och vi fick till lite träning på "sitt-stanna kvar" då hon fick sitta och titta på när jag la ut dummyn istället för att följa med ut. Funkade alldeles utmärkt.
Desto svårare var det med "sitt-stanna kvar" som fotomodell........hmmmm .....tror vi får träna mer på det !!!
"sitt i grupp" var i alla fall det enda kameran gick att använda till i det gråa regndiset.
 
 
 
 
 
 
 

Simning 3

 
 
 
Idag var det dags för vårt 3:dje simtillfälle i frisimmet. Ronja imponerar stort och simmar på som hon aldrig gjort annat. Exemplarisk som en skolbok är hon min coola Lilla Rövardotter.
 
Idag plockade jag bort linan (flexikopplet) och då gick det t.o.m. bättre. Fin-fina vändningar (alla åt rätt håll) och hon har nu koll på kommandot "vänd". Oavsett om vi är framme vid kanten eller inte vänder hon på det nya kommandot.
 
Ronja fick simma tre pass med paus medan Millie simmade. Det blev 5 + 7 + 7 min. Startade med långsam uppvärmning men trissade upp farten sista minuten på första passet. Andra passet blev ett "mellanpass" i normaltempo. Tredje passet startade vi upp två min. i högt tempo och avslutade med att varva ner fem min. i lugnt tempo.  För att trissa upp farten hade jag idag en gummidummy att egga med vilket gjorde att Ronja tog i ordentligt.
 
 
 
                                                      Kul när det kommer fram en leksak.
 
 
 
                                         ...... som man sen får ta när det är dags att gå upp.
 
 
Millie fick simma 7 + 13 + 7 min.  med streamern på några minuter i mittenpasset. Sista passet i lugnt tempo men utan flytvästen.
 
Som vanligt passade jag på att ställa hundarna på vågen. Ronja 26,7 kg. Millie 27,7 kg.
 
 
 
                               Millie kan förstås oxå "vänd"-kommandot. Här simning i stora cirklar.
 
 
 
                                                            Är det inte min tur snart ?!?!?!?!?
 
 

Sörsjön

 
 
 
Idag drog vi iväg till Sörsjön och Ekmon tillsammans med Annelie och Martin. Riktigt gråkulet väder men så är det i november och jag älskart !!
 
Vi startade upp med en promenad över kalhygget med lite lagom tossiga hundar.  För mig är det guld värt när det här gänget går promenad eftersom Ronja då kan få vara lös tillsammans med andra hundar. Det är en av få restriktioner hon har, att inte få springa och busa lös med andra hundar. Däremot får hon springa lös själv nästan som hon vill.
Men med just det här gänget "gamlingar" blir det inte bus och röjande utan allihop skruttar runt med sitt eget, letar sork, gräver tryffel, tuggar pinnar, plaskar i vatten och bara njuter av skogen och det är så himla viktigt för Ronja att kunna få träna på att vara med andra lösa hundar utan att jag behöver oroa mig att det går överstyr.
 
 
 
 
 
När hundarna var rastade och lagom nöjda tog vi en fika innan det var dags för träning. Det blev inte så mycket men något ville vi i alla fall få till.
Först ut blev Ronja och Martin. Jag ville träna vidare på linjetag som börjar gå så himla bra. Sen blev det en ny störning med en hund till ute samtidigt. Jag ville inte ha linjetaget på en regelrätt stig men ändå där terrängen "bjöd" lite på att ta en rak väg.
Vi började på välkänt sätt att Ronja fick följa med mig och ställa ut dummyn. Först ganska kort avstånd och sen ökade vi på (blev ca. 5 - 10 - 15 m) Tror hon blev något lite störd av att Martin väntade snett bakom oss så lite okoncentrerad gick hon inte ut på första komandot. I övrigt var det hur snyggt och bra som helst. Jag provade att dröja något med skicket så hon fick lite mer tid att hinna fokusera och då löste det sig även med skickandet.
 
Därefter fick Martin en markering med kvarlagt linjetag och ytterligare ett par linjetag. Inga problem för Ronja att sitta tyst och lugnt och vänta (vilket belönades med pannkaka)
Även Ronja fick prova på en markering (vilket vi egentligen inte alls tränar) på samma ställe som linjetagen och sen fick hon se när Rebecka la ut ett nytt linjetag på samma ställe.
Tror vi fick guldstjärna både Ronja och jag för det gick superbra och Matte var alldeles tyst och lugn ;D
 
Avslutningsvis blev det ett lite längre linjetag på stigen med Annelies attraktiva kanindummyn. Först Martin och sen när det var Ronjas tur och vi hade gått tillsammans och lagt ut den kom det plötsligt ett par med hund på promenad på stigen. Ronja och jag fick kliva åt sidan för att vänta tills de passerat precis rakt över dummyn som vi lagt ut.
Det blev en ny bra störning för Ronja och lite minnesträning av linjetaget oxå. Ronja brydde sig inte ett dugg om den störningen utan satte full fart ut efter kanindummyn, snyggt snabbt upptag, direkt tillbaka till Matte och en snygg avlämning. Kan det bli bättre ?!?!?!?! Åh vad roligt och bra det kommer bli att komma igång med träningen på allvar med den här coola hunden !!!!!!
 
