Specialsök lektion 2

 
 
 
Idag var det dags för lektion 2 i vår nya aktivitet för Ronja, specialsök. När vi kommer är allt förberett. Ronja blir superglad och verkar känna igen golvbanan men först börjar vi med att gå igenom träningsjournalen.
 
Sedan startar vi upp med en "smeller" dvs Ronja får lukta på en burk med te som inte är med i golvbanan och får *klick* och godis. Därefter går vi över till golvbanan. Ett schema med 8 olika placeringar av preparatet (i det här fallet te) är bestämt i förväg ( burk 1, 2, 4, 2, 6, 3, 5 och 4) Vi bestämmer innan vi börjar att vi ska bryta för vila efter 4 ggr.
 
Ronja jobbar på jättebra och får *klick* varje gång för rätt burk. Ett par gånger har jag lite dålig timing men då kör vi bara om så det blev ett par gånger extra innan vi tog paus.
Efter en kort paus körde vi de resterande 4 ggr. vid några tillfällen stannar hon upp lite längre vid rätt burk, jippie det går framåt ! Även nu missar jag ett par gånger som vi gör om. Därefter tar vi en längre paus och Ronja slår ihop som ett korthus på köksgolvet och sover en lång stund.
När hon vilat klart repeterar vi alla 8 gångerna och får ett riktigt bra flyt och även jag får till det bättre ;D
Efter det avslutar vi för dag och Ronjar somnar som en stock medan vi tar en fika och babblar.
 
Innan vi åkte hem tog vi vägen via goda vänner där jag lämnat grejer för att få hjälp att göra en egen golvbana. Så nu har vi med oss en egen golvbana hem att träna vidare på för nu ska vi försöka klara oss själva några veckor även om vi har blivit lovade back-up via telefon om det skulle behövas.
 
 

Linjetag

 
 
 
 
Inte ofta jag är ledig på en tisdag men idag hade jag annat inbokat som tyvärr blev avbokat. Så helt plötsligt stod jag med en hel dag att fylla med hundträning ;D
 
Väldigt passande hade även Yvonne en ledig tisdag så vi letade upp ett nytt ställe här i Gårdeby, tog med oss hundarna och en hög med dummy och gav oss ut. ( ja självklart var fikat med oxå )
V hamnade i en stor kohage med väldigt kuperad terräng där vi planerade in lååånga linjetag för Ebba och Spike som skulle jobba först.
 
Vi började med att lägga ut två långa linjetag i 90 graders vinkel ca 150 m långa. Det till vänster gick uppför en backe och vidare upp på en platå. Hundarna fick följa med och lägga ut 4 dummy där. Sen genade vi över berget till platsen till höger, även den ca 150 m ut på fältet, över en kulle och ut på fältet igen. Vid båda linjetagen hamnade hundarna utom synhåll ute vid dummyna. 4 dummysar lades ut på andra linjetaget oxå och hundarna fick gå med tillbaka på linjen.
 
Därefter vände vi helt om och lade ut 2 kortare linjetag (ca 30-40 m) snett åt hö och snett åt vä. Här fick Ebba sitta kvar med mig medan Yvonne lade ut.
 
Vi började med de långa linjetagen. Ebba har inte gjort så här långa förut i kuperad terräng. Spike började så Ebba kunde se och lära. Sen varvade vi vem som fick köra först på de olika sträckorna.
Shit vad duktiga de var !!! Jag tycker det är riktigt skönt när dummyn ligger långt ut så hunden försvinner ur sikte. Då kan man ju ändå inget göra mer att vänta och hoppas hunden kommer tillbaka med en dummy......och det gjorde de !!
Ebba har oxå kommit igång med sitt löp men det brukar inte påverka henne alls utan hon jobbar på som vanligt.
 
För Millies del blev det 2 dummysar vid det långa linjetaget till höger som skulle in samt två markeringar där Ebba och Spike haft de  korta linjetagen. Bra jobbat även av henne men jag tror terrängen besvärade hennes framtassar lite så farten blev lite si och så.
Tror oxå att även hennes löp är på G då hon brukar bli mer påverkad och faktiskt verkar känna sig lite olustig i magen.
 
