Simning 22

 
 
 
Idag körde vi kvällssim. Brukar oftast välja lunchtider men idag skulle vi inte vara på plats förrän kl.18.15. Lite förvirrad som jag är ibland fick jag för mig att det var redan 18.00 så vi var där i god tid. Gick en liten promenad och kollade sedan om det var ledigt.
Monica och Texas var det som simmade innan oss. Oj vad länge sen vi sågs !!! Kul att ses som hastigast. Hon var färdig lite tidigare eftersom det varit tomt innan henne så vi fick lite extra tid idag.
 
Startade upp med 15 min sim utan flytväst, 2 min paus, 10 min sim i ökat tempo utan flytväst, 2 min paus och avslutningsvis 10 min sim med flytvästen på.
 
Mötte Adelia och Bianca ute på parkeringen. Oj vad länge sen vi träffade henne oxå. Kul att hälsa en liten stund. Många som vi känner som simmar men man träffar ju sällan de andra som är där, speciellt inte de dagar vi är där på lunchen.
 
 
 
 
 
 

Lång träningslördag

 
 
 
 
Oj vilken lång, rolig hundag det blev idag !!! Först började vi med en date med Annelie och grabbarna :D Efter löp och annat känns det som en evighet sen vi sågs och ännu längre sen vi tränade.
 
Annelie behövde plats i frysen så en trut och ett par kaniner fick komma ut och lufta sig i det sköna vintervädret. ;D 
Det där med vilt är ju egentligen inget för oss men när tillfälle ges är det roligt att prova och se att hundarna vet hur man gör.
 
 
                                                Tjoho vad roligt att träffa kompisarna igen !!!
 
 
 
 
 
Vi åkte till ett, för oss, nytt ställe. Toppenbra både för träning och lek. Vi började med att kolla läget, lägga upp en strategi och göra av med lite spring i benen. ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                         ...... hittade en genväg !!!
 
 
 
                                                  Mycket att nosa på och undersöka.
 
 
 
                                                       Goda pinnar att tugga på.
 
 
När alla kände sig redo var det dags att sätta igång lite träning.  Vi började med truten. La ut den i en enbuske där det var relativt snöfritt och skickade på linjetag.
Lite stor och klumpig var den med en bruten vinge som var i vägen hela tiden ;D Millie har lite större habegär än Ebba och skulle nog allra helst vilja äta upp den om hon fick bestämma själv, men det fick man ju inte, så truten hamnade där den skulle hos Matte. Fast den var faktiskt alldeles förfärligt besvärlig att bära runt på......
 
 
 
                                     Man måste gapa som bara den för att få in den i munnen....
 
 
 
                                        ...... och man såg knappt vart man satte tassarna !!! ;D
 
 
 
                                                     Här i buskarna hamnade truten.
 
 
 
                                               Ebba har full koll på vad Annelie har för sig.
 
 
 
                                                                     Hittade den !!!
 
 
 
                                                               Theo med truten.
 
 
Efter att truten blivit hittad flyttade vi oss lite längre bort och bytte ställe. Nu var det dags för de två kaninerna. Även dessa lades ut i ganska snöfria buskage ca 30 m ut som i ett V i 45 graders vinkel. Även här skickade vi på linjetag.
Kaninerna var inte riktigt lika besvärliga att bära och jag tyckte att både Millie och Ebba jobbade bättre här.
 
 
 
                                                       Hittat en halvfrusen Kalle Kanin.
 
 
                                       Inte så himla kul att vänta medan någon annan jobbar !!
 
 
 
  
 
 
Ett riktigt härlig träningspass och riktigt skön och rolig promenad. Så roligt att komma igång igen !!! Därefter bar det av hem till Annelie för en snabbfika och lämna av Martin och Millie innan det bar av till nästa träningspass för oss andra.
 
 
 
 
 
 

Ridhusträning

Efter att Millie och Martin blivit lämnade hos Annelie stoppade vi in Ebba och Theo i bilen för nu var det dags för Jaktlydnadsträning med "ridhusgänget"
 
Idag var det Ancki som stod för upplägget. Vi började med samling och fika utanför ridhuset i det sköna vädret, bokade om en av tiderna samt gick igenom dagens träning. Därefter gick vi in i ridhuset och satte igång.
 