Även Millie och Ebba fick förstås komma ut. För deras del blev det enkelmarkeringar och dubbelmarkering. Inga konstigheter och Ebba går verkligen bra just nu och har gjort så ett tag. Nästan så jag funderar på om vi inte ska ta och starta på WT hon och jag fram i vår.
 
Tusen Tack Annelie för ett par härlig timmar !! Det betyder så mycket för mig och Ronja att hon kan vara med som alla de andra !!
 

Rehab

 
 
 
 
Just nu är jag VÄLDIGT dålig på att blogga så nu ska jag ta mig i kragen eftersom jag egentligen vill uppdatera ofta för min egen skull.
 
Idag har jag och Ronja varit på rehab och träffat Marie. 7:de gången redan vi är där. Ronja är inte superförtjust i det där med att klämma och känna innan vi sätter igång. Helst vill hon direkt in i vattentrasken så fort det bara går.
Nåväl lite klämma och känna får man allt gå med på och Marie var mycket nöjd idag. Ingen reaktion någonstans och fin rörlighet åt alla håll. Det blev även mätning av bakbenen. Precis som tidigare är det 1 cm skillnad på låren (vä sidan ngt. sämre musklad än hö.) däremot är hon lika uppe över höfterna vilket är viktigast.
 
Sen var det dags för vattentrasken. Fortfarande kör vi skritt men lite ökad hastighet idag. 4 + 4 + 4 min.med paus emellan. Hon trampar under sig något, något sämre med vänstra bakbenet men knappt märkbart numera. Ingen avlastning under vilan och fin rörlighet vid stretchingen efteråt. Nu provar vi att fortsätta sänkningen av Metacam ner till 15 kg/dr. och fortsatt träning hemma med balansövningar, kavaletti, viktmancshetter (utan vikt) samt promenader ute i terrängen.
 
 
 
                                                "kavaletti" över stegen i trädgården.
 
 
Sen tyckte Marie det var dags för ett nytt veterinärbesök för en genomgång samt PennHip-röntgen, något jag aldrig hört talas om tidigare men som tydligen ger en bättre bild av höfternas funktion än vanlig HD-rtg. gör. (har försökt läsa in mig om det på nätet)
Så den 5 dec. är vi inbokade hos Sven Ödman hos Djurdoktorn i Linköping som är en av de veterinärer som är certifierad på detta.
Det känns lite, lite nervöst men mest spännande och intressant.
 

Simning

 
 
 
Idag drog vi igång vinterns simträning. Yngst och äldst blir det som får roa sig i Norsholms simbassäng under vinterhalvåret. Den ena för att behålla sin fina form och den andra för att få till en fin form.
 
Ebba är inte lika bra på det där med bassängbad så jag lägger inga pengar på plask och lek för hennes del. Hon fick istället trimma formen bredvid cykeln idag.
 
 
 
 
 
Idag var det 2:a gången i simmet för Ronjas del. Första gången var för 1½ vecka sedan när vi var på rehab hos Marie.
Lite plask och stänk blev det i starten så matte blev lite blöt men sen tyckte jag vi fick till det riktigt bra, både med och utan "Herr Gris"
 
 
 
 
 
För Ronjas del blev 5 + 5 + 5 min simning med 10 min. paus mellan varje pass då Millie fick simma. Lite jobbigt tror jag nog det var. Det är ju mycket att koncentrera sig på och många vändningar som ska bli åt rätt håll. Matte är lite petig på att man inte vänder mot bassängkanten utan bort från kanten och det lyckades vi med nästan varje gång.
 
 
 
                                                    Paus medan Millie simmar.
 
 
 
 
 
Millie är van simmare efter MÅNGA vändor i den här bassängen. (om jag inte minns fel roade jag mig med att räkna ut hur långt hunden simmar och matte går när jag gick där fram och tillbaka förra vintern). Skönt tyckte hon i alla fall att det var att vara tillbaka igen. För hennes del blev det 5 + 10 + 10 + 5 min med paus medan Ronja simmade.
 
 
 
                          Dusch efter badet. Det är mycket att träna på när man är i simhallen.
 
 
Passade oxå på att väga båda två. (hoppade dock över att väga mig själv ;D ) Ronja väger nu 27,1 kg och det är ungefär vad hon hållt sig på de senaste veckorna. Tror dock hon kommer komma över 30-strecket när hon växt färdigt. Hon är ju en rejäl tjej.
Millie hamnade på 28 kg.vilket är något kilo för mycket så det får vi försöka jobba bort. Hon brukar hålla sig runt 26½ - 27 kg vilket brukar vara lagom.
 

RSS 2.0