Samträning GRK


                 Återigen blev det apporteringsträning här ute i Gårdeby. Idag var det samträning i GRK östergötland/sörmlands regi. 
Aprilväder gav snö under natten och vi vaknade till ett tunt vitt täcke ute.  Nu avskräcker ju vädret sällan när det gäller hundträning och vi blev 10 stycken som samlades, en del med två hundar.  Flera nya ansikten och även ett par hundar av andra retrieverraser.
Jättekul med lite nya bekantskaper, några med en hel del vana men några helt nya inom apporteringen.Planeringen för Ebba och mig var att träna passivitet , titta på de andra och bara delta vid lite lydnad och stadgeträning.
Eftersom flera av hundarna var på olika nivå och olika åldrar delade vi upp oss i mindre grupper och spred ut oss över området.  Ebba och jag stannade där unghundarna och nybörjarna gjorde lite enklare övningar.
Fokuserade på Ebba och valde att inte ha kameran med. Ebba skötte sig väl skapligt men visst är det himlans kuligt när så mycket nya hundar och människor kommer hit till oss i Gårdeby. ;D


När de andra var klara med sina övningar flyttade vi oss för att träna lydnad, inkallning och stadga.  Där var Ebba och jag med och det går betydligt bättre så fort kopplet åker av. Känns som hon inte blir lika stressad när hon slipper sitta fast så här skötte hon sig bra. 

Efter det verkade alla ha avslutat sina övningar så vi bestämde att det nog var fika dags. Korvgrillning, fika och trevligt småprat.  En del skulle vidare på annat och började ge sig iväg hemåt men några blev kvar och ville göra fler övningar.
Nu fick Ebba stanna i bilen och jag tog istället med kameran så det blev lite bilder från dagen. 
                                            Spike skulle få prova på sin första markering.
                                          (tidigare har han bara hämtat nedlagda dummy) 
                                                              Maria var kastare. 
                                                                       Full fart iväg !!!  
                                                     Här kommer en dummy matte !! 
                                                 En till svart som hämtar dummy :D
                                         (attans vad svåra de är att fota svartingarna) 
                                        Max har varit ute på ett sök och hämtat en dummy       
                                                  Matte Ewa berömmer sin duktiga kille !!         
                                     Avslutningsvis fick den här glada killen komma ut :D 
                                                 .......... och även hämta några apporter.          
                                                          Sötaste apportören Theo !!!!!!! 


Trassel


 
                                          Ibland trasslar det till sig lite här i livet !!!!!!  ;D           
                                          Men med en positiv inställning löser sig dock det mesta !!! :D 
                                                        Sen är det full fart framåt igen !!!!Avslutning


 


Idag var det dags för avslutning på Rallylydnadskursen vi gått för Brita.  Kursen som varit en del i Britas utbildning till instruktör.
Nu hoppas vi hon blir godkänd för kursen har varit toppen !!!  Jag kunde ju en hel del redan innan och har även gått en kurs tidigare men tyckte ändå att jag fick med mig en hel del nytt.  Franför allt mycket detaljer och hur det går till och bedöms när man kommer ut på tävling.


Idag fanns det tre olika banor uppställda med lite olika svårighetsgrad och längd som man kunde köra.  Jag körde alla tre och det märktes att Ebba blev trött i huvudet mot slutet även om vi pausade emellan.  Tyckte hon var ganska disträ emellanåt och jag undrar om det ev kan bero på analkande löp.

En av banorna fick jag med mig hem att använda på träningen i morgon.  Innan vi slutade bjöd Brita aven på en supersmarrig choklad tårta som innehöll choklad, choklad och ännu mera choklad  !!!!
Apportering


 


Idag hade vi bokat in apporteringsträning här hemma i Gårdeby.  Annelie dök upp med Martin och Theo. Med i bilen hade hon även Rebecca, som extra kastare, samt Maria med Tosca.  Medan vi höll på dök även Yvonne upp med Spike så det blev ett litet lagom gäng.


Tar ju lite tid när man ska köra "småfjuttarna" en och en, dit även Ebba får räkna sig när det gäller apporteringen. Hon fick dock vara med ute när Theo och Tosca körde.  Är väl inte supernöjd där. Kändes nog lite som att vara tillbaka på ruta ett. Dvs Ebba varvar igång och låter alldeles för mycket.  Lugnade dock ner sig innan de andra var klara eftersom det tog lite tid.Först ut blev Theo med några enkla hämtningar av nedlagda dummy. MYCKET bra gjort att inte bry sig alls att Yvonne dök upp och jag gick ifrån för att snacka lite.
Tosca fick ungefär samma upplägg och jobbade på bra trots MYCKET spring i benen. ;D


Eftersom Ebba trots allt lugnade ner sig fick även hon jobba lite. Blev markeringar och även något linjetag för hennes del.