Ronja fick förstås oxå komma ut och jobba lite. för hennes del blev det något mellanting mellan linjetag/markering uppför en liten backe, där jag ökad på avståndet. Avslutningsvis fortsatte vi träningen av "bakåt-ut" som vi påbörjat tidigare. Nöjd även med den lilla Rövardottern !!
 
Förutom träning blev det förstås fika och så fick "löperskorna" passa på att springa av sig ordentligt nu när det bara blir koppelpromenader. En himla massa ätande av diverse harskit, rådjursskit och vildsvinsskit blev det visst oxå visade det sig på hallgolvet hemma senare. Tror minsann Ronja Rövardotter föråt sig lite :P

Återvinning

 
 
 
 
Idag var julen definitiv över för den här gången. Julgranen lämnades till återvinning till hästarnas förtjustning. ;D
 
 
 
 
 
Framåt lunch kom det omtalade snövädret. Precis sån't väder som vi älskar så ett par härliga timmar ute blev det ! Hundarna fick springa av sig och jag pulsade på så ingen av oss frös. Och hundarna var alldeles rena när vi kom hem !!!!
 
 
 
 
 
 
                               Millie är alltid så himla tålmodig med den ettriga Lilla Rövardottern!
 
 
 
                                                ........... nästan alltid i alla fall. ;D
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi tränar....och tränar.....och tränar......

 
 
 
 
För alldeles, väldigt längesedan påbörjade Ebba och jag ett projekt inspirerade av Johanna och hennes hundar Majken och Ester. Hunden ska med hjälp av en husvägg, eller något annat, stå på "händer". Det här är definitivt inte en övning som föll sig naturligt för Ebba.
 
Periodvis har vi tränat ganska intensivt och periodvis inte alls på flera veckor (ibland månader) Nu fick vi en ny kick efter att Johana skrivit en artikel om just detta och om att träna tricks i senaste numret av Golden Nytt.
 
Kanske hade vi kunna lärt oss detta betydligt snabbare med bättre metoder men jag är verkligen urusel på att strukturera upp vår träning, sätta kriterier och delmål och ännu sämre är jag just när det gäller träninga av små tricks och liknande. Men trots Mattes oförmåga till bra träningsupplägg verkar slutmålet ändå i sikte även om vi har en liiiiten bit kvar.
Lutningen på "rampen" ska bli ännu mindre och till slut plockas bort men det känns som vi snart kan vara i mål. Så nu får Matte se till att hänga i lite till !!!! ;D
 
 
 
                                    ....och här fick vi sitta bakom lås och bom under tiden !!! ;D
 
 

Apportering

 
 
 
Idag blev det apporteringsträning på eftermiddagen. Gjorde sällskap med Yvonne som hade ledig dag så här mitt i veckan. Vi tog bilarna ner till kohagen vid Myrgården så vi kunde ha en hund i taget ute.
 
Ronja blev först ut. Även om vi tränar en hel del linjetag när vi är själva just nu ville jag gärna hitta på något mer när vi hade sällskap och kasthjälp. Så det blev ett par markeringar på samma ställe så vi fick en känd plats. Avstånd ca. 40 - 50 m Hon börjar bli lite lätt i rumpan ibland Lilla Rövardottern så det gäller att vi inte släpper igenom och även håller i stadgeträningen. Någon tappad apport och smålek på vägen in vid något tillfälle blev det oxå men en del saker tänker jag dyker upp med åldern. Inget som bekymrar mig utan vi tränar på att göra rätt.
 
När vi hade en känd plats blev det ett par linjetag med minidummy och avslutningsvis sedan även en markering till. Är på det stora hela nöjd med Lilla Fröken. Hon markerar fint, använder näsan kanonbra, har bra fart och fina avlämningar.
 
 
Ebba och Spike fick komma ut var för sig men gjorde samma övning. Spike dock med något längre avstånd så han fick springa över både Ronjas och Ebbas platser.
Jag la ut 3 linjetag i en solfjäderform som Ebba fick sitta och titta på när jag la ut. Sedan vände vi helt om, där stod Yvonne och kastade markeringar i en träddunge.