Började med lite uppvärmning sen var dagens första övning Fotgående med störning i form av en Walk-up där vi först gick framåt på led, stannade upp och en dummy kastades, framåt igen, stopp och ny dummy kastades. Sen helt om, framåt, stopp, kastad dummy, framåt, stopp och kastad dummy. Därefter helt om igen och likadant men nu fick hunden hämta den kastade dummyn. Nyttig, rolig övning som hundarna skötte jättebra, ingen som sprang på fel dummy !!
 
Andra övningen var även den en apporteringsövningen där man stod på led, siste man kastade en dummy, förste man skickade hunden förbi ledet och hämta dummyn sen ställde man sig sist och ledet flyttade framåt. Även det här en rolig och nyttig övning som alla hundar fixade jättebra
 
Tredje övningen var träning av "ut"-tecken med hjälp av godisskål. Duktiga hundar även här men lite slarviga Mattar tror jag som inte var tillräckligt tydliga och noggranna ibland.
Märkte att det var ett tag sen vi körde det här, Ebba och jag. Lite konstigt oxå med godisskål och att det inte var Matte som la ut. Gjorde även övningen med dummy och var bara upplägget tydligt blev det rätt.
 
Känns som vi har en röd tråd genom alla träningstillfällena och att övningarna utökas och försvåras för varje gång verkligen riktigt riktigt roligt.
 
En timme går alldeles väldigt för fort !!!  Vi avslutade med lite fika och babbel utanför innan vi hämtade upp Millie och åkte hem så nöjda med en riktig heldag och en massa hundträning.
 
 

Simning 21

 
 
Den här veckan fick vi in två simtider så idag var det dags igen.  Idag körde vi både utan flytväst och klämde i med lite Jetstreamer.
 
Först värmde vi upp med 12 min utan flytväst. Ökade på tempot och körde även lite snurrar och åttor. Millie tvekar en liten aning att gå i vattnet undrar om det beror på att hon är van att man inte får hoppa i utan flytväst  ??  ;D
 
 
 
                                                                  Lite "snurra runt" !!
 
 
Efter uppvärmningen blev det en kort paus och på med flytvästen innan vi körde igång med streamern. Körde 2 min på, 2 min av, 2 min på, 2min av, 2 min på. innan vi avslutade med 8 min. nedvarvning i lugnt tempo.
 
 
 
 
 
Tanken med simningen är ju att det ska vara friskvård för att förebygga nya skador samt skonsam fysträning. Därför brukar vi bara göra just det, SIMMA och inget annat. Visst kan jag ha med en leksak för att öka på tempot ibland men inget bus och lek, Millie tycker det här är så skönt och roligt ändå. Så roligt att hon ibland busar till det alldeles själv..... ;D
 
 
 
                                                      En liten Bus-Iller i bassängen !!
 
 
 
                                  ....men annars simmar vi mest på, lugnt och sansat. :D
 
 
 

Rallyträning

 
Idag var det dags för "Sörpings Rallygäng" att ses igen. Idag var det Yvonne och jag som fixat banan och därför åkte vi dit redan till kl. 18.00 och byggde till gruppen innan oss. Sedan tog vi en promenad tills det blev vår tur.
 
Idag fick båda Tjejerna följa med. Ebba har löpt färdigt och det romantiska skimret verkar ha skingrats ;D
 
Yvonne och jag var lite bekväma och hade plockat en nybörjarbana från nätet. Tyckte den var riktigt rolig med både spiral och slalom, så en hel del koner.
Dessutom "sidosteg hö" samt "1-2-3 steg bak" och den så kallade "tysksvängen". Ingen av dessa skyltar har varit med så ofta så det var bra att få träna på.
 