 


Ställde ut både Maria, Rebecca och Annelie som kastare.  Maria stod till höger om oss på grusvägen. Även Rebecca stod på vägen fast till vänster om oss. Annelie stod högst upp på kullen i kohagen.
Blev både enkel och dubbelmarkeringar och avslutningsvis ett linjetag upp på kullen.
Ebba kändes aningens "tung i benen" kanske berodde det på vårvärmen som vi inte riktigt hunnit vänja oss vid eller något annat som jag inte vet. I alla fall gjorde hon vad som skulle göras utan problem. 
                                               Hämtat en markering hos Maria..... 
                                             ......... och en hos Rebecca. 
                                       Full koncentration uppför backen till Annelie.  ;D                            
                                                        Börjar bli fullt i mattes fickor. :D               
                                                   Så avslutar vi med ett linjetag upp på kullen. 
Därefter var det Millie och Martins tur.Annelie och jag körde dem tillsammans varannan gång på markeringar med Maria som kastare uppe i slänten bland träd och snår. Rebecca rakt ut i kohagen i det höga gräset.


Skapligt bra stadga på Millie idag men lite tramsig med avlämningarna som hon kan bli ibland om hon inte känner sig helt bekväm i situationen.
Fick i alla fall till en riktigt bra markering innan vi avslutade med att hon och Martin fick hämta varsinn markering samtidigt. Funkade superbra och ingen av dom stördes av den andre. 
                                                  Hämtat en markering hos Rebecca. 
                                                       Mycket cigarrgrepp idag....... 
                                                      Sen gick det även sisåhär !
                     


Sen var det dags för välbehövligt fika till de tvåbenta.  Idag hade jag exprimenterat lite med pannacottan. Blev en randig variant med blåbärssylt och hallon.  Hade det riktigt gott i solskenet istället för att slappa blev det mer jobb för småttingarna.


Nu skulle det plockas fram kråkfåglar och en and.  Ebba är duktig med vilt även om vi kört väldigt lite.  Idag var det dock premiär för svartfågel och det där med kråka och kaja tyckte väl inte Ebba var någon höjdare.  Hon tog dem men inte så mycket mer än så.  Lite mer intressant blev det när Theo fick vara med och konkurrera.  


Var i alla fall nöjd efter att hon burit på både kråkan och kajan så anden fick vara för vår del idag.               När alla jobbat klart tog vi en skön tur ner till sjön för lite lek och avkoppling. Tror alla var väldigt nöjda när vi vände hemåt. 

Utflykt till sjön
Idag dök Katarina upp med söta lilla Musse.  Helt underbart försommarväder !!!! Vi bestämde att gå promenaden ner till sjön.  Även idag stod Katarina för matsäcken :D Mumsigt !!!  Första halvan hade vi sällskap med Birgitta och Lilla Fia.  Tänk vad de trivs tillsammans Musse och Fia, undrar om de känner att de är av samma sort ?


Väl nere vid sjön strosade vi runt, fikade och njöt av det fina vädret.  Blev kvar i fem timmar och bara hade det skönt.  Katarina hade med sig en present till Millie oxå. En alldeles ny fin sele !!! Tusen Tack !!!!Orkar inte skriva så mycket utan här kommer våran härlig dag i en MASSA bilder
(till dig Katarina !!!! ;D)
Ridhusträning

                            Idag var det sista gången för rallyträningen i Norf's ridhus.  Superbra ordnat av Linda att vi kunnat vara där hela vintern !!!!! Men nu börjar det ändå kännas som det är dags att flytta utomhus när vårvärmen kommit.


Tror vi var 8 stycken idag vilket är alldeles lagom i det lilla ridhuset.  Lotta hade gjort en fortsättningsbana. En klurig sådan dessutom, vilket jag tycker är jättekul. 
Ebba skötte sig bra. Kändes ganska lugnt och fokuserat.  Vi hann med att gå banan tre gånger.  Några skyltar var svårare än andra så vi bröt av med lite extra träning på det som var svårt.


Minns inte hela banan men de största problemen för vår del blev "Hopp över hinder"  som kom tidigt i banan som skylt nr 3. Skylt nr 2 var "spring" så i språng marsch skickade man hunden över hindret. Tempot gjorde det lättare att fånga upp hunden efter hindret men även att det blev "skuttigt" innan hindret. Sen kom nästa skylt lite plötsligt som var "stopp-sitt framför-vä ingång-sitt" och sen iväg i språng igen. Klurigt och kul med den tempoväxlingen.


Längre fram i banan kom "spiral" och en "dubbel slalom" direkt efter varandra så det blev mycket konor idag vilket är bra för oss.                                             
                                                Den här var oxå med idag och det växlade mellan att
                                         bli helt rätt eller inte funka alls så den tränade vi lite extra på.                                             
                                                            Även den här var med idag och funkade bra !!
                                                                     Blev en del extra Stå-träning.


Är nöjd med dagens träning. Ebba var lite ofokuserad ibland när hon ville kolla in de andra men höll ändå ihop bra. Nu ska det bli kul att fortsätta träningen utomhus får vi se hur den omställningen går.  Träningen kommer nu bli förlagd på Söderköpings Bruksa varje vecka samtidigt när agilityn har sin träning (många från agilityn är med på rallyn) så det kommer bli rejält med störning. Bra det blev en dag jag alltid är ledig :DPannacotta


 Goda supersnabba Pannacottan :

4 port.