Först blev det en markering som fick hämtas sen första linjetaget. Ny markering som inte fick hämtas, linjetag nr.2 och sedan hämtades den kastade markeringen. Därefter 3:dje linjetaget och sedan ett dolt linjetag på platsen för markeringarna. Avslutningsvis sedan en markeringen som landade dolt nedanför kullen en bra bit till vänster om de tidigare markeringarna.
Himla bra jobb av Ebban !!! Tog ett par skutt fram på markeringen som inte fick hämtas så jag fick stoppa henne men då lyssnar hon bra. I övrigt bra fart ut och ännu bättre fart in, bra jobb med näsan och fina linjetag.
Nu ska vi träna stadgan så den verkligen sitter till 100% sen planerar vi att våga oss ut på WT till våren.
 
 
Millie blev sist ut och nu började det redan skymma rejält. Hon fick nästan samma övning som Ronja men med dolda linjetag och avsluta med en dubbelmarkering. Inte helt lätt i mörkret. Verkar som att kylan som kom med mörkret även gjorde det svårt med vittringen för även när näsan var på hade hon problem att hitta.
Alla verkade i alla fall trötta och nöjda när vi kom hem så Matte med gott samvete kunde åka och jobba på kvällen.
 

Ny aktivitet

Idag har Ronja och jag gjort något superroligt !!!! Vi åkte till en god vän där vi fick prova på specialsök.  Minns att jag redan när Ronja var liten valp imponerades av hennes nosarbete och tänkte redan då att "det där skulle vara roligt att ta tillvara. Jag skulle kanske ta och gå en specialsökskurs med henne när hon blir lite större".
 
 
Nu kom det dåliga höfter, veterinärbesök och en massa rehab emellan men tanken har legat där i bakgrunden hela tiden.
 
 
Nu har jag en god vän som är duktig på det här, har tränat upp två egna hundar samt varit ute i skarpa lägen både med pyroteknik och narkotika. Hon erbjöd sig att hjälpa oss att starta upp så får vi se om det blir en kurs på riktigt sen.
 
 
När vi kom dit var allt så pedagogiskt och noga planerat att det redan kändes som att gå på kurs. När vi haft en ordentlig genomgång av allting och fyllt i träningsjournalen var det dags för Ronja att prova golvbanan där en av burkarna var preparerad med Liptons te.
Ronja var till en början väldigt ofokuserad och förstod nog inte särskilt mycket av vad vi höll på med men vi fick till ett par lyckade försök innan det blev en kort paus. Nytt förök och det gick redan mycket bättre!!
 
 
Därefter blev det en längre paus med fika och babbel för oss tvåbenta (Ronja somnade som en stock på köksgolvet) Efter fikat avslutade vi dagens "lektion" med att Ronja fick göra samma övning igen och nu märktes det rejäla framsteg. Efter ett par försök råkade jag tappa ett par korvbitar (som var dagens godis) på golvet intill banan så Ronja började snosa runt efter korv men då räckte det att vi flyttade banan en liten bit så släppte hon korvdoften och fortsatte jobba igen.
 
Det här var verkligen jätteroligt. Nu ska vi få komma tillbaka nästa vecka igen och under tiden ska jag försöka få ihop grejer till en egen golvbana här hemma. Så himla spännande med en helt ny aktivitet !!
 
 
 
 

Liten blir stor

 
 
 
Tio månader och 13 dagar gammal, 25,3 kg. tung. Nu har Lilla Rövardottern blivit stor och börjat löpa. ;D
 
 

Linjetag

 
 
 
Röd dag och julens allra sista helgdag men för mig en alldeles vanlig jobbartisdag. Simon fick köra eftermiddagspasset men då jag inte åker förrän kl 13.00 ägnades förmiddagen åt hundarna.
 
Rövardottern och jag fick till ett alldeles eget litet träningspass. Först tränade vi på att gå fint i kopplet vilket hon är ganska usel på i alla fall när det är koppelpromenad med alla tre. När vi är själva går hon dock riktigt fint så det försöker vi med så fort det bara är hon och jag.
 
Sen blev det linjetagsträning i kohagen vid skogen. Det första blev på ca 15 m avstånd där hon fick följa med att lägga ut. När vi sen fått en känd plats fick hon träna på "sitt-stanna-kvar" medan jag la ut själv. Mycket duktig på det! Vi ökade avståndet så sakta mellan varje gång och var till slut uppe i ca 50 m.
 