Millie var alldeles för studsig och ivrig = slarvigt resultat. Ebba blev helt uppslukad av att leta hästbajs !!! Hon brukar inte bry sig speciellt mycket annars men det var visst flera hundar som blev alldeles fixerade med nosen i backen så det kanske var någon häst som lämnat extra goda kluttar efter sig.
Nåväl, vi ska inte ut och tävla, hundarna hade roligt och jag tycker miljön och den sociala träningen är allra viktigast så vi var som vanligt nöjda och glada när vi åkte hem. :D

Water Treadmill

Idag har Ebba och jag varit iväg på något riktigt roligt.  Vi fick möjligheten att få prova på Water Treadmill.
 
Lite orolig var jag att Ebba inte skulle våga gå in i "glasburen" och tycka att det hela var för läskigt men det gick jättebra !!! Båda hundarna fick följa med och Millie tar det som vanligt hellt coolt, springer runt hela lokalen och skuttar in i Treadmillen innan man ens hinner säga åt henne. ;D Men nu var det inte hennes tur idag utan Ebba som skulle få chansen att prova på något nytt.
 
Och Ebba var minsann rätt cool hon oxå. En liten tvekan uppför rampen och lite undrande när vi stängde om henne men inget konstigt att vattnet fylldes på eller att bandet började rulla. Hon började direkt trampa på. Lite stressar hon alltid upp vid nya saker men svansen viftade på och vi kunde även prova på att trava lite och hon sprang på så rakt och fint. Ett par gånger ville hon till matte och försökte hoppa upp med fram tassarna men det gick ju inte så bra när bandet rullade på ;D  5 min. sammanlagt blev det på bandet innan vi slutade för idag.
 
Efter bandet blev det 15 min på vibben. Ebba kunde inte riktigt slappna av så pass att hon lade sig ner men verkade rätt nöjd med att sitta och "darra"
 
Pernilla kände även igenom henne och hon har ett kort steg med korta muskler där bak samt väldigt spända ryggmuskler. Nu har vi bokat ett första besök nästa vecka för en ordentlig genomgång och upplägg av träningen sen kör vi igång för jag tror det här kommer passa Ebba kanonbra !!
 
Tusen, tusen tack Pernilla på Alpha Ohm för att vi fick möjlighet att prova detta !!!!!!!!!! 

Simning 20

Dags för simning igen. :D   Idag fick jag dessutom möjlighet att ställa lite frågor och få hjälp av Cissi. Oftast brukar vi ju simma på lunchen när ingen finns där men idag var vi där på eftermiddagen och hade turen att Cissi hade lite tid för oss.
 
Jag har ju kört igång och använt Jetstreamern själv men inte känt mig helt säker på hur jag bäst använder den och vad som är bäst, alternativt mindre bra att göra när man använder den. Har velat höja ribban för Millie då hon verkat behöva lite mer utmaning i badet.
 
Hoppsansa det var ju bra att jag frågade för man kanske inte riktigt skulle använda den så som jag gjort !!
 
Först och främst skulle inte hunden simma i mitten rakt i streamern där motståndet är som högst utan istället simma på som vanligt utmed kanten.
För det andra skulle man köra korta intervaller på typ 2 + 2 + 2 min med paus emellan.
Nu tror jag inte det har spelat så stor roll för Millies del då hon varken verkat bli ansträngd eller på något annat sätt blivit påverkad med stelhet, träningsvärk eller annat. Men från och med nu ska vi göra rätt och som man ska !!!!
 
 
Cissi var med och titta på Millies simteknik och hur hon ligger i vattnet och kom även med förslaget att vi ska börja simma utan flytväst så hon får jobba lite mer. Jetstreamern samt nedvarvning ska dock även i fortsättningen ske med västen på.
 
Idag valde vi att köra utan västen 10 + 10 min med 1 min. paus  och avslutade med 10 min nedvarvning med västen på.  Blev faktiskt ganska stor skillnad bara att ta av västen och Millie fick jobba en hel del extra så idag fick det räcka med det.
 

Lördag

 
 
 
Idag hade vi bokat träff med Gunilla och hundarna för att fika, umgås och lite träning med hundarna. Fick möjlighet att vara i ett par stora lagerlokaler.
 