1 tetrapack cocosmjölk (250ml)
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
drygt 1 dl gelésocker

Valfria bär eller frukt till garnering

Vispa samman alla ingredienserna i en kastrull. koka upp och låt koka 30 sek.
Häll upp i serveringsglas. Låt stå kallt minst 3 timmar, gärna över natten.
Servera med valfria färska bär eller tinade från frysdisken.


Detta är ett grundrecept. Nu ska jag exprimentera med lite olika smaker och tillbehör. Ska prova att "bottna" med krossade havreflarn. Tror det kan bli gott !!Lördagsträning

            


Efter Rallykursen åkte vi vidare till skogen för lite apporteringsträning.  Innan vi satte igång började vi med fika och taktiksnack (läs babbel ;D) medan Millie, som suttit i bilen hela kursen, fick komma ut och röra på sig.


Därefter blev Theo först ut med mycket kontaktträning innan Millie fick börja jobba.

Har vid flera tillfällen velat få till terrängbytesträning utan att det passat. Inte heller idag passade terrängen riktigt för sådan träning. Det enda som gick att få till var markeringar över vägen. Så fick det bli !!! Med störning av att springa mellan våra bilar och över fikaplatsen där alla våra grejer plus dummysar låg utspridda.

(Rebecca fick vara trafikvakt åt ena hållet medan jag själv hade full uppsikt åt andra hållet men några bilar kom det aldrig körandes i dag ute i skogen)


Först blev det en vanlig enkelmarkering som funkade kanonbra !!!! Millie nästan flög fram, lite ivrig som hon var ;D
Flyttade mig ett par steg åt sidan så nedslagsplatsen blev dold för Millie. Inga problem det heller !!!
Därefter avslutade vi med en dubbelmarkering med dolda nedslag.  Bra stadga. Kanonfin markering. Flygande fart ut, full fart in och fina avlämningar. Kan inte vara annat än supernöjd med "Lilla Illern" !!!!!  :D         
                                Det går snabbast att flyga när man hämtar dummy !!! ;D                      
                                                            Mattes bästa apportör !!!!Då var det Ebbas tur att få komma ut. Det vi behöver träna mest på är framför allt transporter vilket vi ofta missar att få till på våra träningar. Hemma kör vi jaktfot både nu och då på våra promenader men det är ju oftast liiiite mer "uppskruvat" när vi är på träning med Annelie. ;D


Rebecca var med idag så det fanns tillgång till två kastare (lyxigt).  Medan Ebba och jag gick en kort rastrunda gick Annelie och Rebecca ut i skogen och ställde sig på plats.
När Ebba och jag kom tillbaka samlade vi ihop oss och började med fotgående på en stig där vi hade Annelie och Rebecca till höger om oss.
Vi gick en sisådär 50 meter tills vi precis kommit förbi Annelie. Vi stannade och en markering kastades (utan att hämtas) Vi vände om och gick tillbaka. Jämsides med Rebecca fick vi ett nytt kast (som inte hämtades). Helt om igen och mer fotgående. Vid Annelie blev det ett nytt kast som nu fick hämtas (eftersom Ebba skött sig superbra hela vägen) . Fot igen och ytterligare en markering, nu vid Rebecca (som oxå fick hämtas)

Är verkligen SUPERNÖJD !!!!!  Trodde aldrig det skulle funka så bra. Inte en enda gång behövde jag säga till eller "tjata"  Klarade att vara helt tyst hela tiden (duktig Matte !!! ;D)  Riktigt lyckade träningspass med båda Tjejerna idag  !!!!!


Martin hade ont i tassen så han fick stå över idag. Blev bara en kort rastpromenad i skogen innan vi åkte hem. 
TACK för kanonbra träning !!! och TACK för kasthjälpen Rebecca !!!                                  
                                              Fullt fokus när markeringen kommer !!! 
                           Fler som tycker det går snabbast att flyga när man hämtar dummy !! ;D                                      

Rallykurs


 


Idag var det dags för Rallylydnadskurs igen för näst sista gången. Många på plats idag och flera stycken som inte varit med tidigare. Att gruppen förändras stör inte Ebba ett dugg. Annelie var inte på plats idag så hon skötte sig alldeles ypperligt !!! ;D


Liten kort repetition och snabbgenomgång av förra veckans skyltar för de som inte varit med tidigare.  Därefter genomgång av de allra sista skyltarna i nybörjarklass.  Temposkyltarna samt ytterligare två till.                                         
                                                          En av skyltarna som var ny idag.
                                                         (men inte för oss som kört lydnad)


                                           
                                    ....och så den här som vi jobbat mycket med och nu går kanonbra!!!Efter genomgången delade vi upp oss och spred ut oss bland skyltarna som fanns uppsatta att träna på.  Ebba och jag körde på de skyltar vi har svårast för bl.a. spiral och slalom där det är konor med men det var inga problem idag ! :D
Tyckte faktiskt ALLA skyltar gick bra. Är så nöjd !!! Nu behövs träning på lite mer uthållighet i hela banor samt att INTE nosa när man kommer in på en gräsplan även om någon skulle råkat tappa en godis någonstans. ;D                               
                                                       Nygammal bekant som dök upp idag.
                                                    Isabelle har jag träffat på lydnadstävlingar 
                                                      men då inte med Alice som är med här.                          
                                           Jätteduktiga var de fast de inte hållt på med detta tidigare.                                 
                                                       Det tränades på "läggande under gång"                          
                                                              Fler som tränar på läggandet.                          
                                                      Kontakt och samarbete är viktigt i Rallyn.....                    
                                                       .......och att ha roligt tillsammans !!                      
                                                             Lite mys med Matte !!!När vi tränat på skyltarna och Brita gått runt och hjälpt oss var det dags att köra bana.  Två banor fanns uppbyggda.  Brita började med banvandring och genomgång av banorna innan vi satte igång och körde.