 
 
 
 
Idag blev det en hel del lekbelöning med den roliga flätan vilket uppskattades. Jag tränade in mycket lekbelöning när Ronja var liten men fick dra ner på det och använda mer godisbelöning när Ronja hade besvär med höfterna och benhinneinflammation men nu har vi ökat på lekandet igen.
 
 
 
 
 
 
                                  ....och en slank han hit ... och en slank han dit ........... ;D
 
 
Till sist avslutade vi träningspasset med att använd vår kända plats till att för första gången starta upp de allra första försöken till "bakåt-ut". Kort avstånd på bara några meter till att börja med. Ett par försök som funkade bra fick räcka idag.
 
 
 

Morgondopp

 
 
 
Idag var det dags för året första simträning. Eftersom det fort blir fullbokat och jag ofta är lite sent ute blev det till att boka in morgontid, dessutom efter att jag jobbat. Kort morgonrunda, lite frukost och sen iväg.
 
Ebba får fortsätta följa med och sätta lite krydda på det hela ;) Tjoho, det blir lätt lite kaosartat över det hela men jag får väl försöka vänja mig vid det. Simningen går i alla fall jättebra för alla tre. Ja eller i alla fall för Millie och Ronja. Ebba hon kör sitt eget race på simmet hon. ;D
 
 
 
 
 
Millie fick köra 10 + 10 + 10 min. utan flytäst även idag och hon tar i bra och skjuter på fint. Lugnt och sansat, det tackar Matte för!
 
 
 
 
 
Ebba simmade 5 + 5 + 5 min.och lyckas alltid blöta ner det mesta och Ronja hojtar som en tok under tiden för att helst av allt komma till undsättning.
 
 
 
 
 
Ronja, som simmar på riktigt bra nu igen, fick oxå simma 5 + 5 + 5 min. jag spärrar fortfarande av rampen men hon verkar inte ha några funderingar på att vilja gå upp längre medan vi simmar.
 
 
 
                Vid rampen ser man skaftet till golvskrapan som jag sätter för medan Ronja simmar.
 
Det skulle vara himla bra med en ramp som man kan sänka ner eller nå't medan hunden simmar och även en ramp utanför som kan fällas bort så man kunde gå runt hela bassängen istället för att behöva gå fram och tillbaka. Men allt har för och nackdelar och nu är det här vi är när vi simmar.
 
 
 

Samträning

 
 
 
Idag var det dags för årets första samträning med GRK Östergötland. Som vanligt höll vi till i Klinga.
Ett helt gäng med hundar och mattar blev vi. Närmare bestämt 10 st och ännu fler hundar. :D
Ebba och Ronja fick följa med. Upplägget idag var att först ha ett antal "stationer" där man tränade olika saker (och framförallt tränade förarna). Bl.a. Fotgående, upptag, avlämningar, linjetag och närsök. Därefter blev det fika innan vi avslutade med markeringar ute i skogen.
 
 
Ronja fick vara med på den 1:a delen och Ebba fick köra den 2:a delen. Kändes som en rättvis fördelning ;D
Mycket nöjd med Ronjas insats där hon på ett par av stationerna fick agera "demo-hund" och visa en del små övningar som hon inte ens gjort tidigare. Mycket störningar i form av bilar, nya hundar, valpar och nya människor. Lite ofokuserad på en del av uppgifterna men närsöket satt minsann och nya övningar kan jag ju inte begära så mycket av. Är allra mest nöjd med att hon klarade störningarna såååå bra!
 
 
Efter fikat blev det Ebbas tur. Hon fick komma ut tillsammans med Astrid och Torkel. Tre kastare hade vi utplacerade i skogen. Så himla nöjd med Ebba oxå som gjorde allt fort och rätt. Även stoppsignal och en vänsterdirigering satt som den skulle. Blev oxå en dubbelmarkering med "vänd-om".
Kan inte vara annat än supernöjd med båda Tjejerna.
 