Vilket kanonställe att vara på !!!! Två jättestora, helt tomma lokaler samt ett stort lagerutrymme alldeles fullt med packlådor och grejer.
Lagerutrymmet uttnyttjade vi naturligtvis till att gömma saker i.  Ebba har inte tränat så mycket på sån't och dessutom aldrig varit i liknande lokaler så för henne blev det mest miljöträning vilket hon skötte alldeles utmärkt !!! (hon kunde dessutom vara tyst och koppla av när det inte var hennes tur. Det går framåt minsann !!!)
 
Gömde 4 tennisbollar till henne bland alla grejer. Hon for runt bland lådor och kartonger i större delen av lokalen (trots att jag gömt på ett begränsat område) och hade väl inte riktigt intresse heller fokus på det hon skulle göra men jag var mer än nöjd med att hon vågade ta sig fram överallt och stoppa in huvudet både här och där i lådorna. :D  Alla fyra bollarna hittades i alla fall till slut.
 
Därefter var det Millies tur.  Gunilla gick iväg själv och gömde 7 tennisbollar på diverse kluriga ställen utan att vi fick se , Millie och jag.
Åh vad hon bara ääälskar detta !!!!!!!!!!!  Så himla lycklig att få snosa redan på alla bollarna bland alla grejer. Kanonfint jobb och det här är verkligen lite av hennes grej.  Tänker ofta på hur det skulle varit att provat att träna henne till räddningshund när hon var yngre ?!?!? Helt orädd, uthållig och fokuserad och överlycklig över jobbet !!
Det här gjorde verkligen hennes dag idag !!!
 
Sen varva vi ner med lite fika och fortsatte sen att träna i en av de helt tomma lokalerna. Mest basicträning i den nya miljön. Fotgående, kontakt och inkallningar med störning. Klickerträning med tasstarget blev det oxå och avslutningsvis stadgeträning där jag och Gunilla var taskiga och kastade roliga tennisbollar kors och tvärs över hela lokalen, mellan och framför hundarna. Jätteduktiga hundar även om Ebba inte riktigt kunde hålla sig när en av bollarna studsade och landade rätt på framtassarna. ;D
 
Oj vad trötta och nöjda vi var efter den här dagen !! Tusen Tack och stor Kram till dig Gunilla !!!!
 
 

Simning 19

 
 
 
Den här veckan hade vi bara ett simtillfälle inbokat vilket passade bra eftersom bilen behövde åka en sväng till Farbror Doktorn.
 
Dagens simning blev 12 min uppvärmning med ökat tempo, 2 min. paus, 8 min med jetstreamern, 2 min paus samt avslutningsvis 10 min nedtrappning.
Verkar som det är ganska lagom ansträngning för Millie. Hon blir skönt avslappad och trött efteråt utan att anstränga sig för mycket.
 
 

Ridhuset

Idag var det dags för andra tillfället i NORF's ridhus tillsammans med "apporteringsgänget". Ebba går fortfarande omkring i ett rosa kärleksskimmer så Millie fick hoppa in som stand-in ;D
 
Johanna höll i trådarna och tänk vilken skillnad det var att inte behöva hålla i det hela utan helt och hållet kunna fokusera på sin hund !!!!
Bra upplägg och saker som var VÄLDIGT nyttiga för en liten Iller. ;D
 
Först startade vi upp med fika och därmed passivitetsträning för hundarna (vilket vi kände igen från första tillfället) så vi fick samla ihop oss och landa lite.
Därefter Fot-träning med hjälp av godisskålar som belöning. Två godisskålar som man så att säga gick fot emellan och kunde skicka till när hunden gick bra. Jag la även in lite kast med dummy som störning. Den här övningen körde vi en och en.
 
Millie hade inga som helst problem att sköta vår egen del. Den STORA svårigheten var att INTE bry sig om när det skramlade ner godisbitar och skickades med varsågod i de andras skålar !!!!! Så några försök gjordes att plundra Agnes godisskål men Matte var snabbare.
 