Ebba fick köra båda banorna med en kort paus i mellan. Första banan är jag supernöjd med !!! Den andra gick oxå jättebra men lite ofokuserat mot slutet och jag gissar att orken inte riktigt räckte in i mål.


När banorna var färdigkörda dök Annelie upp för att hämta upp oss till skogen.....och vips började Ebba skälla, dra och inte kunna sitta still.....vilken tur att det var slut för idag !! ;D           

Viltspår

       Idag dök Katarina med Musse upp igen. Efter måndagens lilla "prova-på" spår bestämde vi att han skulle få försöka med ett "riktigt" spår. Dessutom hade jag lovat mina Tjejer varsitt spår när de blev utan i måndags. :D


Till Musse blev det ett 19 timmar gammalt spår, ca 400 m drygt med 4 vinklar.  Attans vilken spårhund han är den där lille skrutten !!!!! Är djupt imponerad över vilket kanonjobb han gör och det vid sitt första nattgamla spår någonsin.


Mina Tjejer fick oxå varsitt spår utan några större konstigheter som de löste helt ok. 
Millie verkade ha en hel del viltövergångar på första raksträckan som hon absolut ville kolla upp.  Lite snurrande i första vinkeln men sen tuffade hon på kanonbra, vilket jag är jättenöjd med, även om det som vanligt gick aningens för fort.


                
            Självklart hittades klöven !! ;DEbba snurrade lite i starten innan hon bestämde vartåt vi skulle. Kom sedan lite vid sidan om på andra raksträckan. I övrigt inga problem även om farten var något högre än den brukar med henne. Kanske beroende på att hon var sist ut och hade laddat en del i bilen.                  
                           Ebba hittade oxå sin klöv förstås !!! ;DResten av bloggen och bilderna är till dig Katarina och din Superspårare !!!!  Tror inte det var några tveksamheter alls utmed spåret.  Lugnt, bra tempo och inga tveksamheter vid slutet.
Lite pyssel innan man är klar för start.
Då var det dags att sätta igång.
Hittade starten direkt och undersökte noga.
Där var vi igång. Noggrann kille det här. :D
Vänstervinkel.
Inga problem för hunden bara Matten som verkar ha lite bekymmer med terrängen ;D
.......... och vips var vi framme vid slutet. :D
Tror det finns nå't här !!
Jajamensan, en smaskig hjortklöv !!
Hoppsan den satt visst fast.
Där kom den loss
Kolla vad jag hittade !!!!!!!
Den är min !!!!!
Absolut sötaste viltspåraren någonsin !!!
(han klär i rosa tuffa killen ! ;D)
Dagens duktigaste spårekipage !!
Slog mina tjejer överlägset idag och imponerade stort.
Stolt kille bär klöven hela vägen till bilen.När alla spår var avklarade fick alla komma ut och röra på benen medan Katarina plockade fram fikakorgen. Tack snälla för kanongod matsäck. Det satt fint efter allt traskande i skogen.
Musse hjälper till att packa upp fikat. ;D


Det behövdes lite energipåfyllning för dagen var inte slut ännu...............Promenad
Efter viltspårandet i skogen behövde även kroppen få sitt
(i alla fall för hundarna, mattarna var väl egentligen rätt nöjda i benen ändå ;D)


I alla fall hade vi bestämt träff med Birgitta och hennes Lilla Fia-Lena för en tur ner till grustaget.
 Tänkte det skulle vara kul för Musse att få träffa en av sin egen sort. Dessutom behöver han få umgås lite med andra hundar.


Solen tittade fram och vi fick en trevlig promenad med babbel, spring och bus.
Lilla Fia.
Fia är en äldre dam men Musse tyckte hon var kul ändå ;D
Mycket spring i benen på den här killen :D
Tjoho här kommer jag !!!!!!!!
"inte nudda marken-leken" !!! ;D
Liiiite trött ändå tror jag.
Min Tjejer lekte helst med varandra i stället.
Ombytta roller !! ;DApportering
Idag fick vi till ett apporteringspass så här mitt i veckan.  Känns som man hinner mycket mer nu när våren och ljuset kommer.
Vi hamnade i skogen i Herstaberg tillsammans med Annelie och grabbarna. Tror de hade vårkänslor hela högen för det var mycket bus och spring i benen idag.