 
Innan vi åkte hem tog vi en promenad tillsammans med Johanna, Annelie och Birgitta. Ronja har ju fått provat mer och mer att gå sällskap och vara lös tillsammans med andra och Marie på Rehab har sagt åt oss att testa oss fram. Nu var det ganska många hundar med spring i benen och kanske var det gränsfall för Ronja att hänga med på sådana promenader. Nu blev hon inte halt eller så men vi provar nog inte fler gånger med så många hundar samtidigt.
 

Promenad och inomhuslek

 
 
 
 
Idag fick vi sällskap på dagens längre runda här hemma. Maria kom hit med sin labbetik Bella. Bella är 6 år och lite lagom busig men mest gillar att ströva runt i skogen. Perfekt för Ronja som skulle få följa med utan de andra.
Visserligen blåste det halv storm men vi lyckades hitta en runda där vi inte märkte så mycket av blåsten. Ett par timmar i sakta mak över fält och genom skog lagom för Ronja att klara av. Fikat däremot tog vi inomhus när vi kom hem. Märkligt att fikat kunde ta längre tid än promenaden. ;D
 
 
Nu blir man ju inte så trött av att bara gå promenad men med delade turer i blåsvädret tyckte Matte det räckte med aktivering utomhus. Annars aktiverar vi oss väldigt sällan inne utan är utomhus stor del av dagarna så Ronja är definitivt inte van vid lekar inomhus.
Men som sagt idag var Matte trött på att vara ute samtidigt som Ronja var sugen på att hitta på något roligt.
Det blev ett godissök i vardagsrummet. Ett antal supergoda godisar blev utplacerade lite här och var medan Ronja fick vänta i hallen.
 
 
 
 
 
Först förstod hon ingenting men snabbt fångade näsan upp den goda doften av godis och hon började sniffa sig runt både högt och lågt.
Så här första gången valde jag ganska lätta ställen men vissa tyckte tydligen att det var roligare att krångla till det lite.
 
 
 
 
 
 
                                     Nej granen ville Matte inte riskera så där fanns inget !!!
 
 
 
 
 
Framför och på sidan om TV:n kändes lite enkelt och riskfritt. (ja jag har en gammal "tjock-TV") Jag tänkte naturligtvis att när den framför hittats så skulle hon ganska snabbt få nos på den som ligger på sidan till höger men så enkelt tyckte inte Ronja att det skulle vara.......
 
 
 
 
 
........ Lilla Fröken klämmer istället in sig BAKOM TV:n där hon sen trasslar in sig i alla sladdar och sedan bestämt forcerar ut därifrån så sladdarna ryker åt alla håll.
Även om jag nästan aldrig tittar på TV är jag glad att den inte åkte i golvet trots att den svajade betänkligt.
 

2015

 
 
 
Då har vi firat nyår. Ringt ut det gamla året och ringt in det nya. En lugn nyårsnatt blev det. Visserligen bor vi ute på landet så vi är förskonade från en massa smällare både nu och då långt innan nyåret ens börjat. Att det sen smäller en del runt 12-slaget kan vi ta. Millie reagerade inget förrän fem i tolv när det började skjutas här i närheten men inte särskilt mycket då heller. De andra kunde inte brytt sig mindre. Vet inte ens om Ronja märkte att det small. Hon var helt säker på att Millie var leksugen när hon vaknade och blev lite orolig. ;D
Sen blev det en nattpromenad vid 2-tiden och då var det alldeles lugnt, tyst och stilla.
Sovmorgon fram till 9.30 sen var vi redo för ett helt nytt orört år att fylla med roliga och spännande saker.
 
 
Fram på eftermiddagen bestämde vi oss för att dra till Ågelsjön på promenad tillsammans med Annelie, Rebecka och Martin innan det blev för mörkt.
Nu verkade väldigt många tänka precis samma sak så parkeringen var nästan full. Då vi inte ville trängas med en massa folk, träna hundmöten och sån't bestämde vi oss för att dra vidare till Ekmon så hundarna fick röja runt som de ville. Blev en härlig promenad någon timme tills mörkret föll.
Hade med ett gäng väldigt skitiga hundar hem. Saknar snön !!!!! Nu blir det duschen varendaste promenad. :(
 
 
 
 
                            Önskar er alla ett roligt, spännande, friskt och positivt Gott Nytt 2015 !!!
 

RSS 2.0