Därefter blev det stadgeträning där vi ställde upp utmed kortsidan och turades om att kasta dummy, sen kunde man välja att hämta själv, tillsammans med hunden eller låta hunden hämta.
Millie var lite på tårna och fick börja med koppel på för att inte hämta allt som kastades ;D men det var nog bara Matte som inte litade på sin hund för hon klarade det bättre än förväntat så sen åkte kopplet av.  Millie fick både sitta kvar och vänta medan Matte hämtade samt följa med och även bära dummyn tillbaka.
 
Avslutningsvis blev det en kastad markering med en "störningsbana"
Först fotgående fram och kasta en dummy utmed långsidan. Därefter fotgående snett till höger genom en hinderbana bestående av MÄNGDER med leksaker, godis, kattmat, köttben och allt möjligt lockande. Därefter kunde man välja att skicka hunden snett ut efter dummyn eller hämta den själv.
Millie skötte sig bra även om kattmaten lockade så hon fick hämta dummyn som belöning. Till sist var det fotgående tillbaka genom hinderbanan innan det var nästas tur.
Väldigt rolig och nyttig övning, speciellt för Millie.
 
 

Långdistans

 
 
 
Härligt snöväder idag med men nu myser vi inne efter att Millie varit på simmet och Ebba och jag haft proemandsällskap.
 
 
Kunde inte låta bli att plocka med kamera till simningen och testa de manuella inställningarna inne på badet oxå. Blandat resultat men överlag ändå fler bättre bilder än med automatikinställning. Sen är det inte helt lätt att fota när jag är ensam eftersom Millie hela tiden vill hålla koll på var jag är och följer mig runt bassängen.
 
 
 
 
 
Idag körde vi "långdistans simning"  Dvs. samma tempo (normalhastighet) från början till slut, fram och tillbaka utan paus i 40 min.
Lite tradigt blir det men tiden går ändå fort och Millie simmar så gärna på fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka ........  :D
 
 
 
                        Fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka.....
 
 
 
 
                                                    Nöjd bara jag får vara i badet !!!!! ;D
 
 
 
                                                             Dags att sluta för idag...........
 
 
 
                                                           .......... och kliva upp.
                                                     Men nästa vecka är det dags igen.
 
 

Fotografering

 
 
 
Idag har det varit ett häligt snöväder, ja vi tillhör ju dom som gillar när det snöar !!! ;D  Många timmar har det blivit ute och efter lunch fick kameran följa med ut ett par timmar.
Fotar alltid med automatik-inställningarna och allra oftast med kameran inställd på "springgubben".
 
 
Idag tänkte jag försöka mig på att köra manuellt för första gången. Kände mig inte speciellt säker hur man skulle göra men jag provade lite olika inställningar.
Blev väldigt, väldigt nöjd med de stillastående bilderna !!  Trots svarta snömoln på himlen och inget vidare dagsljus blev bilderna väldigt ljusa och behövde inte redigeras alls.
 
 
 
 
 
 
                                                      Ebba spanar efter drömprinsen !!! ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna i rörelse blev jag inte alls lika nöjd med ! Så här fick det bli "springgubben" men med lite ändring av ISO-inställningen.  Genast blev bilderna mörkare och "grynigare" och jag har även fått ljusa upp dem ytterligare lite i datorn.
 
 
       
 
 
 
 
 
     
 
 
               
 
 
 
                                                        Ebba hittade en god älgklöv...
 
 
 
 
 
Klockan drog iväg på eftermiddagen och ljuset försvann mer och mer och de började även snöa så smått igen. Nu blev det svårt att få till även de stillastående bilderna och till slut fick kameran åka ner i väskan för idag.
Roligt var det i alla fall att prova på de manuellla inställningarna lite så nu får nog kameran hänga med oftare. :D
 
 
 
 
 
                       
 
 
 
 
 
        
 
 
 

Onsdagsträning

Onsdag betyder Rallylydnadsträning i NORF's ridhus varannan vecka, vilket var just idag. ;D Ebba är i höglöp och även om man är välkommen fast man har en löptik så känns Ebba inte riktigt motiverad att göra det hon ska just nu. Hon är nämligen VÄLDIGT kär i allt som går på fyra ben och piper på allt och alla vi möter.
 
 
Bestämde att Millie skulle få följa med istället vilket hon tyckte var jättekul. 
 