Theo blev först ut medan han hade hjärnkontoret med sig, ;D  Han lär sig fort Lilleman och jag tror Annelie var riktigt nöjd med honom. :D


    
                                                             Med sikte inställt på en dummy !!!!
                                                                    Hittade den !!!!!Därefter blev det Ebbas tur då hon klarat att vänta lugnt och stilla.  Blev enkelmarkeringar i lite klurig terräng och avslutningsvis en dubbelmarkering som blev lite svår men attans vad hon jobbade på !!!
Sen blev det fika innan Millie och Martin skulle få avsluta dagen innan det var dags att åka hem.Millie och Martin fick först sitta och vänta medan Annelie och jag gick ut och kastade iväg 4 dummy var. Skickade varannan gång och alla apporter skulle in.
Därefter ställde vi oss mitt emot varandra och kastade varsin gång. Först enkelmarkeringar och sedan avslutningsvis en dubbel som Millie löste kanonbra !!! Där stoppade vi för idag när vi ändå var på topp ;D


                 
                                                 Över stock och sten gick det. :D
                                                          En vårsprallig Martin !!!!Miniträning


I stort sett all vår träning sker lite nu och då under våra promenader (bortsett från när vi åker iväg och tränar med andra)
Idag fick jag dock för mig att köra ett mer regelrätt träningspass ute i hästhagen. Visserligen ett minipass men nog så lyckat och effektivt. :D


Tanken var mest att köra lite Rally med Ebba och då framförallt det man använder koner till dvs. spiral och slalom.
När konerna ändå var framme blev det först en ruta till Millie. Tror det är sisådär en 4 - 5 månader sen jag skickade henne till en ruta. Gjorde två tävlingsmässiga skick som var klockrena 10:or (eller 12:or om det funnits)


När Millie ändå var i farten testade vi av inkallningen oxå.  Kunde varit en 10:a med den farten om det inte varit för att Millie satte fart långt innan jag gett kommando ;D  Bara göra om och försöka göra rätt. På tredje försöket lyckades det !!!!


Avslutningsvis körde vi även en fjärr som funkade kanon !!! Till stor del tack vara superbelöningen hemmagjord köttfärspizza gissar jag.


Sen var det Ebba tur, som blivit lagom ivrig av att ha fått vänta. Inga problem alls med att försöka kika på konorna utan fullt fokus på Matte rakt igenom.
Körde spiral vänster och höger samt slalom både enkel och dubbel. Vi hann även med lite träning av "sitt framför" med fokus på att hamna så rakt som möjligt.
Mycket duktiga tjejer idag så nöjda avslutade vi dagens lilla micropass.

Besök

 


Idag kom Katarina med Lilla Musse på besök. :D  Planeringen var att Musse för första gången i sitt liv skulle få prova på viltspår.

På morgonpromenaden, när jag kom hem från jobbet, fick Tjejerna sitta och vänta medan jag la ut ett kort spår.  Blev ca 25 m rakt fram, en vänster vinkel och sedan ytterligare ca 30-35 m innan jag avslutade med en liten rådjursklöv.
Kan säga att hundarna inte alls gillade idén att bara gå hem och lämna spåret där ute i skogen. ;D


När vi vaknade efter lunch dök Katarina upp och vi gav oss iväg. Helt underbart, strålande vårväder !! 
                                                    Sötaste Musse !!!
Vi bestämde att Musse skulle få försöka ta upp spåret själv genom att Katarina gick i serpentiner över spåret.  Nu behövdes aldrig det för så fort de passerade spåret tog Musse det direkt. Vid vinkeln fortsatte han en liten bit rakt fram men upptäckte direkt att spåret "försvann".  Snabbt letade han sig tillbaka till vinkeln och kom rätt.
Sista biten blåste det kraftigt från sidan så han drog sig först lite snett men kände även här direkt att det blev fel och rättade sig. Vips var vi framme vid klöven.
Först blev det lite nosande men sen tog han den i munnen och bar den tillbaka.  Han som ALDRIG vill bära något i munnen !!!! Vilken himla duktig kille !!! Imponerande hur fint han spårade sitt allra första försök.  Tyvärr glömde jag att plocka fram kameran som låg i väskan, men på fredag gör vi ett nytt, lite längre, försök igen !


          
                    Vissa tyckte det var väldigt orättvist att det bara var en som fick spåra !!! ;D
Det enda mina hundarna fick använda näsan till idag var att leta upp godis, vilket var helt ok det oxå.  Katarina hade dessutom packat med sig en smarrig fikakorg så vi fick några härliga timmar i solen under eftermiddagen.
....och som sagt på fredag blir det spår till alla tre som kompensation. 
                                       Helt ok att använda näsan till godissök tyckte millie. :D 
                                                En till som hittar godsaker............. 
                          Även han som redan spårat fick vara med och nosa rätt på godis. 
                                                Det fanns så det räckte till alla.      
                                                            Bästaste vännerna !!!      
                                                            Du och jag Matte !!!                  
                                                          Ses på fredag igen !!
Rally

Eftersom Brita tävlade igår var Rallykursen flyttad till idag istället.  Åkte med Ebba själv och Annelie kom inte heller, så idag kände jag igen min Ebba. Hon som kan vara tyst, fokuserad och följsam. Se där fick jag mina misstankar bekräftade, att ALLT är Annelies fel !!! ;D

Nu gör det mig inte ett endaste dugg att hundarna flippar ut fullständigt när vi åker på saker tillsammans med Annelie och grabbarna för vi vill för allt i världen inte vara utan våra bästa vänner !!!!


Vi var inte så många idag så det blev mycket tid att jobba på.  Först lite repetition av förra veckans skyltar samt genomgång av några nya. De nya blev "spiralen", "stopp, ett steg fram,stopp två steg fram, stopp tre steg fram" samt "ett,två,tre steg bak"  Spiralen behöver vi träna mer på. Ebba tappar lite fokus när det kommer koner som vi ska kliva runt. Men med pannkaka i fickan och träning gick det bättre och bättre :D

Brita hade satt upp två "områden" där man kunde träna de nya skyltarna och sen avslutade vi med att gå två olika banor.  Banorna gick vi en och en och var publik åt varandra. Så himla kul att se hur duktiga alla blivit och hur mycket det går framåt för alla.


På första banan blev Ebba sist ut.  Tyckte det gick riktigt bra !!! Själv koncentrerade jag mig väldigt mycket på mitt fotarbete. Att samla ihop fötterna i varje moment och gå tydligt.
Tyckte inte vi hade några större bekymmer med någon av skyltarna även om vi inte har någon 100-poängare.


Därefter körde vi den andra banan.  Medan vi gick igenom banan och gick banvandring fick Ebba träna på "platsliggning" vilket hon gjorde så bra !!! :D
Den här gången gick vi som ekipage nummer två då klockan drog iväg och jag ville hem och sova inför nattens jobb.  Nu märktes det att Ebba började bli trött. Något mer ofokuserad men inga större fel nu heller så jag är verkligen supernöjd med dagens kurs !!!

Dagens två bilder har jag varit inne på Britas blogg och norpat. ;D 
"Steg bakåt" gör vi här och Ebba är sugen på dagens belöning, pannkaka !!Hundlördag
Idag var det ingen Rallykurs så innan vi gav oss ut i skogen hann vi en sväng till Söderköpings Bruksa för att kika på lydnadstävlingar.

Flera kända ansikten både på plan och bland funktionärer. Hann se de flesta i klass II och även i I:an.  Kanske inte så många första pris men en hel del kanonfina moment. Grattis till alla som gjorde fina rundor !! 
Kan dock konstatera att jag just nu inte har någon som helst längtan ut på tävlingsbanan !!! Saknar däremot alla härliga träningskompisar !!


När vi hejjat färdigt drog vi vidare på roligare äventyr. Tyvärr blev min kamera kvar hemma i hallen så ALLA fina bilder i dagens blogg är tagna av Annelie. Tusen tack bästa vännen för dem !!!


Hamnade ute på Händelö. Finfin plats att hålla till på. Eftersom hundarna suttit i bilen på bruksa behövde vi röra på oss. Dessutom var fikabehovet akut !!! ;D  Efter rastning, röj och gott fika var det dags att sätta igång med dagens övningar.


  


Vi körde hundarna en och en men idag fick alla vara med ute under tiden. Inte ofta vi gör så men nyttigt det med ibland.
Theo blev först ut och Annelie har en del idéer när det gäller hans träning. (Det är så himla roligt/intressant att klura och fundera över upplägget när alla fyra hundarna är så olika.) Idag fick han prova "burkleken" och attans vad bra det gick !!! :D

Sen var det dags för Ebba. 
För hennes del blev det enkelmarkeringar där Annelie flyttade sig som i en solfjäder.  Så nöjd med hur hon löser sina uppgifter. Bra stadga, jämn fart ut och in, fina avlämningar. Möjligen inte helt nöjd med hennes "fibblande" med apporten på väg in men vi jobbar vidare så kommer säkert även det lösa sig.


 
                                               Tjoho, iväg ut på en markering. :D  
                                                             Här kommer den !!!


Avslutningsvis blev det en närsöksövning för hennes del.  Märker att närsökssignalen inte är helt befäst så den behöver vi träna vidare på.  Sen löser hon ju uppgiften på ett bra sätt ändå men jag skulle nog vilja ha en bättre förståelse för själva signalen så vi har nå'n nytta av den när övningarna blir klurigare.
Tre små minidummy var i alla fall utlagda i en rishög.       
                                                             Taktiksnack !?!?!?!?!  ;D


       
                                                             Här kommer första.......
                                                   Här kommer andra .........
                                                     Här kommer tredje och sista. :DNär Ebba var klar blev det Millies tur.  Hon är väldigt rolig att träna just nu.  Lite övertaggad men ändå alldeles kontrollerbar.  Dessutom fick vi till en fin stadga i dag vilket inte alltid är helt lätt ;D