En rolig bana som vanligt med ganska mycket skyltar, både nybörjare och fortsättning. En hel del skyltar som inte brukar vara med så ofta, vilket alltid är nyttigt. Framförallt flera olika sorters svängar.
 
Millie skötte sig bra. Ganska lugn och fokuserad och inte så studsig och småslarvig som hon kan bli ibland när allt blir alldeles väldigt roligt.
Fortfarande lte svårt att ställa sig rakt vid stå från sitt. Jobbade lite extra med det utmed sargväggen och tyckte nog det blev bättre.
Körde igenom banan två gånger. Båda gångerna kändes bra så vi nöjde oss där. Sen hinner man ju finslipa en del emellan och även få till lite annan träning medan man väntar att banan ska bli ledig, så en hel del fjärrdirigering och annat småplock från tävlingslydnaden blev oxå gjort. Är allt lite småsugen att börja ta tag i den träningen framåt vårkanten. :D
 
 

Simning 17

 
 
 
Ny vecka , nya tag och vi startar upp på bästa sätt i simbassängen på Norsholm's hundrehab. :D Även idag använde vi Jetstreamer'n i två omgångar.
 
Dagens pass blev 15 + 15 min med 2 min paus emellan. 5 min streamer i mitten på varje pass.  Lagom genomkörare för Millie som somnar gott när vi kommer hem.
 
 

Lördag

 
 
 
 
Alldeles snöfritt har vi nu i trädgården så idag blev det lite träning i solskenet. :D  Ebba är i höglöp just nu och lite "off" i kontoret men jag försvårade träningen på stegen lite genom att byta ut den korta, breda stegen mot en lång och smal. ;D
Så istället för 6 breda pinnar blev det nu hela 16 pinnar, med ganska ont om plats dessutom, så det gällde att hålla koll var man satte tassarna så man inte missade någon pinne !!!
 
 
 
                           Oj, vad man fick koncentrera sig en lång stund när matte bytte stege !!!
 
 
Annars var vi inte i så bra fas med solen idag på våra långpromenader. Lyckades få till ena långrundan innan solen kom fram och den andra efter......... hmmm
 
Däremot är jag i väldigt bra fas med mig själv då jag mellan hundaktiviteterna röjde och storstädade hela huset vilket var mer än välbehövligt !!!!
Nu ska vi ta en skön och slapp lördagkväll här hemma. Trevlig helg på er alla därute !!!!
 
 

Ebbas projekt

 
 
 
Ebba fick ju avsluta sin simning eftersom den inte riktigt tränade bakdelen och musklerna så som jag ville.  Nu har jag klurat på lite olika saker som skulle förbättra bakbensmusklerna, få henne att ta ut stegen ordentligt och få bättre bakdelskontroll.
 
 
Tanken är ju att det ska göras på flera olika sätt men sen ett tag tillbaka har vi i alla fall startat upp ett projekt som jag hoppas ska göra nytta. Om inte annat är det ju väldigt roligt att hitta på något nytt att träna. ;D
 
 
Så nu har Ebba och jag startat "Projekt höga benlyft med hjälp av stege" !!!!!!!!!  :D
 
 
Allra först blev vi tvungna att träna in att Ebba skulle våga använda stegen att kliva över. Hon är ju lite skrajsen för saker som kan trilla och skramla och vara otäcka.  Sen gällde det att lära sig gå rätt dvs. inte hoppa kors och tväs över eller springa i full fart utan lugnt och sakta kliva ett steg i taget mellan VARJE pinne !!!
 
........... och nu har vi kommit så långt att vi kan träna just det som var meningen, nämligen att lugnt och fint kliva fram och tillbaka.  Så numera tar vi några vändor över stegen efter varje promenad. :D
 
 
 
                                   Stegen är upphöjd ca 15 - 20 cm. vilket vi kanske höjer framöver.
 
 
 
                                    Koncentration så man inte missar någon pinne. ;D
 
 
 
                                     Gäller att hålla tungan rätt i munnen och lyfta på bakbenen ! ;D
 
 

RSS 2.0