Millie fick ungefär samma övningar som Ebba men när Annelie hade kastat en markering lämnade hon kvar en dummy innan hon flyttade sig till nästa ställe. 
De kvarlämnade dummyna tog vi sedan som linjetag i baklänges ordning.  Duktig har hon blivit, Lilla Illern, att lyssna och hämta in just den Matte ber om !!!          
                                                     Laddar så öronen krullar sig ;D
                                                    Tjoho, iväg på en markering !!
                                                      Här kommer en dummy !!!!Avslutningsvis blev det samma närsöksövning även för Millies del. Hon kan det här med signalen bättre än Ebba men ofta har hon tanken att man ska gå ut lååångt. Då är det bra att ha öronen med och lyssna på signalen. :D          Nu hade Theo och Ebba tränat tillräckligt med passivitet så vi tog en promenad tillbaka till bilarna innan det var Martins tur att jobba lite. 
Även Millie fick hänga med och köra lite till, vilket hon inte tackade nej till.
Först kastade jag markeringar till Martin och Annelie la utt ett par dummy som dolda linjetag.  Nu blev det återigen funderingar och klurande på upplägg och övningar (gillar det)


För Millies del blev det dubbelmarkeringar där hon själv fick välja vilken som skulle hämtas först. Innan den andra sen hämtades skickade jag på ett dolt linjetag som hon inte visste om.
Annelie kastade första markeringen låååångt iväg som blev lite trixit.  Martin tyckte den verkade rolig och hade en fundering på att hämta den. ;D (vilket Annelie hejdade) Det gjorde att Millie nästan blev helt fixerad vi den och knappt kollade på andra kastet.
När jag skickade tog hon givetvis den första (för ve och fasa om Martin skulle ta den) Sen vände vi runt för att ta linjetaget. Trodde nog att hon skulle sticka på andra markeringen eftersom hon inte hade en aning om linjetaget men hon satte full fart rakt dit Matte pekade och in kom dummyn !!!! :D
Avslutningsvis då andra markeringen som jag inte trodde hon hade så bra koll på men visst hade hon det !!!!!!!!
Mattes duktiga tjej !!! Är såååå nöjd med henne !!!
Rally igen

Så var det dags för ännu en onsdagskväll med Rallyträning i NORF's ridhus.  Tänk vilken skillnad det är på Ebba där mot under kursen för Brita (hävdar bestämt att det hänger på Annelie och Martin ;D)
Idag var dessutom inte Millie med vilket oxå gör en viss skillnad att få ha Matte för sig själv.  Fin kontakt, bra koncentration och många fina utföranden av momenten.  Nu var det en fortsättningsbana Lotta hade gjort så en del saker har vi aldrig tränat på, men förstår Ebba bara vad jag menar så gör hon som jag säger/visar.


Banan var lite klurig och riktigt rolig. Rätt skönt att man slipper kopplet oxå i fortsättningklassen. Precis som när det gäller vanliga lydnaden tycker jag mest kopplet är i vägen.


Idag var vi inte heller så många och bara några som hade med fler än en hund så det kändes som det var väldigt gott om plats och tid.
Ebba och jag hann köra banan tre gånger samt värma upp och även träna viss delmoment lite extra. Och så lite pausar och titta på de andra däremellan, dvs en väldigt effektiv omgång kändes det som idag.


Så här gick det genom dagens bana :


Den här har vi haft en gång tidigare och då var den väldigt klurig tyckte Ebba.
Idag gick den riktigt bra flera gånger !!!!
(vi tränar den både nu och då på våra promenader hemma)
Oj, vi som haft svårt för "sitt, stå" nu skulle man även "gå runt" !!!
men Ebba fixade det SUPER !!!
Ställde sig snyggt och rakt och stod alldeles stilla när jag gick runt !!!Inga konstigheter här !!En helt ny skylt för oss men påminner ju om stegförflyttningar i lydnaden.
Tyckte det gick skapligt men mer träning behövs.Inget nosande på konorna och bra följsamhet om Matte jobbar lite. ;DFunkar bra !!!Samma slalom igen på tillbakavägen.Så ökar vi tempot lite ;DInga problem i språng marsch.Tillbaka till vanligt tempo igen.
Liiiite svårare blev det med ett stopp innan "sitt framför"
men tyckte Ebba gjorde det riktigt bra !!!Vänstersvängar brukar vara lite kluriga för Ebba
men idag gick det riktigt bra !!
Ny skylt för oss. Ebba funderade lite över det där med att hoppa
Gick bättre när jag gick närmre intill hindret.
Lite klurig. Ebba hamnade nästan på skylten varje gång.
Den kom lite nära inpå efter hindret och var ju dessutom
en ny skylt för oss.
Även detta var en helt ny skylt för oss men den gav inga problem.
MÅÅÅÅL !!!!!!!!


och till sist....

                     


Efter att ha pussat på hästar en lång stund var det dags för hundarna att få sitt. :D Åkte en bit bort till Ållonö där det fanns en skogshage som var tom just nu.

Först blev det promenad för alla hundarna då vi kunde passa på att se oss om och "reka" lite. Sen lite välbehövlig fika innan vi satte igång.
Potter blev först ut och skulle introduceras i apporteringen då han knappt gjort detta alls tidigare.

Började med tennisbollar, sen med dummy och lina (vilket visade sig helt onödigt) Duktig kille som fattade snabbt. :D


Därefter var det Millies tur att ÄNTLIGEN få göra lite. ;D 
Ställde André rakt ut i skogen framför oss som kastare och Annelie 90 grader till höger om oss. Rakt åt andra hållet hade Annelie innan lagt ut ett dolt linjetag.


Först blev det en enkelmarkering hos André. Lite klurig nedslagsplats men Millie jobbade på bra och löste uppgiften. Sen ett kast från Annelie och avslutningsvis linjetaget. Millie var väl lite på tårna och for iväg i rasande fart på tok för långt ut men även det löste sig.


Därefter bytte kastarna plats och ställde sig som ett V med André uppe på ett berg. Innan vi började la jag även ut ett linjetag på samma ställe som innan.
Blev dubbelmarkering med två kastare (inte ofta man har det, lyxigt !!) Millie fick hämta kast nr 1 sen vände vi om och tog linjetaget (som Millie nu hade full koll på) och sist hämtades den andra markeringen.
Verkligen SUPERNÖJD med Millie. Trots att hon var riktigt taggad lyssnade hon bra och gjorde rätt !!!  :D                                        Hämtat första markeringen på berget hos André.                                                           Full fart till Matte !!  :D


                    
                                                                             Tack !!


Sen blev det lite fika igen och nu fick de andra komma ut.  Theo skulle få "pysa ut" lite medan övriga fick titta på. ;D
Ebba fick även ett endaste långt linjetag som hon gjorde kanonbra med all störning

En riktig, riktig toppendag som jag är såååå nöjd med !!!

Hästar, hästar, hästar.......


 


Efter Rallykursen drog vi vidare mot Vikbolandet tillsammans med Annelie och nu var det Theos tur att få hänga med. :D  Vi skulle möta upp Sofia med sambo och Potter för hundaktiviteter under eftermiddagen.


Men först ett stopp på Flemmingbergs Gård för att hälsa på Sofias 2-åriga sto Zaphire och fotografera.
MÅNGA hästar var det när vi traskade ut i den enorma hagen där tvååringarna gick tillsammans med några äldre ston.  Många bruna så det var inte lätt först att hitta "hon med vänster bak" (Dvs vit på vä bakben)

Nästan två timmar tillbringade vi tillsammans med alla fina hästar. Väldigt sociala och närgångna var de dessutom. Tydligen spännande när det kommer folk som går runt och knäpper med kameror. ;D


Hur mycket bilder som helst blev det !!!! Här kommer ett "fotoregn" med mina absoluta favoriter.
Kurs


                  


Idag var det dags för tillfälle nr. 2 på Rallylydnadskursen som vi går för Brita. :D  Gav oss hemifrån så vi kom till Rödmossen i god tid idag ! Hann rasta och kolla runt lite. Lättare för Ebba när vi inte är sist på plats utan hon hinner kolla läget lite först.
Men visst stissar hon upp sig lite mer än nödvändigt. Visserligen är det ett tag sen vi hade en massa kursande hos Ingela (där hon inte stressade upp sig ett dugg) men jag misstänker att det är Annelie och Martin som står för den största störningen.  Tänk vad härligt att älska sina vänner så mycket att man nästan går i taket !!!!!!! ;D


Först blev det lite repetition av förra veckans skyltar och genomgång av några nya.  URTRIST det där att bara stå stilla och lyssna om ni frågar Ebba !!!

Därefter fanns det två område med uppsatta skyltar att träna på. En del nya hundar på plats idag som inte kunde förra gången men vi tänkte mest på att hålla oss längst bort från Annelie ha ha ha.
Tyckte Ebba var väldigt ofokuserad till att börja med så mycket kontakt och koncentration innan vi tog itu med själva skyltarna.
Det hjälpte och hon jobbade på superbra en lång stund innan det behövdes en paus.                           "sitt framför"  Matte tränar mest på att hålla fötterna samlade,
                                             vilket annars ger avdrag vad jag förstått.                                                     ......... och så vänster ingång.........                                                 ........och "stopp" innan vi fortsätter. :DAvslutningsvis byggde Brita ihop en bana vi skulle ta oss igenom.  Pga att det var fruset i backen funkade inte hennes skylthållare men det löste sig med lite påhittighet och några agilityhinderstöd. :D

När ebba hade fått pausa en stund tyckte jag hon höll bra koncentration genom banan även om alla moment inte är ordentligt inarbetade ännu.

Martin hade lite bekymmer med en tass och körde inte banan, vilket gjorde att Annelie hade kameran framme ÄNNU mer än vanligt ;D Tack snälla för bilderna !! Kul med några rallybilder på oss då vi nästan inga har.


      
                               Fortsätter banan och samlar ihop oss för nästa skylt "Stopp, sitt"


              
                                                              BRAAAA, tjejen !!!!!  :DDet fanns möjlighet att gå igenom banan två gånger innan det var dags att sluta men nu var Ebba helt slut i hjärnkontoret så vi valde att dra vidare då vi hade en lång dag framför oss med mer äventyr.Mars
Sista promenaden med Gänget. 

Ikväll kommer grannen hem igen och grabbarna får återgå till jobbet i ladugården.RSS 2.0